Primele intalniri de joaca ale copilului. Cum le planifici?

/ / Modificat: 2010-12-02
Primele intalniri de joaca ale copilului. Cum le planifici?

Copiii mici nu interactioneaza si colaboreaza mereu bine intre ei. Organizarea unor intalniri de joaca intre copii poate avea ca finalitate lacrimi, tipete si frustrari din partea celor mici. Primele prietenii ale copilului il ajuta sa invete abilitati sociale ca impartirea, manierele si cooperarea. Invata regulile programarii unor astfel de intalniri!

Cum sa planifici intalnirile de joaca pentru copil?

Exista cateva trucuri pe care trebuie sa le stii pentru ca organizarea acestei intalniri sa se sfarseasca intr-un mod placut si amiabil:

  • organizeaza-o din timp si la ora din zi in care micutul tau este in forma maxima; evita sa te certi cu el sau sa il superi atunci;

  • prima oara organizeaza intalnirea doar cu un singur copil, pentru ca altfel se va simti coplesit; el va reusi sa asimileze mai usor abilitati sociale daca se joaca la inceput doar cu un copil; in plus, mai putini copii inseamna si mai putine sanse sa apara conflicte;

  • expune-le regulile casei inainte de a incepe sa se joace; fii clara si fa o lista cat mai scurta caci altfel vor uita repede ce ai spus: de exemplu, spune-le intr-o fraza scurta "se mananca numai la bucatarie, nu aveti voie in dormitorul parintilor si nu aveti voie la tv sau calculator";

  • planifica cateva activitati si jocuri interesante pe care sa le faca impreuna, dar lasa-le si mana libera pentru a alege chiar ei jocuri care le face placere;

  • restrictioneaza accesul la tv si calculator – astfel de intalniri trebuie sa fie interactive, iar din holbatul la tv sau in ecranul calculatorului, copiii nu vor invata nimic folositor.

Trucuri pentru intalnirea de joaca perfecta

  • Nu prelungi prea mult aceste intalniri; copiii mici se plictisesc repede si au nevoie de diversitate, 1 ora – 1 ora si jumatate este suficient pentru o astfel de intalnire.

  • Nu uita ca locatia conteaza! Cel mai indicat este ca aceste intalniri sa aiba loc intr-un spatiu neutru. Daca intalnirea se face la unul dintre cei doi acasa, cel care este de-al casei va deveni mai posesiv cu jucariile si cu alte decizii pentru ca se va afla "pe terenul lui".

  • Nu interveni decat daca este absolut necesar! Nu trebuie sa ii lasi nici nesupravegheati, dar este bine sa aiba o usoara independenta atunci cand se afla singuri. Daca intervii la cea mai mica problema, copilul nu va invata niciodata cum sa isi rezolve singur problemele.

  • Invata-l sa imparta jucariile! Trebuie sa vorbesti cu el dinainte de intalnire despre acest subiect, pentru a fi sigura ca nu vei avea parte de o intalnire esuata dinainte de a incepe. Stabiliti impreuna jucariile pe care e dispus sa le imparta atunci cand se joaca, iar daca are vreuna preferata, pune-o deoparte de locul de joaca.

Cum ii alegi partenerii de joaca?

Atunci cand copiii sunt mici, probabil ca tu vei fi cea care ii vei alege prietenii cu care sa isi petreaca timpul. Urmareste criteriile:

  • Varsta. Ideal este ca micutii sa fie de varste aproximativ egale, dar nu strica ca din cand in cand sa inviti si cate un copil mai maricel, pentru ca poate avea multe de invatat de la el.

  • Temperament. Alege copii care au fire asemanatoare cu a micutului tau. Daca micutul tau este introvertit si linistit nu va interactiona prea bine cu un copil extrem de agitat si activ.

  • Parintii copiilor. Vorbeste cu ei si vezi daca impartasiti principii si valori comune. Daca stilurile de educare si crestere ale copiilor nu se potrivesc, atunci mai bine nu inainta invitatia.

Taguri Intalniri joaca copii Prieteni copii Jocuri grup copii

Articole recomandate

Citeste si despre