Somnul isi aduce o contributie importanta in procesul de crestere si dezvoltare a copilului. Numarul zilnic de ore de somn de care are nevoie depinde de mai multi factori - de nevoile individuale ale copilului, starea de sanatate, dar mai ales de varsta lui. Iata cat si cum trebuie sa doarma cel mic in fiecare etapa a copilariei lui!
Somnul bebelusului pana la 1 an - 16 ore
In primele patru saptamani de viata, nou-nascutul doarme aproape toata ziua. El acumuleaza, in total, chiar si 18 ore de somn pe zi, in reprize de cate 2-4 ore. La aceasta varsta, copilul nu are programat un ceas biologic propriu sau un ritm circadian bine dezvoltat.
Din acest motiv, el nu tine cont de zi sau de noapte pentru a dormi sau a sta treaz. Parintii sunt cei care regleaza programul de somn al bebelusului si il ajuta, pe masura ce creste, sa faca deosebirea dintre zi si noapte.
Pana la implinirea varstei de un an, copilul doarme in jur de 14-15 ore pe zi. Somnul nocturn va cuprinde in jur de 11 ore, iar cel din timpul zilei 2-3 ore, impartit in cate 2 reprize.
Somnul copilului la 1-3 ani - 12-14 ore
Dupa varsta de un anisor, timpul alocat somnului incepe sa scada, iar orele de veghe si explorare a mediului inconjurator sunt din ce in ce mai multe. Copilul nu mai doarme la fel de mult ca atunci cand era bebelus.
Aduna cel mult 14 ore de somn zilnic, iar cele mai multe sunt alocate somnului nocturn - 11 sau 12. Daca pana la aceasta varsta, avea cel putin doua reprize de somn de dupa-amiaza, pana la varsta prescolara, va mai pastra doar una in programul lui, care s-ar putea lungi pe un interval mai mare de timp decat de obicei. Poate dormi dupa-amiaza intre 1 si 3 ore.
Somnul copilului la 3-6 ani - 10-12 ore
In perioada prescolara, copilul devine din ce in ce mai activ si mai dornic de a explora si cunoaste lucrurile din jurul lui. Este perioada in care orele de somn dintr-o zi scad chiar si la maximum 10 ore. In orice caz, un copil de aceasta varsta nu ar trebui sa doarma mai mult de 12 ore pe zi, dintre care 10-11 ore, in timpul noptii.
Timpul alocat reprizei de somn de dupa-amiaza incepe si el sa scada si sa nu mai depaseasca o ora. Pana la varsta de 6 anisori, somnul de dupa-amiaza va disparea complet din programul lui zilnic.
Somnul copilului la 7-12 ani - 10-11 ore
Incepand cu varsta scolara, copilul nu mai doarme decat noaptea. Numarul de ore de somn incepe sa scada de la un an la altul, putand ajunge chiar si la un maximum de 9 ore, spre sfarsitul varstei de 12 anisori.
Ora de culcare incepe sa fie devansata, iar copilul sa se culce din ce in ce mai tarziu, pe masura ce intra in etapa adolescentina.
Intre 12 si 18 ani, numarul de ore de somn de care are nevoie adolescentul este de minimum 8 si maximum 9, cu mici variatii, in functie de diversi factori si de evenimente care au loc in viata lui.
Chiar daca la adolescenta, somnul nu mai contribuie la cresterea copilului, el devine o parte importanta a unui stil de viata sanatos la maturitate. Numarul de 8 ore de somn zilnic trebuie respectat chiar si la varsta adulta.
Copilul tau cat doarme zilnic? Are tendinta de a amana ora de culcare spre miezul noptii si de a nu se putea trezi dis-de-dimineata? Ce masuri iei ca sa impiedici acest lucru? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!