Balbaiala este o problema ce apare frecvent in dezvoltarea vorbirii si a limbajului la copil, insa poate fi extrem de frustranta, atat pentru cel mic, cat si pentru tine, ca parinte. Desi in cele mai multe cazuri dureaza putin si se corecteaza de la sine, exista situatii in care se transforma intr-o tulburare complexa de vorbire si necesita atentia unui logoped. Inainte de a apela la specialist, incearca cateva metode simple prin care o poti corecta.
Ce este balbaiala?
Termenul medical al balbaielii este disfluenta si apare cel mai adesea la copiii foarte mici, cand incearca sa deprinda limbajul si particularitatile lui. La copiii de 2-5 ani este foarte rara. Doar 5% dintre copiii mai maricei se balbaie cand vorbesc, si o fac din cauza ca nu a fost corectata la timp sau pe un fond psihologic predispozant.
Fii foarte atenta la felul in care vorbeste micutul tau si urmareste cel mai important semn al balbaielii - prelungirea primei litere din cuvant. De exemplu, atunci cand copilul incearca sa spuna "tata", va prelungi "t"-ul, iesind un cuvant de tipul "t...t...t...ata".
Balbaiala trebuie sa se repete constant in vorbirea lui pentru a fi considerata o problema. Atunci cand e patologica, copilul ar putea manifesta si simptome fiziologice, cauzate de frustrarea de a nu putea pronunta corect cuvintele:
- incordarea maxilarului;
- strangerea pumnilor;
- indreptarea capului in fata atunci cand incearca sa pronunte cuvintele etc.
Daca micutul tau are intre 2 si 5 ani, se balbaie frecvent, repeta anumite silabe, cuvinte, fraze, prelungeste cuvintele sau se opreste la jumatatea pronuntarii lor, atunci micutul tau sufera de disfluenta (intreruperea in cursivitatea vorbirii) si are nevoie de terapie logopedica.
Foto: bestwayguides.com
Cum poti corecta balbaiala copilului tau?
Inainte de a decide ca este vorba de o problema care necesita logopedie, poti incerca sa corectezi balbaiala micutului tau, prin cateva metode la indemana. Toate acestea tin de felul in care vorbesti si comunici cu el!
Fii calma si poarta-te firesc!
Nu incerca sa dramatizezi situatia sau sa ii atragi atentia asupra acestei probleme. Ramai calma si poarta-te normal in timpul conversatiilor cu el. In cazul in care micutul tau simte ca esti agitata sau nervoasa, va prelua starea ta si va crede ca se intampla ceva rau cu el.
Vorbeste-i clar si rar!
Fii un model de limbaj pentru el si incearca sa ii vorbesti cat mai clar, dar si rar si pe un ton mai jos, exact asa cum ai vrea ca micutul tau sa vorbeasca. Depune acest efort mai ales daca esti genul de persoana care vorbeste foarte repede si precipitat. Foloseste cuvinte simple si propozitii scurte atunci cand comunici cu el.
La aceasta varsta, copilul imita cam tot ce aude si se intampla in jur si este posibil sa incerce sa imite felul in care vorbesti.
Evita sa il critici!
Pe langa faptul ca nu este recomandat sa ii atragi atentia asupra tulburarii, este contraindicat sa il critici si sa tipi la el, spunandu-i ca nu stie sa vorbeasca. Nu ii cere in mod direct sa vorbeasca corect sau sa pronunte cum trebuie cuvintele. Cu atat mai putin, nu este indicat sa ii recomanzi sa gandeasca inainte sa vorbeasca.
Comunicarea si limbajul trebuie sa se dezvolte intr-un mod amuzant si sa vina de la sine, iar daca primeste mereu atentie si critici referitoare la felul in care se exprima, va deveni frustrat sau isi va pierde increderea in sine si ar putea fie sa devina si mai balbait, fie sa refuze sa mai vorbeasca.
Mentine contactul vizual cu el!
Pastreaza contactul vizual cu el atunci cand initiezi o conversatie cu el si acorda-i toata atentia in timpul comunicarii. Nu il intrerupe in timp ce vorbeste pentru ca mai mult il vei stresa, iar presiunea psihologica accentueaza balbaiala.
Lasa-l sa termine propozitiile sau frazele si raspunde intrebarilor copilului abia dupa ce acesta termina de pus o intrebare. Nu interveni peste el.
Spune-i si arata-i mereu ca il iubesti!
Indiferent de cum vorbeste sau de ce probleme are, copilul trebuie iubit neconditionat. Si este recomandat sa ii spui si arati mereu afectiune.
Asigura o atmosfera calma si calda in familie!
In familiile disfunctionale, cu probleme, scandaluri si violente, balbaiala apare mai des la copii. Afectiunea rezulta dintr-o predispozitie psihologica si o posibila trauma la care a asistat in timpul copilariei si poate disparea cu ajutorul terapiei psihologice.
Un camin cald si o atmosfera pozitiva ajuta la dezvoltarea unui copil puternic si sanatos.