Gustari esentiale la varsta prescolara

/ / Modificat: 2013-09-11
Gustari esentiale la varsta prescolara

gustari_esentiale_sanatoase_copii

Activitatea intensa a prescolarilor le provoaca adesea foame intre mese. Este momentul perfect pentru a-i invata cum sa-si aleaga gustarile sanatoase, iar obiceiurile formate acum ii vor ajuta intreaga viata.

Ritmul de crestere al copiilor incetineste dupa varsta de doi, dar prescolarii au in continuare nevoie de o dieta cu continut caloric ridicat.

In doar cativa ani, trebuie sa controlezi cat mai bine obiceiurile de alimentatie pe care copiii tai le formeaza.

Daca se invata sa sara peste o masa ca apoi sa se ghiftuiasca la urmatoarea, sau daca invata sa manance doar atunci cand le este foarte foame, ar putea dezvolta probleme cu greutatea in viitor.

Nevoile nutritionale ale prescolarilor

gustari_sanatoase_copiiCei mai multi copii intre 3 si 6 ani trebuie sa consume zilnic echivalentul a 1.200 - 1.600 de calorii. Nu-i lasa sa manance prea multe dulciuri sau fast-food! Cu un continut ridicat de zahar, sare si grasimi, ele nu ii ofera micutului tau necesarul energetic in mod sanatos.

Caloriile trebuie sa provina dintr-o dieta echilibrata, care include cereale integrale, carne fara grasime, lapte, fructe si legume, mai ales cele radacinoase.

Preferintele culinare ale prescolarilor, care uneori nu mananca destul la masa, sau prefera doar anumite mancaruri, dau gustarilor dintre mese un rol cu atat mai important.

Gustari sanatoase pentru copiii tai

Pentru a-i obisnui pe micutii tai cu gustarile sanatoase, trebuie, in primul rand, sa le ai la indemana.

Nu mai cumpara cantitati mari de dulciuri sau gustari sarate cu aditivi, coloranti si potentiatori de gust. Cumpara in mod regulat legume si fructe proaspete, preferabil cultivate local, pentru a-i obisnui pe copiii sa aprecieze produsele naturale sezoniere.

Gustarile cele mai sanatoase sunt cele proaspete (morcovi, mere, banane, struguri, portocale etc.) dar si fructele uscate (stafide, prune) sunt o alegere buna.

Compotul este o alta alegere sanatoasa pentru micutii tai, atunci cand il prepari chiar tu acasa. Daca il cumperi, alege borcanele cu cei mai putini aditivi. Alege compotul cu diferenta cea mai scurta dintre data productiei si data expirarii.

art_dulciuri_copiiAlte gustari sanatoase pentru copiii tai sunt batoanele din cereale sau biscuitii cu cereale, floricele de porumb facute in casa sau covrigii.

Evita iaurturile comercializate special pentru copiii, deoarece acestea contin de obicei cantitati foarte mari de zahar.

Obisnuieste-i de mici cu ceaiul de plante sau laptele degresat ca alternativa pentru sucurile dulci din comert.

Varsta prescolara este momentul perfect pentru a-l invata pe micutul tau sa bea suficienta apa si sa nu combine sucurile acidulate cu alte gustari.

Cum ii inveti sa aleaga singuri optiunea sanatoasa

Cel mai important lucru pentru a-i educa pe micutii tai cu privire la gustari este sa nu le interzici complet alimentele pe care ai prefera sa nu le atinga niciodata.

Ofera-le din cand in cand si dulciuri din comert sau snacks-uri sarate cu arome chimice, dar nu pastra in casa prea multe.

Prescolarilor le place sa fie implicati si in procesul decizional si in prepararea efectiva a unei gustari. Ofera-le intotdeauna mai multe variante de gustari sanatoase si respecta-le alegerea, chiar daca este cea care implica cel mai efort din partea ta. Implica-i atunci cand poti in preparare: micutii pot amesteca salata de fructe sau pot decora mancarea in farfurie.

fructe_pepene_gustare_copii

Nu adopta principiul "Stiu eu ce le place" si surprinde-i in mod regulat cu optiuni noi. Chiar daca unele gustari nu vor fi apreciate la prima incercare, ele pot deveni mai tarziu chiar preferatele micutului tau.

Evita sa-i lasi pe copii sa manance in fata televizorului sau in timp ce se joaca. Mesele, dar si gustarile, trebuie luate la masa, pentru ca prescolarul sa acorde toata atentia digestiei si sa nu manance mai mult decat ii trebuie.

Mananca si tu din gustarea sanatoasa odata cu micutul tau, pentru a-i da un exemplu bun. Nu te rasfata niciodata cu dulciuri din comert sau cu mancare grasa in timp ce lui ii servesti morcovi sau felii de mar.

Joaca cu mancarea

Chiar daca joaca cu mancarea nu este incurajata de cei mai multi parinti, ea are un rol important in mentinerea atentiei micutului tau.

Surprinde-l cu forme si cu culori deosebite. Decoreaza-i intotdeauna gustarile si ofera-i un sos in care sa le inmoaie atunci cand are nevoie.

Daca reusesti sa intelegi cu adevarat ce ii trezeste interesul micutului tau, vei putea sa-i sadesti si cele mai bune obiceiuri alimentare, pentru gustari sanatoase.

Taguri Gustari pentru copii Gustari sanatoase Alimentatie copii Nutritie Legume Fructe Sfaturi consum dulciuri Gustari intre mese copii

Articole recomandate

Citeste si despre