Copilul la 4 ani

/ / Modificat: 2015-04-15
Copilul la 4 ani

Copilul de 4 anisori este energic, guraliv si foarte curios. Este dornic sa faca cat mai multe de unul singur, semn ca a devenit din ce in ce mai autonom, dar si sa se laude cu toate performantele lui.

Sa cresti un copil de 4 ani este o provocare, dar si o bucurie, mai ales ca se afla la varsta la care face tot soiul de pozne amuzante si simtul umorului i se dezvolta pe zi ce trece mai mult!

Copilul la 4 ani incepe sa isi capete independenta prin pasi simpli precum incercarile de a-si incheia singur jacheta, de a-si lega singur sireturile sau de a simti compasiune pentru un alt copil.

relatie-copil-parinte
Dupa ce in anii anteriori a dobandit si perfectionat o serie de abilitati precum vorbirea, alergatul, desenatul si construitul, copilul tau este pregatit in anul ce urmeaza sa exploateze la maxim aceste abilitati.

Acum il va incanta compania copiilor de toate varstele, inclusiv bebelusi, fata de care se va simtii "mare", dar si a adultilor si a oamenilor in varsta care in general sunt cei ce le acorda cea mai multa atentie.

Acum este un prilej bun de a incepe sa sortati impreuna jucariile si sa decideti la ce jucarii poate sa renunte in favoarea altor copii mai mici, mai ales ca, cu siguranta a primit o groaza de jucarii cu ocazia zilei sale de nastere.

Dezvoltarea fizica a copilului de 4 ani

La varsta de 4 anisori, copilul tau este un mic explorator. Curiozitatea, dar si dorinta de a invata lucruri noi si de a se juca cat mai creativ il fac sa descopere abilitati motorii noi si sa-si exerseze abilitatile deja dobandite.

La nici 4 anisori impliniti, prescolarul adora miscarea fizica si are si energia necesara pentru a se aventura in toate activitatile si jocurile care ii ies in cale. Ii place sa:

  • se catere;
  • sa alerge;
  • sa faca sarituri de pe loc sau sa sara peste obstacole;
  • sa se dea in leagane;
  • sa exploreze toboganele si alte dispozitive de joaca din parcuri;
  • sa urce sau coboare scari.

La varsta de 48 de luni, copilul descopera si alte abilitati motrice grosiere. Invata sa sara intr-un picior, sa arunce cu mingea in fata si in spate si sa ocheasca cu ea anumite tinte din jur.

Copilul isi pune la punct si perfectioneaza si abilitatile motrice fine. Devine din ce in ce mai indemanatic in a scrie si desena.

casa_joaca_copil

Este capabil sa creioneze mai multe forme geometrice decat pana acum - patrate, cercuri si, uneori, triunghiuri. Vei observa cum micutul tau incepe sa deseneze figuri sau persoane, carora le da si nume.

Chiar daca ele nu se aseamana foarte bine cu corpurile umane si scheletele sunt schitate cu cateva linii, puncte sau cercuri, faptul ca a trecut la noi modele de desene este un progres important in dezvoltarea lui.

Perspicacitatea lui incepe sa se observe si in activitatile de lucru manual. Se descurca sa taie singur hartia cu foarfeca, sa modeleze plastilina si sa lipeasca tot felul de accesorii intre ele pentru a crea figurine sau crafturi.

Capata mai multa independenta si dexteritate si in imbracat si dezbracat, spalat pe manute si pe dinti sau in folosirea toaletei

Dezvoltarea limbajului si a vorbirii la copilul de 4 ani

Limbajul si vorbirea copilului de 4 ani se dezvolta cu rapiditate si comunicarea incepe sa devina din ce in ce mai complexa. Copilul nu se mai limiteaza doar la a-si exprima nevoile si dorintele, ci este capabil sa poarte conversatii in jurul anumitor teme.

comunicare_copii_1

Majoritatea conversatiilor izvorasc din curiozitatea specifica varstei si din dorinta insetata de cunoastere. Copilul continua sa iti puna tot soiul de intrebari stanjenitoare ori foarte incomode.

