Comportamentul copilului in preadolescenta si cum sa-i faci fata

/ / Modificat: 2017-07-17
Comportamentul copilului in preadolescenta si cum sa-i faci fata

Preadolescenta este o etapa destul de dificil de traversat nu doar de catre copil, ci si de tine, ca parinte, care te poti confrunta cu reactii destul de bizare si greu de inteles din partea copilului. In incercarea de a se integra in scoala, in sanul familiei, dar si intr-un anturaj, copilul manifesta o serie de comportamente care-ti pot da batai de cap. Este nevoie sa te inarmezi cu multa rabdare, dar si cu o serie de trucuri utile cu care sa preintampini sau sa solutionezi problemele comportamentale care pot aparea in aceasta perioada!

copil-adolescent

Probleme comportamentale frecvente in preadolescenta

Perioada preadolescentina nu poate fi identificata la o varsta exacta, intrucat difera de la un copil la altul. Se considera insa ca apare undeva intre 8-10 ani si tine pana pe la 12-13, cand copilul intra la pubertate.

Preadolescenta este presarata cu o multime de schimbari in viata copilului, la nivel fizic, psihic, cognitiv, emotional sau social. Corpul si mintea lui incep sa se pregateasca pentru perioada delicata a adolescentei sau pubertatii.

Tranzitia de la o etapa a copilariei la alta da nastere la lacune in comunicarea cu copilul si la comportamente ale acestuia care te pot lua prin surprindere:

agresivitatea si conflictele (da dovada de un grad mai crescut de violenta fizica in rezolvarea conflictelor decat inainte; uneori, acestea apar din dorinta de independenta sau emancipare);

• limbajul vulgar sau injurios (preia expresii injurioase in vorbirea curenta atunci cand incearca sa se integreze intr-un grup de prieteni sau cand vrea sa riposteze in fata ta; probabil ca vede cum altii, din jurul lui, le folosesc in acelasi scop si le considera metode bune de a solutiona conflicte sau de a fi pe placul celorlalti);

• dependenta de mediul virtual si televizor (in preadolescenta, gadgeturile moderne reprezinta un pericol mai mare ca niciodata; copilul este mult mai dezvoltat din punct de vedere cognitiv, invata rapid sa foloseasca dispozitive electronice de ultima generatie si este dornic sa le aiba si el; exista pericolul de a cadea prada dependentei de mediul virtual, un mediu bogat in pericole pentru siguranta si sanatatea lui fizica si emotionala);

• problemele la scoala si performante scolare scazute (in tranzitia de la etapa de copil la cea de preadolescent si in efortul de adaptare la schimbarile care au loc in viata lui, copilul ar putea inregistra rezultate proaste la scoala si ar putea intra in conflict cu alti colegi, ceea ce i-ar putea atrage nota scazuta la purtare sau alte forme de pedeapsa);

refuzul de a comunica (uneori, din cauza perioadei dificile prin care trece si a faptului ca nu intelege tot ce se intampla cu el, copilul ar putea refuza comunicarea cu tine sau cu cei apropiati; este una dintre cele mai delicate, si totodata sfasietoare probleme pentru parinti, care se simt, uneori, neputinciosi, in fata sfidarii sau izolarii copilului).

Cum ajuti preadolescentul sa treaca mai usor prin aceasta perioada?

Inainte de a reactiona agresiv sau a te infuria pe problemele pe care le provoaca preadolescentul tau, gandeste-te ca nici lui nu ii este foarte usor si ca, de multe ori, se comporta astfel, intrucat nu intelege si nu stie cum sa faca fata anumitor schimbari sau experiente prin care trece.

baiat_preadolescent_casti

Arata-i si spune-i ca il iubesti neconditionat

Inarmeaza-te cu multa rabdare si ajuta copilul sa treaca prin aceasta experienta noua intr-un mod constructiv si educativ pentru el. Incearca sa il intelegi inainte de a-l acuza sau pedepsi si sa ii arati ca esti alaturi de el cu toata dragostea.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fii de acord cu actiunile lui nerespectuoase si cu modul urat in care se comporta. Dimpotriva, accentueaza intotdeauna consecintele pe care comportamentul lui le are asupra lui sau a celorlalti, dar ajuta-l sa inteleaga ca orice ar face, nu va afecta dragostea pe care o simti pentru el. Intr-o perioada confuza si plina de dileme, preadolescentul trebuie sa simta apartenenta la familie si afectiunea parintilor.

Asculta-ti copilul si vorbeste deschis cu el

Inainte de a vorbi cu el, invata sa il asculti! Incurajeaza-l sa iti spuna problemele si dilemele cu care se confrunta si castiga-i increderea, pentru a fi deschis cu tine. Asculta-i ideile, opiniile, solutiile si nu ii spune niciodata ca are sau nu dreptate. Ajuta-l sa isi dea singur seama daca ideile lui sunt sau nu bune, prin prisma efectelor adverse pe care le are asupra lui sau a celorlalti. Apoi, vorbeste deschis cu el.

Incearca sa afli intotdeauna cauzele comportamentului lui neadecvat. Nu "trata" simptomul, ci cauza. Este inutil sa il pedepsesti pentru ca s-a batut cu un coleg, pentru ca a vorbit urat sau ca a luat o nota mica la scoala, daca nu il ajuti sa isi corecteze aceste probleme comportamentale pornind de la "radacina" lor.

Comunicarea sincera si deschisa cu preadolescentul iti deschide portile catre abordarea mai usoara a unor subiecte delicate - sex, boli, moarte, droguri etc. - in educatia si disciplinarea lui.

Stabileste limite si reguli pentru comportamentul lui

Chiar daca e maricel si si-a castigat dreptul la un anumit grad de independenta, nu inseamna ca poate face tot ce isi doreste. Procesul de disciplinare a copilului continua si in preadolescenta, iar tu trebuie sa ramai ferma in regulile si limitele pe care i le-ai tot impus si, daca este cazul, sa stabilesti altele noi.

Fii perseverenta in aplicarea pedepselor asociate incalcarii regulilor, dar nu inainte de a ajuta copilul sa inteleaga de ce nu are voie sa faca anumite lucruri, cum il afecteaza si ce urmari are asupra celorlalti.

Sa luam ca exemplu injuraturile sau cuvintele injurioase. Copilul le foloseste pentru ca le aude in jur, deci nu i se pare ceva in neregula sa le foloseasca. Nu este suficient sa ii spui ca nu are voie sau ca nu este frumos. Este important sa ii explici ca acest mod de adresare este o lipsa de respect fata de ceilalti si ca sunt cuvinte jignitoare care nu trebuie sa se regaseasca in vocabularul lui.  

Nu intra abuziv in viata preadolescentului, dar fii prezent in ea

Nu in ultimul rand, este foarte important sa faci parte din viata preadolescentului tau - sa-i cunosti interesele, anturajul, preferintele etc. Insa nu o face intr-un mod abuziv, controlator sau ultraprotector, intrucat s-ar putea sa il indepartezi de tine.  

Cu ce fel de probleme s-a confruntat copilul tau in preadolescenta? Cum le-ai facut fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Probleme comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre