Jocul este una dintre cele mai importante si recomandate metode de educare a copiilor. Atunci cand este bebelus jocul reprezinta o forma de comunicare si de stimulare a imaginatiei si creativitatii sau un mod de dezvoltare a limbajului. La varsta prescolara, cand micutii au deja dezvoltata o parte importanta a limbajului si alte aptitudini, rolul jocului se schimba si face trecerea catre perioada scolara, stabilind fundamentul invatarii.
Jocul reprezinta un mod esential in dezvoltarea mai multor abilitati ale copilului. Exista o multime de beneficii ale jocului la varsta prescolara:
-
stimuleaza in continuare creativitatea si imaginatia;
-
invata sa gandeasca si sa rezolve anumite probleme;
-
dezvolta personalitatea;
-
ajuta la dezvoltarea sociala a copilului;
-
este instrument important de educatie etc.
Jocul si dezvoltarea fizica a prescolarilor
Jocul are si calitatea de a ajuta la dezvoltarea fizica a copilului, la procesul de crestere. Specialistii sustin ca la varsta prescolara este esential sa promovezi jocul in aer liber si jocurile de miscare la copii. Acestea le permite libertate de miscare si ajuta la fortifierea musculaturii, la intarirea oaselor si la consumarea energiei in plus.
Dezvoltarea abilitatilor motorii fine se face cu ajutorul jocurilor de indemanare si a celor care necesita controlul mainilor. Acestea au rolul de a-l ajuta pe copil sa scrie mai usor atunci cand va invata acest lucru.
Jocul si dezvoltarea limbajului a prescolarilor
Pana la varsta de 3-4 ani copiii au dezvoltata o mare parte a vocabularului, cunoscand in jur de 1000 de cuvinte. Insa acum este perioada in care acesta se fixeaza si invata noi elemente de vocabular, precum si cum sa il utilizeze. Pana la sfarsitul perioadei precolare, vocabularul micutului va acumula in jur de 4000 de cuvinte.
Sunt importante in aceste perioada interactiunile cu adultii, comunicare si incurajarea povestirilor pentru a ajuta la dezvoltarea acestuia. Deja micutul trebuie sa vorbeasca corect si clar si sa poata sa isi exprime trairile prin intermediul cuvintelor.
Jocurile cele mai indicate la aceasta varsta sunt cele in care il stimulezi pe copil sa vorbeasca si sa folseasca cat mai mult limbajul.
Jocul si dezvoltarea cognitiva a prescolarilor
Varsta prescolara este esentiala pentru formarea bazei invatarii pentru perioada scolii. Se concentreaza pe invatarea unor abilitati noi. Ei invata cum sa foloseasca limbajul, cum sa-l asocieze cu activitati si isi dezvolta memoria, gandirea etc. Cu alegerea unor jocuri potrivite, dezvoltarea cognitiva poate fi promovata intens si copiii pot dezvolta abilitatea de a rezolva probleme, care sunt fundamentul pentru o viata fericita si plina de succes la maturitate. Jocul de rol, puzzle-urile, rimele, jocul cu papusi sunt utile in acest sens.
Jocul si dezvoltarea sociala a prescolarilor
Aceasta se realizeaza in special prin intermediul jocurilor care presupun reguli. La varsta prescolara copilul este apt sa respecte reguli si sa se implice in jocuri care se bazeaza pe ele.
De asemenea, jocurile de grup il ajuta pe copil sa devina o persoana sociabila. El deprinde astfel importanta spiritului de echipa, parteneriat, cooperare, respect etc.