Apele sunt un pericol imens pentru siguranta copiilor. Fie ca e vorba de fantana, lac, cada, toaleta sau galeata, cu cat copilul e mai mic, cu atat pericolul de inec este mai mare in preajma lor. Mai exista si alte pericole si afectiuni la care sunt copiii predispusi in apa: conjunctivita, infectii, muscaturi etc. Protejeaza copilul cand este in jurul apelor!
La ce surse de apa trebuie sa fii foarte atenta?
Piscinele sunt considerate principalele pericole pentru siguranta copilului. Sursele de evacuare a apei ale piscinelor pot sa atraga copilul sub apa si exista pericolul inecului; in plus, de la piscina apar cele mai multe cazuri de boli de piele si conjunctivita.
Si la mare exista un risc foarte mare de inec, de muscaturi de meduze si de taieturi in scoici.
Fantanile, toaletele (atunci cand copilul le infunda cu jucarii si apoi trag apa fara oprire), cada si galeata sunt surse de inec pentru cei mici. Specialistii sustin ca un copil mic se poate ineca in ape foarte mici, care nu trebuie sa le depaseasca nivelul corpului.
Cum protejezi copilul in preajma apelor?
Cel mai important este sa nu il lasi nesupravegheat in preajma lor. Daca esti cu el la piscina sau la mare trebuie sa mergi cu el in apa mereu si sa il tii bine de manute.
Daca ai fantana in curte, galeti pline cu apa, piscina gonflabila sau alte surse de apa asigura-te ca sunt izolate, golite, sau ca stai mereu cu copilul cat timp petrece in gradina. Este crucial ca in perimetrul de joaca sa nu existe surse de apa care-i pot pune siguranta in pericol.
Piscinele trebuie sa aiba neaparat apa calduta, cu temperaturi cuprinse intre 28.8 si 30.5 grade Celsius. Ele trebuie sa fie dezinfectate cu produse speciale, iar suprafatele curatate foarte bine, periodic.
Asigura-te ca in locatii cu piscina sau la mare exista salvamar si puncte de prim ajutor in caz de pericol. Ai putea chiar sa inveti masurile de prim ajutor pentru a fi pregatita oricand sa salvezi viata copilului, pana la venirea medicilor.
Vigilenta ramane principala metoda preventiva a accidentelor neplacute.
Ce faci daca cel mic aluneca in apa adanca?
Daca micutul tau cade in ape adanci, chiar si pentru cateva secunde, este important sa reactionezi prompt, dar sa iti pastrezi calmul. Scoate cat mai repede copilul de sub apa. Daca sta prea mult este posibil sa il scoti inconstient.
Cand il scoti, asigura-te ca il tii cu capul mai jos de nivelul pieptului. Dezbraca-l de hainutele umede si inveleste-l intr-un prosop uscat. Cheama salvarea, iar daca stii aplica primele tehnici de resuscitare. Incearca inainte metoda respiratiei gura-la-gura. Verifica-i constant pulsul si respiratia. Fa aceste lucruri pana la venirea medicilor.
La ce varsta poate incepe lectiile de inot?
O buna metoda de a tine copilul siguranta este sa il inveti sa inoate. Il poti initia chiar tu sau il poti da la cursuri speciale de inot. Copiii sunt destul de dezvoltati pentru a putea face fata lectiilor in jurul varstei de 4 ani. In plus, pe langa aceste lectii este important sa ii explici de fiecare data cand intra in apa care sunt regulile de siguranta, pana le invata.