Obezitatea este cauza multor probleme de sanatate la copii, fiind asociata cu diabetul, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si alte afectiuni severe, care le pot pune viata in pericol. Specialistii au identificat o relatie de cauzalitate intre aceasta conditie medicala si performantele scolare ale copilului obez, studiile lor demonstrand ca obezitatea influenteaza negativ rezultatele academice ale acestuia, in special la matematica. Descopera explicatia din spatele acestei descoperiri!
Cercetatorii au identificat un alt pericol important care se abate asupra copiilor diagnosticati cu obezitate. Dincolo de bolile cronice si alte afectiuni medicale majore la care sunt predispusi inca din copilarie, acestia au de suferit si pe plan intelectual si, implicit, academic.
Specialistii au identificat o posibila relatie de cauzalitate intre obezitate si abilitatile intelectuale ale copiilor. Au analizat evolutia mai multor copii, incepand cu intrarea la gradinita si au descoperit ca cei care erau obezi au avut rezultate mai slabe la testele de la matematica decat colegii lor de grupa, care aveau greutatea in limite normale. Pe langa aceasta observatie care a atras atentia specialistilor, ei au descoperit ca obezii erau mai singuratici, tristi si izolati de grup.
Cum influenteaza obezitatea performantele scolare ale copilului?
Obezitatea nu influenteaza in mod direct dezvoltarea intelectuala a copilului, in special dificultatile pe care acestia le-ar putea avea la matematica.
Specialistii sustin ca exista o influenta indirecta a acestei boli asupra performantelor cognitive ale celui mic.
Potrivit statisticilor, obezitatea este o afectiune care se dezvolta in special in familii in care educatia copilului nu este o prioritate, alimentatia este precara, iar resursele sunt limitate.
Conditii de viata in care sunt crescuti si educati acesti copii isi pun amprenta asupra dezvoltarii creierului si a performantelor intelectuale ale acestora.
In plus, stresul afecteaza din plin functionarea creierului si dezvoltarea cognitiva. In cazul in care obezitatea determina aparitia stresului cronic la copii (din cauza tachinarilor la care este supus in grupuri de copii, glumelor pe seama lui, stimei de sine scazute etc.), atunci si performantele lui intelectuale vor avea suferit. In acest fel, s-ar putea explica rezultatele mai putin satisfacatoare pe care copiii obezi le-ar putea obtine la scoala, in comparatie cu cei care au o greutate normala.
Un aspect interesant care a reiesit in urma analizelor facute de cercetatori este ca baietii care au fost diagnosticati cu obezitate abia in clasele 3-5, nu au avut astfel de probleme. Ei au avut rezultate bune la testele de la matematica, spre deosebire de colegii lor diagnosticati de timpuriu cu aceasta boala sau de fete.
Tu ce masuri iei pentru a preveni obezitatea la copilul tau? Care sunt cele mai bune trucuri ale tale in lupta cu obezitatea si consecintele ei dezastruoase? Impartaseste-ne secretele in sectiunea de comentarii de mai jos!