Temerile adolescentilor sunt motive serioase de ingrijorare pentru parinti si trebuie ajutati sa le depaseasca sau sa le controleze. Pe masura ce copilul creste este din ce in ce mai greu sa iti dai seama ce gandeste, ce nevoi are, iar canalul de comunicare dintre parinti si copil nu mai este la fel de deschis ca altadata. Iata care sunt cele mai mari temeri ale adolescentilor pentru a intelege mai bine nevoile lor!
Adolescentii nu mai simt nevoia sa vina la mami si la tati din orice grija sau problema cu care se confrunta. Fie le este jena, fie sunt increzatori ca se pot descurca si singuri in rezolvarea lor. Este important sa cunosti care sunt cele mai frecvente temeri ale copilului adolescent. Numai asa vei putea intelege mai bine problemele cu care se confrunta si ii vei putea ajuta sa le depaseasca mai usor.
1. Scoala
Scoala este cel mai mare factor de stres pentru adolescenti. Le mananca foarte mult din timp, pune presiune asupra lor si ii face sa se simta nesiguri pe viitorul lor. Acest lucru se intampla in oricare perioada, nu numai la momentul examenelor mari.
In fiecare zi se gandesc daca vor lua nota pe care o asteapta, daca au invatat suficient pentru test sau daca au timpul necesar pentru a face toate temele. Organizarea si prioritizarea lucrurilor pe care le are de facut il poate ajuta sa scada nivelul de stres provocat de institutia scolara.
2. Dragoste
Sentimentul de iubire devine o problema foarte mare la aceasta varsta. Este perioada indragostirilor. Dar pe cat de frumoase sunt iubirile adolescentine pe atat de mult sunt incarcate de griji, frustrari si temeri. Fastacelile, fluturasii din stomac, inrosirea din obraji si lipsa de experienta ii pun pe copii in situatii noi si stresante. Au o multime de intrebari, dileme si idei pe care ar fi bine sa ti le adreseze tie. Pentru asta, este nevoie sa ii castigi increderea.
3. Sex
Adolescentii se gandesc la sex, fie ca iti place sau nu acest aspect. Si au si foarte multe nelamuriri, dileme si intrebari cu privire la aceasta problema.
Temerile depasesc cotele normale din acest punct de vedere – sunt ingrijorati despre momentul potrivit in care sa faca asta, despre metodele de protectie, despre ce anume trebuie sa faca, despre sarcini nedorite etc.
La fel ca si in cazul fluturasilor din stomac este indicat ca el sa vina la tine cu astfel de curiozitati. In caz contrar, poate cauta informatii in surse eronate si isi poate pune sanatatea fizica si mentala in pericol.
4. Prieteni
Prietenia este un aspect central al vietii de adolescent. Este perioada in care apar anturaje, se leaga prietenii, dar apar si conflicte sau probleme. In aceasta etapa iese la iveala sentimentul de prietenie mai mult ca oricand, precum si cel de solidaritate.
Astfel ca, daca un prieten din gasca are o problema grava, starea de spirit a intregului grup este afectata. Copilul poate fi ingrijorat si stresat pentru situatia prietenului lui.
Daca ai o relatie apropiata cu el si discutati deschis poti sa afli aceste amanunte si sa il ajuti sa gaseasca solutii sau metode de a-l sustine pe acel prieten, dar fara a-i afecta lui viata.
5. Colegi
Colegi sunt o parte importanta din viata copilului. Acesta petrece o mare parte din zi alaturi de ei la scoala si il influenteaza direct. Insa cele mai mari temeri legate de colegi sunt legate de popularitate, performante scolare si felul in care se imbraca.
Fiecare adolescent vrea sa arate mai bine ca ceilalti colegi sau macar sa tina pasul cu ei, sa fie mai popular si sa aiba note mai bune. Toate acestea sunt o sursa de stres si griji care pune presiune zilnic pe copilul tau.
6. Parinti
Un factor foarte mare de stres ar putea fi relatia parintilor. Temerile acestea apar in special in familiile in care exista violenta domestica, droguri sau parinti care sunt alcoolici. Dar chiar si in cele care nu au probleme de acest fel pot aparea temeri legate de relatia dintre parinti.
Daca adolescentul a fost martor in copilarie certuri de-ale voastre, la scandaluri sau la altfel de conflicte de-a lungul timpului, acesta ar putea fi ingrijorat de o eventuala despartire sau separare a voastra. Specialistii sustin ca adolescentii care sunt din familii problematice sau care sunt martori ai violentei domestice sufera adesea de depresie si de niveluri crescute de anxietate.
7. Aspect fizic
Aspectul fizic este o problema centrala a adolescentilor. Acestia se preocupa in special de modul in care sunt perceputi de ceilalti si ii afecteaza foarte tare. Felul in care arata este extrem de important si poate creste sau scadea nivelul de incredere sau stima de sine.
Este o perioada fragila din punct de vedere psihologic si destul de riscanta pentru tulburari alimentare cunoscute ca anorexia sau bulimia.