Literatura este unul dintre modurile in care poti contribui la dezvoltarea corecta a personalitatii copilului. Personalitatea unui copil este multilaterala, iar ceea ce o defineste si o face unica sunt emotii, sentimente, valori, stima de sine, conceptii asupra lumii inconjuratoare etc. Cartile si literatura il ajuta pe copil sa se regaseasca si sa se descopere pe el insusi ca personalitate distincta.
La ce varsta are literatura un impact puternic asupra dezvoltarii personalitatii copilului?
La varsta precsolara, mai exact intre 2 si 3 ani, copiii descopera independenta si doresc sa exploreze cam tot ce ii inconjoara. Ei vor sa dobandeasca deja o usoara autonomie in miscari si sa detina controlul asupra cat mai multor lucruri care-o vizeaza.
Folosirea literaturii in aceasta perioada este un mod fantastic de a-l ajuta pe copil sa -si descopere si sa-si inteleaga emotiile, precum si cum sa le exprime intr-un mod adecvat. De asemenea, contribuie la consolidarea stimei de sine si ii ofera incredere in forte proprii pentru a reusi in ceea ce isi propune. Il ajuta sa-si stabileasca obiective realiste si sa fie pozitiv in demersul lui de a le indeplini.
Ce carti este indicat sa alegi pentru copil?
Cartile care-l incurajeaza pe copil sa se vada ca persoana reala, nu imaginara, ajuta la accentuarea si dezvoltarea capacitatilor pe care micutul le detine deja, dar fara a fi inca exploatate.
Asadar, ai grija sa alegi carti cu personaje pozitive care fac lucruri practice si care se pot adapta si in lumea reala. Evita basmele cu zanele si zmei sau personaje fantastice. Alege teme reale care pot contribui la dezvoltarea, dar si educarea copilului. De exemplu, carticele in care personajele fac curatenie in camerele lor, isi ajuta parintii la diverse treburi, dar si carti care combat discriminarile si pot servi ca punct de plecare intr-o discutie contra rasismului si stereotipurilor etc.
De asemenea, cartile care pun accentul pe stima de sine sunt fantastice pentru copil. Acestea sunt cele care au ca personaj principal o personalitate puternica, intreprinzatoare, care gaseste rapid solutii la orice, care nu se lasa pagubas etc. Acestia sunt eroi de poveste care il pot ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte o personalitate puternica, cu o stima sau respect de sine bine consoliodat. Le ofera si un sentiment de securitate.
Frica sau temerile sunt sentimente care-i incearca si acapareaza pe copiii de varsta prescolara. Literatura este un mod minunat de a-i ajuta sa le inteleaga, dar mai ales sa le depaseasca. Este bine sa alegi carti care se concentreaza in jurul unui singur personaj care traieste un anumit tip de frica si care lupta cu ea pentru a o depasi.
Cartile la aceasta varsta au rolul de a-i ajuta pe copii sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, sa se descopere si de a se identifica cu lumea inconjuratoare.
Este bine sa eviti carti care accentueaza sau scot in evidenta stereotipuri sau discriminari. Alege intotdeauna carti al caror subiect sau personaj principal ar aduce contributii in dezvoltarea personalitatii copilului. Orice carte citita copilului la varsta precolara ii influenteaza alegerile, conceptiile si judecata de valoare asa ca acorda o importanta deosebita fiecarui titlu pe care il alegi in biblioteca micutului tau.