Articol revizuit de Dr. Luana SAHIAN, Medicina Generala, Doctor in stiinte medicale, med consult & care
Constipatia este o problema frecventa la copiii de orice varsta si este cauzata de o dieta fara fibre si bogata in grasimi sau de lipsa unei rutine zilnice de mers la toaleta. Insa nu este nevoie sa apelezi imediat la medicamente pentru a remedia situatia. Iata cateva solutii care te ajuta sa ii reglezi tranzitul intestinal in mod natural!
Alimentatie variata si bogata in fibre
Inca de la inceperea diversificarii alimentatiei bebelusului, este important sa introduci treptat portii mici de alimente care contin fibre, pentru a ajuta la tranzitul intestinal - fructe, legume, cereale integrale (ovaz sau orz).
Copilul hranit cu biberonul este mai predispus la constipatie decat cel care este alaptat la san. Nu incerca sa dai bebelusului suplimente pe baza de fibre. El are nevoie de cantitati mici de fibre din surse naturale.
Pe langa fructe si legume proaspete, meniul copilului trebuie sa contina si alte alimente care favorizeaza o digestie sanatoasa. Printre acestea se numara carnea de curcan, fasolea, mazarea, lintea, ovazul, orzul, nucile, alunele, popcornul etc.
Ai grija pentru ca unele dintre ele nu sunt recomandate copiilor mai mici de 4-5 ani, din cauza riscului de inecare cu alimente.
Atentie, laptele nu intra in categoria bauturilor care ajuta la digestiei. Conform specialistilor, acesta ar avea tocmai un efect de constipare.
Foto: aboutpottytraininggirls.com
Consum zilnic de fructe si legume
Nu exista copil care sa nu faca mofturi la mancare la un moment dat in copilarie. Insa nu trebuie sa cedezi la primul refuz al micutului la broccoli sau morcov ori la alt aliment esential pentru el.
Majoritatea parintilor greseste atunci cand inlocuieste fructele si legumele pe care copilul le refuza cu alimente care contin cantitati foarte mici de fibre - paine, paste etc., pentru a asigura necesarul nutritional zilnic.
Insista si gaseste alternative sanatoase, dar care sa ii ajute in reglarea tranzitului intestinal. De exemplu, poti opta pentru fructe uscate sau combinatii de legume care sa fie pe gustul micutului tau.
Rutina zilnica de stat pe olita/toaleta
Micutii nu stiu ca trebuie sa mearga zilnic la toaleta pentru a face treaba mare si au tendinta de a amana momentul cat pot, mai ales daca le vine sa faca atunci cand se joaca sau stau cu prietenii lor. Amanarea defecarii este un obicei nociv si favorizeaza constipatia.
Din acest motiv trebuie sa ii stabilesti o rutina de mers la baie de cand este bebelus, in care sa il pui sa stea pe olita sau toaleta cam la aceeasi ora in fiecare zi, pana cand reuseste sa faca treaba mare. Pe masura ce trece timpul, organismul lui se va adapta cu ora si va deveni o obisnuinta.
Miscare fizica
Nu trebuie sa inscrii prichindelul la un sport sau la sala cu scopul de a combate constipatia. Sporturile organizate sunt utile in dezvoltarea lui, dar daca nu este foarte pasionat de ele, nu il obliga.
Copilul tau trebuie sa fie suficient de activ, ceea ce inseamna ca trebuie sa se joace cu copii in fiecare zi, sa iasa mereu la plimbare si sa invete sa mearga pe bicicleta, role sau skateboard. Acestea ii asigura un nivel activ, suficient incat sa creasca si sa se dezvolte sanatos.
Hidratare
Consumul de apa este una dintre cele mai importante masuri in combaterea constipatiei. Asigura-te ca micutul tau bea suficienta apa in fiecare zi si creste aportul acesteia dupa ce face sport sau se implica in activitati care presupun efort fizic.