Rasfatul copilului, cum recastigi controlul asupra lui?

/ / Modificat: 2013-11-21
Rasfatul copilului, cum recastigi controlul asupra lui?

Rasfatul copiilor este un comportament pe care parintii il incurajeaza de multe ori inconstient. Cand isi dau seama de acest lucru, este un pic cam tarziu, micutul lor deja manifestand tot ansamblul de maniere specifice.

Recastigarea controlului asupra copilului este din ce in ce mai dificila in aceasta situatie, dar nu imposibila. Orice invat are si dezvat!

Atunci cand parintii inceteaza sa isi mai rasfete copilul, ei recastiga controlul. In acest fel, il pot orienta catre o dezvoltare comportamentala adecvata. Parintii sunt astfel mai putin frustrati, iar prichindelul este pregatit sa faca fata provocarilor, nu mereu placute, ale vietii.

Multi parinti au incercat sa nu mai satisfaca mofturile copilului incercand sa il obisnuiasca cu ideea ca nu totul i se cuvine.

Cu ce s-au ales? Adevarate crize de isterie, tipete, violente si alte asemenea manifestari. In aceste momente, parintii cedeaza, iar copilul preia din nou controlul. Este timpul sa redevii o autoritate pentru copilul tau!

Ia-ti un angajament fata de tine!

Promite-ti din toata inima ca, orice reactii ar avea, vei inceta sa il mai rasfeti si sa il lasi sa faca ceea ce vrea. Exact cum spuneam, multi parinti au mici tentative esuate de a prelua din nou controlul asupra copilului, dar cedeaza la mijlocul drumului. Trebuie sa fii perseverenta si decisa sa mergi pana la capat.

Inlocuieste amenintarile cu instructiuni calme, clare si concise!

Copilul tau probabil ca deja s-a plictisit de amenintarile tale goale de continut. De cate ori nu i-ai zis "gata, e ultima oara cand mai faci asa ceva", dar totusi el a facut-o fara sa i se intample nimic.

Da-i instructiuni precise cu privire la ceea ce se va intampla daca mai face respectiva actiune si ai grija ca acel lucru sa se intample. Nu trebuie sa tipi sau sa ai un ton amenintator. Raportul comportament neadecvat-consecinta poate da roade daca este repetat si daca micul rasfatat vede ca vorbesti cat se poate de serios si nimic nu te indupleca.

Aplica o disciplina constanta!

Actiunile fac cat o mie de cuvinte, nu-i asa? Mergi pe principiul "dupa fapta si rasplata"! Si ai grija ca pedeapsa sa fie in directa legatura cu actiunile copilului. De exemplu, daca micutul rasfatat refuza sa stranga jucariile pe care le-a intins prin toata casa desi l-ai rugat frumos, aduna-le tu si limiteaza-i accesul la ele pentru o perioada de timp. Copilul va plange, se va isteriza, dar trebuie sa te tii tare si sa nu cedezi. Un copil trebuie sa stie sa respecte limitele impuse si sa le gestioneze fara a se simti neaparat pedepsit, trist, neiubit sau respins. Limitele si frustrarile fac parte din viata reala si aceste mici aplicatii disciplinare il pregatesc sa dea piept cu ce va urma.

Intreaba-te daca nu cumva l-ai rasfatat prea mult coplesindu-l cu lucruri materiale!

Toti parintii fac aceleasi greseli in privinta jucariilor si cadourilor pe care le ofera copilului: il coplesesc cu multe daruri fara sa le fi meritat in vreun fel. Mai mult, cedeaza de fiecare data la cerintele insistente ale copilului si ii satisfac orice dorinta.

Rasfatarea copilului cu jucarii, hainute, gadgeturi de ultima ora nu face bine, privandu-l de invatarea unor importante lectii de viata: recunostinta (daca primeste mereu ce vrea nu invata sa fie recunoscator), rabdarea (daca primeste pe loc ceea ce doreste nu stie ce inseamna sa ai rabdare pana primesti ceva) etc. Astfel de copii nu apreciaza valoarea banilor.

Criza financiara in care parintii nu mai pot satisface ca inainte dorintelele copiilor este vazuta ca o oportunitate de catre specialisti. Acestia sustin ca in ciuda efectelor negative ale recesiunii asupra bugetului familiei, parintii sunt nevoiti sa puna limite in privinta rasfatului prin cadouri si jucarii.

Nu ii gasi scuze la comportament si nu fi prea protectoare cu el!

Nu incerca mereu sa iti scoti copilul din situatii neplacute. Atat timp cat nu se afla in pericol de a i se intampla ceva, lasa-l sa suporte consecintele. De exemplu, daca intarzie la scoala, nu incerca sa gasesti scuze plauzibile in fata profesoarei. Trebuie sa suporte consecintele actiunilor lui. Numai in acest fel se va responsabiliza!

Totusi, aceasta regula nu se aplica si in cazuri in care copilul se afla in fata unui pericol real, cum ar fi cazaturi puternice, violente, agresiuni etc.

Nu devia nicio secunda din drum!

Orice parinte care depune eforturi pentru a nu-si mai rasfata copilul, va avea de infruntat multe greutati. Uneori oboseala, stresul de la locul de munca, conflictele familiale (chiar si minore) ar putea distruge tot ceea ce ai realizat pana in acel moment. Este posibil sa te faca sa cedezi presiunilor copilului, dar daca faci acest lucru, vei fi nevoita sa o iei de la capat cu totul. Gandeste-te numai la cat efort va fi nevoie sa depui iar!

Trebuie sa te mobilizezi sa mergi mai departe gandindu-te la binele lui si la al vostru, al parintilor. Esti pe drumul cel bun, iar rezultatele se vad!

Taguri Rasfat copil parinti

Articole recomandate

Citeste si despre