Compromisul este un proces complex care implica mai multe abilitati: negocierea, diplomatia sau rabdarea. In ciuda faptului ca a fost considerat un semn de slabiciune, specialistii sustin ca este de fapt un semn al oamenilor puternici si o punte sigura catre succes.
Invatarea copilului sa rezolve diverse probleme pe calea compromisului reprezinta si o cale eficienta de a discuta si consolida empatia.
Ce este de fapt compromisul?
Compromisul are atat un sens negativ, cat si unul pozitiv. Pe de-o parte inseamna negociere si gasirea unei cai de mijloc pentru a rezolva probleme. Aceasta poate fi o cale catre succes. Pe de alta parte, compromisul are si sensul de sacrificare a propriei persoane in favoarea altcuiva, ceea ce atrage un sens negativ.
Copiii trebuie ajutati sa foloseasca compromisul in vederea rezolvarii conflictelor, astfel incat ambele parti ale problemei sa aiba cat de cat de castigat de pe urma lui.
De la ce varsta pot fi invatati copiii despre compromis?
Specialistii sustin ca metoda compromisului poate fi predata copiilor in perioada prescolara. Cam de la 4-5 ani copilul este apt sa inceapa sa prinda treptat metoda. Bineinteles ca are nevoie de ajutorul si sprijinul tau pentru a o invata mai usor.
Cum ajuti copilul sa invete ce este compromisul si cum sa il foloseasca?
Daca ai mai mult de un copil, o idee benefica ar fi sa aplici metoda compromisului in rezolvarea problemelor chiar in interiorul familiei. Fa-o cu lucruri marunte. De exemplu, cand micutii tai incearca sa iti atraga atentia concomitent si izbucneste un mic scandal, trage linie si spune-le ca trebuie sa discute intre ei si sa se decida care va fi primul, al doilea etc. Ceilalti trebuie sa cedeze, sa asculte si sa isi astepte linistiti randul.
Ei inca nu vor intelege la aceasta varsta ce anume inseamna exact compromisul, negocierea sau diplomatia. De aceea, principalul mijloc prin care ei ar putea intelege ce presupune compromisul este prin joc. Alege jocuri care sa implice negociere, rabdare si diplomatie si eplica-le de cate ori ai ocazia cum il pot folosi eficient.
Atunci cand mai multi copii se joaca impreuna apar adesea conflictele. Motivul principal este ca niciunul dintre ei nu vrea sa isi astepte randul sau sa cedeze in fata celorlalti, fiecare dintre ei vrea sa aiba prioritate mereu. Daca nu exista un arbitru intre ei care sa stinga conflictul si sa stabileasca regulile, atunci trebuie sa intervii pentru a rezolva problema.
Este un moment oportun pentru a-l invata pe copilul tau mai multe despre compromis. Incearca sa oferi copiilor solutii alternative, dar mai mult sa il ghidezi in alegerile lui, nu sa i le impui. Trebuie sa ii lasi pe ei sa rezolve conflictul impreuna si sa gaseasca o cale de compromis.
Incurajeaza copilul sa se joace alaturi de alti copii. Jocul de grup ofera cadre perfecte pentru a-l ajuta sa inteleaga mai multe despre compromis si utilitatea lui. Din jocul cu ceilalti copii el invata sa fie empatic, sa asculte si sa fie ascultat, ce inseamna amanarea si sa accepte unele lucruri chiar daca nu ii convin.
Atunci cand interactioneaza cu alti copii, micutul are sansa sa invete sa tolereze frustrarea de a pierde un joc sau o competitie, sa isi recunoaca greseli sau chiar sa isi ceara scuze cand greseste. Il ajuta sa fie mai tolerant, ambitios si sa gaseasca solutii inteligente la probleme.