Dezvoltarea stimei de sine la copii

/ / Modificat: 2014-01-09
Dezvoltarea stimei de sine la copii

O stima de sine crescuta a copilului reprezinta cea mai puternica armura impotriva rautatilor si problemelor care-l inconjoara din toate partile la maturitate. Copiii care se simt bine si au o parere buna despre propria persoana fac fata mai usor conflictelor si presiunilor negative de care se lovesc in viata. Acestia au tendinta sa zambeasca mai mult si sa se bucure mai mult de viata, dezvoltand o atitudine pozitiva si optimista.

Ce este stima de sine?

Stima de sine se caracterizeaza printr-un cumul de opinii si sentimente pe care le avem cu privire la propria persoana. Cu alte cuvinte, ea este tradusa prin felul in care ne autopercepem, autoapreciem si ne autoacceptam si se reflecta prin actiunile pe care le intreprindem.

Stima de sine incepe sa se formeze din copilarie!

Dezvoltarea stimei de sine este un proces care dureaza o viata intregaa, dar ale carei baze sunt puse in copilaria timpurie. Ca parinte, ai o influenta extrem de mare asupra felului in care un copil se percepe pe el insusi sau asupra formarii parerilor cu privire la propria lui persoana din felul in care il cresti si il educi. Iata cum ajuti la dezvoltarea unei stime de sine sanatoase a copilului tau:

Ai grija la ceea ce zici in preajma copilului si mai ales la cum i te adresezi!

Copiii sunt foarte sensibili la ceea ce spun parintii. Este important sa iti lauzi si apreciezi copilul nu numai cand reuseste ceva, ci si atunci cand vezi ca depune eforturi intense pentru a face fata unei situatii.

Fii optimista si pozitiva tot timpul! Tu esti modelul lui!

Daca ai o atitudine pozitiva si optimista cu privire la capacitatile si abilitatile tale, dar si la ale celor din jur, micutul tau iti va prelua acest tonus pozitiv si va dezvolta aceeasi atitudine in viata.

Indentifica si redirectioneaza convingerile negative sau irationale ale copilului despre el insusi!

Este important sa reactionezi mereu atunci cand micutul tau are o perceptie defectuoasa cu privire la propria persoana sau la capacitatea lui de a face anumite lucruri. Ajutand micutul sa aiba standarde precise si realiste in a se autoevalua il face sa fie mai puternic si ii dezvolta increderea in propria persoana.

De exemplu, daca il auzi pe copil spunand ca nu poate face o problema de matematica si ca nu este bun la aceasta materie, reorienteaza-i aceasta judecata distructiva si negativista. Spune-i ca nu este vorba ca nu este bun, el este un elev silitor si sarguincios, doar ca trebuie sa munceasca mai mult pentru a gasi solutia problemei.

Arata-i mereu cat de mult il iubesti!

Iubirea si afectiunea reprezinta ingrediente bune la toate. Iar dezvoltarea stimei de sine necesita din plin aceste dovezi de dragoste care dau putere copiilor de a trece peste orice probleme. Ofera-i zilnic dovezi de iubire si spune-i cat de mult il iubesti!

Incurajeaza copilul sa se implice in experiente constructive!

Indruma-l si spre activitati care incurajeaza cooperarea, nu numai spre cele care se bazeaza pe competitie si concurenta. Acestea sunt mai utile in promovarea respectului de sine. Sunt activitati in care copilul isi poate dovedi eficienta si capacitatea de a ajuta. De exemplu, acelea in care ajuta alti copii sa desluseasca o problema de matematica sau se dezlege un puzzle, precum si sa dea de cap asambalarii unei jucarii.

Taguri Stima de sine copii Dezvoltare copii Incredere in sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre