Nu este de ajuns doar sa petreci timp cu micutul tau, el trebuie sa fie si de calitate. Trebuie ca fiecare moment alaturi de el sa fie fructificat la maxim si sa aiba un impact pozitiv si cat mai educativ asupra lui. In afara jocului si al faptului ca il supraveghezi sau ii pregatesti masa, invata cum sa transformi interactiunile voastre in distractie, relaxare si... invatare!
Comunica mereu cu copilul cand stai cu el!
A petrece timp alaturi de copil nu inseamna o simpla supraveghere a lui. Nici schimbarea, spalarea sau hranirea lui nu reprezinta activitati tocmai placute, ci necesare. Vorbeste tot timpul cu el despre orice!
Sondeaza-i sentimentele si trairile care il incearca, dorintele, impartaseste-i experiente si ajuta-l sa depaseasca anumite probleme.
Totul prin instrumentul comunicarii!
Implica-l in activitati gospodaresti specifice varstei lui!
Chiar daca pare mai degraba o solutie de ultima ora faptul ca trebuie sa il iei cu tine la cumparaturi, acest lucru ii este extrem de folositor copilului. El invata lucruri importante despre valoarea banilor, despre responsabilitate, negociere etc.
De asemenea, lasa-l sa stea pe langa tine cand repari ceva in casa si chiar implica-l in activitatile de curatenie, in masura in care sunt potrivite pentru varsta lui.
Intampina-l mereu cu caldura cand ajungi de la munca!
Nu trece pe langa el in casa ca si cand nu ar exista atunci cand pasesti pe usa. Este important sa ii arati cat de mult te bucuri sa il revezi si cata dragoste porti pentru el. Mai mult, specialistii sustin ca cel mai bine este sa petreci primele 30 de minute de la venirea acasa cu el, vorbind despre ce ati facut in ziua respectiva.
Pastreaza 30 de minute inainte de culcare doar pentru voi doi!
Fie ca discutati despre evenimentele de peste zi, despre ce a mai facut in acea zi, ce temeri si probleme are, ce ii place si ce nu sau ca faceti ritualul vostru de seara (povesti, jocuri etc.) acorda-i atentia, dar si sufletul pentru cel putin jumatate de ora inainte de culcare.
Incercati sa luati mesele in familie!
Mesele in familie unesc foarte mult membrii ei. Este o apropiere care vine in mod natural. Desi este greu sa va potriviti toti ca program pentru a lua masa impreuna, incercati ca macar unul dintre voi sa ia masa cu cel mic.
Programati evenimente distractive in fiecare weekend!
Profitati de weekend pentru a petrece momente placute in familie. Programati cate un eveniment saptamanal de weekend pentru copil: cinema, picnic, teatru, zoo etc. Nu le aglomerati pe toate intr-un singur final de saptamana. Sunt ocazii perfecte de relaxare, dar si de educare a copilului.
Pregatiti impreuna o prajitura!
Gatitul si activitatile din bucatarie sunt un prilej bun de a-l determina pe micut sa te ajute la curatenie si de a-l responsabiliza. Dar uneori, fa in asa fel incat sa fie ideea amandurora, sa fie ca o joaca si sa ii atribui si lui cateva sarcini mai importante: de framantat, de decorat, de modelat. Acest lucru este diferit de pregatirea obisnuita a mesei! Este o ocazie speciala, intre voi doi, o joaca! Nu uitati sa va amuzati atunci cand faceti acest lucru!
Faceti impreuna lucruri distractive!
Implica-te in ceea ce ii place copilului cel mai mult: joaca si jucariile! Fie ca va distrati cu jucariile, ca le construiti manual sau ca desenati, este important sa te implici activ in joaca lui. Este felul in care il si ajuti sa invete litere, alfabet, cum sa faca puzzle-uri, sa numere etc.
Evita sa il lasi foarte mult la tv sau calculator!
Televizorul si calculatorul sunt bureti pentru copilul tau si reusesc foarte repede sa il faca dependent de ele. Copiii nu are de beneficiat de nimic de pe urma lor, ba dimpotriva, isi revarsa o multime de efecte negative asupra lor. Timpul petrecut la calculator indeparteaza copilul de tine, inlocuind relatia dintre tine si el cu una intre el si calculator, virtuala. Incet, incet vei fi exclusa chiar de copil din viata lui, fara sa iti dai seama. Inlocuieste aceste momente cu jocuri interactive, povesti si alte activitati benefice pentru el.