Alimentatia si dantura copiilor

/ / Modificat: 2012-12-17
Alimentatia si dantura copiilor

Alimentele pe care copilul tau le consuma zilnic pot avea un impact daunator asupra sanatatii orale. Desi produsele cu zahar sunt cele mai periculoase pentru sanatatea dintilor, exista si alte tipuri de alimente care pot cauza placa, tartru si, in final, cariile atat de pacatoase si dureroase. Nutritia afecteaza dantura doar in anumite conditii! Afla care este legatura dintre alimente si sanatatea orala si cum iti inveti prichindelul sa isi protejeze corespunzator dintisorii de carii si alte afectiuni stomatologice!

Alimentele si sanatatea dintilor

Oricat de mult ar afecta alimentele sanatatea dintilor, ele sunt vitale pentru copil. O nutritie echilibrata si cat mai diversificata este esentiala pentru buna lui crestere si dezvoltare. O gama diversificata de alimente atrage dupa sine o multime de texturi, ingrediente si componente nutritive care au un impact mai mult sau mai putin daunator asupra dintilor.

Zaharul din alimente este cel mai pacatos in acest sens si afecteaza cel mai repede si usor sanatatea dintilor, insa nici carbohidratii nu sunt de neglijat in acest sens. Cum nu se poate pune problema ca prichindelul tau sa nu manance, este indicat sa descoperi care sunt alimentele care favorizeaza curatarea si protejarea dintilor, dar sa le identifici si pe cele pe care este bine sa le consume cu masura sau deloc.

De asemenea, este foarte important sa il inveti de mic regulile de igiena orala si cum sa isi curete corect dintisorii, astfel incat sa tina cariile departe!

Trucuri alimentare pentru protejarea sanatatii dintilor copilului

Iata ce fel de alimente este recomandat sa introduci in meniul copilului si care sunt principalele reguli alimentare care ajuta la reducerea riscului de carii.

Evita sa dai frecvent copilului alimente lipicioase!

Fructele uscate, caramelele, bomboanele, acadelele si jeleurile sunt cele mai periculoase categorii pentru sanatatea dintisorilor copilului. Pe langa faptul ca se lipesc de dinti si se indeparteaza cu greu in urma periajului dentar, ele contin si cantitati crescute de zahar, cel mai daunator ingredient pentru sanatatea orala.  

Ofera-i fructe si legume pe post de gustari!

Renunta sa mai dai copilului gustari pline de carbohidrati si alte substante care ataca nu doar dantura, ci si sanatatea intregului organism. Multe dintre legume si fructe contin cantitati mari de apa, care ajuta la curatarea eficienta a dintilor, si au si un continut scazut de zahar, protejand astfel dintisorii.

Cele mai recomandate in acest sens sunt perele, merele, telina sau castravetii. Limiteaza consumul de fructe uscate sau banane, care se lipesc de dinti si contin mult zahar, care favorizeaza formarea tartrului si creste riscul de carii.

Redu consumul de dulciuri si alimente bogate in zahar!

Nu poti elimina complet din meniul copilului dulciurile, insa este important sa reduci portiile si sa raresti ocaziile in care le serveste. Invata-l sa se spele cat mai rapid cu putinta pe dintisori dupa ce consuma astfel de produse.

Pentru a proteja mai bine dantura si sanatatea organismului, ii poti cumpara prajituri sau alimente care nu contin zahar sau care folosesc alternative naturale. Prajiturile, bomboanele, ciocolata, acadelele, produsele dulci de patiserie - toate contin cantitati industriale de zahar si sunt daunatoare sanatatii dintilor.

Incurajeaza copilul sa bea mai multa apa!

Sucurile de fructe sau racoritoare sunt la fel de periculoase pentru dinti precum sunt dulciurile. Copilul nu trebuie obisnuit cu prea multe sucuri si in niciun caz nu ar trebui ca acestea sa fie consumate zilnic. Este indicat ca apa sa fie bautura de baza din dieta prichindelului tau si sa evite bauturile indulcite cu zahar.  

Invata-l principalele reguli de igiena orala!

Cea mai buna masura pentru prevenirea cariilor este ingrijirea corespunzatoare a dintilor. Este vorba de respectarea regulilor esentiale de igiena orala, pe care copilul trebuie sa le invete de la cativa anisori si sa le practice zilnic, pentru a indeparta resturile alimentare de pe dinti si tartrul cauzator de carii.

Igiena orala completa include periajul (de cel putin doua ori pe zi), folosirea zilnica a atei dentare si, ocazional, apa de gura, pentru indepartarea celor mai ascunse resturi alimentare dintre dintisori.  

Tu cum ai grija de sanatatea orala a copilului tau? L-ai invatat cum sa-si ingrijeasca dintisorii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Sanatate orala copii Ingrijire dinti copii Igiena orala copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre