Jocul in aer liber are un rol crucial in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copilului. Intr-o epoca in care televizorul si calculatorul domina din ce in ce mai mult viata copilului si il atrag in plasa sedentarismului, activitatile in aer liber sunt o farama de speranta la care merita sa apelezi pentru a creste un prichindel falnic si sanatos, atat din punct de vedere fizic, cat si mental! Joaca in aer liber dezvolta copilului o multime de abilitati noi, complet diferite de cele pe care le dobandeste din joaca in spatii inchise!
Beneficii in dezvoltarea fizica a copilului
Beneficiile fizice ale jocului in aer liber sunt cele mai numeroase pentru dezvoltarea copilului. Petrecerea timpului in aer liber incurajeaza, inainte de orice, practicarea multor tipuri de sport: fotbal, baschet, handbal, volei etc., care se dovedesc esentiale pentru cresterea lui armonioasa.
Supraponderalitatea si obezitatea sunt cele mai mari riscuri pentru sanatate la care sunt expusi copiii erei moderne. In prezent, din ce in ce mai multi prichindei sunt sedentari si mananca defectuos, lucruri care contribuie la ingrasarea rapida si aparitia problemelor de sanatate.
Jocul in aer liber ofera copilului oportunitatea de a alerga, de a se plimba sau de a merge cu rolele, bicicleta, trotineta etc. Exista o multime de jocuri pe care le pot practica copiii in aer liber si care au un rol esential in a-l mentine activ si sanatos. Topaiala si alergatul de colo pana colo sunt exercitii fizice importante, care ajuta la dezvoltarea grupelor de muschi, la intarirea oaselor si la buna functionare a tuturor organelor.
In mare, copiii care se joaca frecvent in mijlocul naturii se dezvolta mai armonios din punct de vedere fizic decat cei care petrec majoritatea timpului in scaun la calculator sau pe canapea, cu ochii in televizor.
Beneficii emotionale si de ordin social si comportamental
Activitatea fizica si jocurile care se practica in aer liber au un impact puternic si asupra dezvoltarii lui emotionale si sociale, dar si asupra comportamentului lui. Jocul in aer liber ajuta copilul sa isi faca prieteni noi si sa-si dezvolte viata sociala. Este un instrument puternic de socializare.
Atunci cand iese in parc sau intr-un spatiu de joaca amenajat in aer liber, cel mic intra in contact cu o multime de copii cu care are ocazia sa interactioneze si sa lege prietenii. O viata sociala bogata a copilului contribuie la cresterea stimei si increderii de sine, esentiale pentru dezvoltarea lui emotionala.
In plus, invata cel mai bine sa coopereze cu alti copii si sa inteleaga ce este spiritul de echipa din jocurile de grup care au adesea loc in aer liber.
Atunci cand copilul construieste castele, se joaca frunza, sotronul sau elasticul cu ceilalti prichindei sau exploreaza diverse spatii si locuri din natura, isi dezvolta gandirea logica si capacitatea de a rationa.
Joaca afara, in aer liber, incurajeaza copilul sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea, sa isi asume riscuri si responsabilitati, sa gaseasca singur solutii sau strategii si sa descopere placerea de a face anumite lucruri.
Activitatile facute de copii in mijlocul naturii se dovedesc a fi cel mai puternic remediu antistres. Alergarea si petrecerea timpului in aer liber contribuie la redarea unei stari de relaxare si destindere, esentiale pentru sanatatea lui emotionala.
Beneficii pentru copiii bolnavi de ADHD
Se pare ca micutii bolnavi de ADHD au foarte multe de beneficiat de pe urma jocului in aer liber. Specialistii au constatat ca acestia functioneaza mai bine si manifesta mai putine simptome atunci cand au activitati in aer liber.
Sigur ca jocul in aer liber nu poate fi considerat o terapie care vindeca complet afectiunea, dar poate fi folosit pe post de tratament simptomatic. Ajuta la reducerea severitatii simptomelor si la imbunatatirea abilitatilor de cooperare si relationare, acolo unde cei bolnavi de ADHD au mari deficite.
Contactul cu natura sprijina sau favorizeaza functionarea mai buna a copiilor cu ADHD si ii ajuta sa isi controleze mai bine pornirile si simptomele bolii.
Jocul in aer liber are un efect terapeutic si in alte afectiuni. Se pare ca activitatile din mijlocul naturii si respirarea aerului curat contribuie la recuperarea mai rapida din convalescenta, dupa anumite boli sau accidente.
Beneficii intelectuale si cognitive
Specialistii au demonstrat, in nenumarate randuri, ca jocul constant al copilului in natura are un impact puternic asupra performantelor lui scolare. Copiii care fac miscare si se joaca in aer liber au rezultate mai bune la scoala si o putere de concentrare mai mare la ore.
De asemenea, si memoria are de beneficiat de pe urma relaxarii copilului in mijlocul naturii. Expunerea copilului in natura ii ofera o experienta multisenzoriala care are un rol esential in dezvoltarea creierului in copilaria timpurie. Ajuta la imbunatatirea si dezvoltarea simturilor.
Contactul cu natura ii ofera copilului oportunitatea de a invata si de a intelege mai bine mediul inconjurator. Este un izvor nesecat de cunostinte si informatii pentru cel mic. Il ajuta nu doar sa isi dezvolte cultura generala, dar si sa se integreze mai bine in comunitate si sa inteleaga care sunt regulile ei.
Rolul educativ al jocului in aer liber este nelimitat. De cand iesi cu micutul pe usa casei, ai sansa sa il inveti lucruri esentiale pentru educatia si siguranta lui. Imbinarea jocului in natura cu regulile de siguranta pe care le presupun anumite medii de joaca, cu conduita potrivita pe care trebuie sa o aiba in public si invatarea locurilor pe unde si cum sa traverseze corect ajuta copilul sa se descurce mai usor in spatiile exterioare, din afara casei.
Multi parinti ezita sa isi duca copiii foarte des afara, la aer, fie din lipsa de timp, fie pentru ca au impresia ca este o pierdere de vreme. Tu incurajezi copilul sa se joace mai mult in aer liber? Cat de importanta crezi ca este petrecerea timpului in aer liber pentru dezvoltarea copilului? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!