Cand tinerii se revolta

/ / Modificat: 2014-02-17
Cand tinerii se revolta





 

"Ooof, tinerii din ziua de azi!" De cate ori auzim sau chiar spunem asta?

E un cliseu, nu-i asa? Un cliseu care a apartinut tuturor timpurilor si epocilor istorice. Conflictul dintre generatii s-a manifestat intotdeauna. Nu e vorba doar de "tinerii din ziua de azi", ci si despre cei de ieri, de alaltaieri… de tineri, in general.

 

"Uite-i ce fel se imbraca, ce limbaj folosesc, atat de departe de cel academic, invatat la scoala, cuvinte ce nici nu se gasesc in dictionar, ce prieteni au, cine sa-i mai inteleaga?... De ce nu pot fi normali, ca oamenii?!"

Zambim, nu-i asa? Dar daca e un fenomen vizibil la o scara atat de larga si cu asa mare acoperire istorica, inseamna ca trebuie luat in serios si ca are o motivatie demna de toata atentia.

Adultilor, "tinerii din ziua de azi" le par anacronici, rebeli sau obraznici, indaratnici: un adevarat dezastru. Dar tinerii nu contesta invataturile ce vin din partea educatorilor pentru ca ar fi rau intentionati.

Care e motivul?

Omul e o fiinta superioara. Nu e in firea lui sa accepte de-a gata un comportament, un stil de viata, un limbaj etc. Ei bine, vine un moment in viata fiecarui tanar cand simte nevoia de a-si descoperi identitatea, propria personalitate, independenta.

Si ce trebuie sa faca pentru asta? In primul rand, sa conteste tiparele. E simplu. Normele si principiile de viata oferite de adulti sunt percepute ca ceva nenatural, artificial, pentru ca nu vin din interiorul tanarului. Le da deoparte, isi creeaza propria modalitate de expresie, mai vie, mai reala, caracteristica pentru trairile sale intime.

De fapt, s-a intamplat fiecarui adult sa treaca printr-o perioada in care sa conteste si sa se revolte impotriva a ceea ce percepea el ca nu-l caracterizeaza, o perioada in care si-a dorit liberatea de a se gasi pe sine, cel adevarat.

Pentru un tanar nu exista ceva mai natural si mai… sanatos, decat a porni in cautarea propriei identitati. Dupa calatoria in adancul fiintei sale si in propriile experiente de viata, va reveni pe un nivel nou, numit "maturitate".

Invataturile asimilate, condimentate si modelate cu ce a descoperit in adancul sau, vor crea o noua personalitate, de sine statatoare. Suntem unici din punct de vedere genetic si acesta nu e singurul motiv pentru care vom dezvolta personalitati unice.


Articole recomandate

Citeste si despre