Copilul comunica in fraze din ce in ce mai complexe, are din ce in ce mai putine greseli gramaticale sau de articulatie a cuvintelor si isi dezvolta vocabularul zilnic. Are peste 1000 de cuvinte in vocabular, stie sa numere pana la 10 si sa recunoasca cel putin 4 culori. 

Dezvoltarea sociala si emotionala la copilul de 4 ani

Cu fiecare an care trece, copilul se transforma intr-o persoana sociala si invata cum sa interactioneze corespunzator cu cei din jur. Renunta la egocentrismul specific varstelor mici, invata sa imparta lucruri si isi face cu usurinta prieteni.

copil_spiritual_1

Copilul a ajuns la un nivel de dezvoltare emotionala care ii permite sa simpatizeze cu starile si emotiile celor din jurul lui. Empatizeaza cu persoanele apropiate atunci cand sunt triste, suparate sau, dimpotriva, bucuroase si vesele.

Interactiunile cu ceilalti copii s-au imbunatatit considerabil. Invata sa coopereze cu ei in timpul jocurilor, sa isi astepte randul si, cu putin ajutor, sa faca fata cu brio esecurilor sau infrangerilor. Vrea sa fie placut de prietenii lui si incearca sa le intre mereu in gratii.

Inca mai are momente in care este obraznic, se enerveaza si nu reuseste sa-si controleze impulsurile, loving, muscand sau imbrancind copiii, momente in care trebuie sa actionezi cu prudenta si sa incerci sa ii explici unde greseste si cum ar trebui sa se poarte corespunzator in acele situatii. 

Somnul copilului la 4 ani

 Desi este posibil ca micutul sa renunte la somnul de dupa-amiaza din programul lui, inca mai doarme in jur de 11-12 ore pe zi, in special noaptea. Somnul este esential pentru cresterea, dezvoltarea si sanatatea prescolarului.

somn_odihnitor

Pe langa faptul ca, in timpul somnului, este stimulata cresterea, copilul care doarme linistit este mai activ, energic si binedispus in timpul zilei. In cazul in care copilul manifesta probleme cu somnul, din cauza cosmarurilor frecvente, apneei de somn sau a altor factori perturbatori, este important sa iei masuri rapide.

Doar afland cauza care afecteaza somnul copilului, iti poti ajuta prichindelul sa doarma iar linistit pe timpul noptii. Continua sa aplici o rutina de somn consistenta si relaxanta in programul lui de seara si sa te asiguri ca respecta, zilnic, ora de culcare.

Evita si elimina din camera in care doarme factorii care-i pot distrage atentia de la somn - televizor, calculator etc. 

Alimentatia copilului la 4 ani

La fel ca si somnul, alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la cresterea armonioasa a copilului, la varsta prescolara. In aceasta perioada, in care are nevoie de energie pentru a invata si descoperi toate lucrurile noi care-l asteapta in mediul inconjurator, programul alimentar trebuie sa fie echilibrat si foarte hranitor.

boli_digestive_copii2

Cu cat alimentele care-i sunt oferite zilnic sunt mai bogate in vitamine si minerale, cu atat copilul este mai activ si mai sanatos.

Copilul are nevoie tot de 5 mese zilnic, dintre care 3 sunt principale, iar 2 gustari, care trebuie sa fie cat mai sanatoase si nutritive.

Fii un model pozitiv pentru copilul tau in ceea ce priveste alimentatia. Intrucat prescolarul este la varsta la care poate manca orice, va dori sa guste din tot ce mancati si voi la masa.

Daca veti consuma doar alimente sanatoase si nutritive, veti fi un exemplu pentru cel mic si il veti incuraja sa faca si el alegeri sanatoase, in viitor. 

Articole si informatii utile despre copilul de 4 ani

Cum inveti copilul zilele saptamanii?



Rationament si fantezie la copii

Prepararea inghetatei de casa pentru copii

Copilul la oftalmolog, primele consultatii si ochelarii de vedere

Lasi copilul singur acasa?

Copil inteligent tachinat de ceilalti copii. Cum reactionezi?

8 activitati pentru copii si tatici

7 jocuri ale copilariei tale de transmis copilului tau

Cum inveti copilul sa isi lege sireturile singur?

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la varsta de 4 ani? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Copil 4 ani Dezvoltare fizica copii Dezvoltare emotionala copii Dezvoltare sociala copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre