O grija majora a parintilor se naste atunci cand copilul lor pare prea mic de inaltime in raport cu varsta, dar si in comparatie cu ceilalti copii din generatia sa. Cu toate ca exista numeroase afectiuni medicale care afecteaza cresterea celor mici, de cele mai multe ori statura scunda este pur si simplu genetica. Iata cateva cauze si solutii ale cresterii insuficiente in inaltime la varste fragede.
Foto: chicnsavvyreviews.net
Foarte multi parinti intreaba medicul pediatru daca nu cumva copilul lor este prea mic de inaltime. In cazul in care temerile sunt justificate, specialistul poate stabili posibilele cauze ale incetinirii cresterii si solutiile lor.
Ritmul de crestere in inaltime
Copiii se inalta, in medie, cu 5-6 cm in fiecare an. La debutul pubertatii, ritmul de crestere in inaltime scade la 2,5-3 cm anual. Intervine o accelerare a vitezei la jumatatea perioadei de pubertate, cand fetele se inalta cu aproximativ 7,5 cm pe an si baietii cu 10,2 cm anual.
Cresterea in inaltime incetineste in cazul fetelor pana la 6 cm pe an odata cu prima menstruatie, pana cand ating statura adulta. Ambele sexe continua sa creasca pana la 14-16 ani, insa stagnarea depinde in mare masura de varsta instalarii pubertatii. In adolescenta, multe fetite sunt mai inalte decat baietii, deoarece ajung la pubertate cu doi ani mai repede.
Cauzele cresterii lente in inaltime
O evaluare medicala de specialitate, care urmareste atat diagrama ritmului de crestere in inaltime a copilului, cat si un set de analize medicale amanuntite, poate depista cauzele staturii prea mici a copilului.
In afara de factorul genetic implicat in statura fiecaruia la varsta maturitatii, exista si alti factori care determina cresterea insuficienta in inaltime:
- afectiuni cronice (ale rinichiului, ficatului etc);
- afectiuni congenitale (cromozomiale, precum sindromul Turner);
- pubertate tarzie;
- afectuini endrocrine si hormonale (hipotiroidism, deficienta hormonilor de crestere).
In stabilirea exacta a cauzelor staturii prea mici a copilului, joaca un rol important analiza varstei cronologice a oaselor, cu ajutorul unei radiografii efectuate la incheietura si mana stanga. Daca osul este mai "tanar" decat varsta cronologica a micutului, inseamna ca el va continua sa se dezvolte de la sine.
Oasele fetitelor inceteaza sa creasca in jurul varstei de 14 ani, iar cele ale baietilor stagneaza la aproximativ 16 ani. Totusi, desincronizarea dintre varsta oaselor si cea a copilului indica o alta afectiune medicala ascunsa.
Solutiile cresterii lente in inaltime
Cea mai frecventa cauza a cresterii lente in inaltime a copilului este deficienta in producerea hormonilor de crestere. Copiii cu aceasta problema par mai tineri decat varsta reala, sunt scunzi si dolofani. Dupa testele efectuate de medicul endocrinolog, tratamentul in acest caz presupune inlocuirea hormonilor deficitari, pentru reluarea functiei de crestere a organismului.
Aceasta terapie are efecte pozitive si in cazul sindromului Turner, insuficienta renala sau sindromul Prader-Willi. Tulburarile hormonilor de crestere pot fi congenitale sau capatate in urma unor traumatisme craniene, respectiv tumori cerebrale.
Restul cauzelor medicale sunt tratate ca atare, rezolvandu-se simultan si problema staturii scunde. O alimentatie echilibrata, aportul bogat de calciu si sportul (baschetul, voleiul, inotul) sunt 3 cai sanatoase de a accelera cresterea in inaltime a copilului.
Tu cum iti ajuti copilul sa se inalte armonios? Da-ne de veste in sectiunea de comentarii!