Dezvoltarea socio-emotionala intre 6 - 7 ani
Devine expansiv. Parintii ar trebui sa se retraga din lupta pentru afirmare. La 7 ani devine ganditor, reflecteaza. Este foarte sensibil. Foloseste telefonul. Vrea sa "faca"; incepe multe, dar finalizeaza putine. I se pot incredinta treburi in gospodarie.
Nutritia
Persista inapetenta selectiva din perioada de prescolar. Prin consumul redus de carne apare riscul anemiei, refuzul laptelui poate duce la incetinirea cresterii si la hipocalcemie, lipsa de vegetale duce la unele avitaminoze si la constipatie.
Apa este permisa cat vrea si cand vrea (inclusiv in timpul mesei!). "Ratia" de apa in 24 de ore este in jur de 100 ml/kg/corp.
Jocurile
Agreeaza inca papusile, masinutele, camioanele. Se joaca inca singur, dar incepe sa prefere grupul, deocamdata de ambele sexe.
Dupa 7 ani incepe sa prefere grupul de acelasi sex. Este apt pentru a invata sa foloseasca bicicleta. Ii plac jocurile active (v-ati ascunselea, saritul corzii, skate, jocurile cu balonul), incepe sa colectioneze cantitativ, nu calitativ. Este interesat de dans, gimnastica, muzica. Vizionarea televizorului trebuie limitata la 1 -2 ore pe zi.
Siguranta
Necesita inca supravegherea adultilor la joaca. Intariti prevederile pentru evitarea accidentelor de circulatie (joc pe strada, traversare etc.). Instruiti-l sa evite strainii si oferta darurilor de la necunoscuti.
Mersul pe bicicleta este permis numai in curtea casei; NU in zone cu trafic,
Avertizati-l de pericolul noxelor: fumatul, alcoolul, drogurile. Jocul in aer liber in timpul iernii va fi fixat in functie de comportamentul copilului la frig.
Imunizari
Se continua vaccinarile dupa "calendarul" fixat de Inspectia sanitara de stat. Daca nu s-au facut rapelurile la 5 ani este obligatorie vaccinarea in primul an de scoala.
Dezvoltarea socio-emotionala intre 8 - 10 ani
Prefera copiii de acelasi sex. Antagonizeaza cu sexul opus.
In familie este din ce in ce mai sigur pe el; incepe sa se indoiasca de valoarea parintilor.
Simtul umorului este dezvoltat. Ii place societatea, organizarile in grup. Devine constient de diferentele de sex. Este manierat cu adultii.
Spiritul de banda atinge apogeul. Domina ritualurile si codurile secrete. Raspunde mai bine la sugestii decat la ordine. Parintii sunt datori ca toate relatiile sa se desfasoare prin dialog.
Nutritia
Sunt necesare circa 2100 calorii pe zi. Nu "are timp" sa manance. Parintii trebuie sa insiste pentru un meniu zilnic echilibrat cu proteine (lactate, carne), vegetale (fructe, zarzavaturi) si hidrocarbonate.
Din cauza capriciilor de apetit survin tendinte de deficit de calciu, fier, tiamina. La sedentari si/sau la gurmanzi sau cu preferinte exagerate pentru dulciuri apare problema obezitatii.
Este apt si trebuie indemnat sa participe la prepararea mesei; indiferent de sex trebuie sa se deprinda sa-si pregateasca singur sandvisul pentru scoala.
Jocurile
Agreeaza sportul" excursiile, lucrul manual, gatitul. Este mare amator de muzica, radio" discuri. Colectiile devin calitative.
Siguranta
Atentie la armele de foc (pastrate in siguranta si folosite in prezenta adultilor). Parintii sunt datori sa cunoasca prietenii copilului si sa faca o selectie discreta. Atentie la pericolul apei (inot supravegheat).
Imunizari
Daca nu s-au tacut seriile anterioare de vaccinari este cazul sa se completeze. Atentie indeosebi la vaccinarea antitetanica.
Dezvoltarea socio-emotionala intre 10 - 11 ani
Diferente mari intre fete si baieti. Fetele sunt mai "evoluate" in ce priveste relatiile cu baietii, flirteaza.
Baietii sunt inca "mai copii", le tachineaza, uneori cu unele brutalitati de limbaj. Incepe insa cea mai induiosatoare perioada de prietenie.
Atat fetele cat si baietii nu mai accepta tutela familiei si doresc o independenta nelimitata. Sunt refractari la rutina. Se inregistreaza mari variatii afective.
In familie simt nevoia sa aiba conditii (timp, spatiu) pentru o intimitate individuala. Devin autocritici cu munca personala. Se informeaza despre evenimente dincolo de familie si scoala.
La baieti apare masturbatia. La ambele sexe se instaleaza o stare de tensiune permanenta, de framantari cu sperante, indoieli, neliniste.
Nutritia
Nevoile calorice sunt mai mari la baieti (circa 2500 calorii pe zi) decat la fete (2250 calorii pe zi). Este nevoie de consum mare de lichide (75 ml pe kg/corp/zi).
Atat baietii cat si fetele au nevoie pentru crestere de circa 2 g de proteine pe zi sub forma de lactate (proteine si calciu) si de carne sau peste (protei ne plus fier).
Este nevoie de mese mai dese, pentru ca pot surveni crize de hipocalcemie (consum redus de lactate) sau de hipoglicemie (meniu fara dulciuri; refuza micul dejun si gustarea din recreatie). Crizele respective se manifesta prin scaderea randamentului intelectual si/sau fizic, oboseala, nervozism si lipotimii (pierderea constiintei, caderi).
Timpul liber
Face tot felul de planuri, proiecte, lucreaza manual. Munceste pentru bani. Este interesat de sport, dans, telefonat. Ii place actoria; prefera spectacolele si filmele cu drame.
Siguranta
Parintii trebuie sa exercite un control permanent al prietenilor. Atentie la mersul pe bicicleta, ascensiuni pe munti, inot in ape necontrolate. Frecventarea discotecilor si altor forme de distractii (jocuri mecanice etc.) sunt adesea riscante. Apare tentatia pentru consumul de alcool si/sau droguri!