1 Aprilie. Ce trebuie sa stie copilul despre Ziua Pacalelii?

/ / Modificat: 2012-03-28
1 Aprilie. Ce trebuie sa stie copilul despre Ziua Pacalelii?

Data de 1 Aprilie este denumita in mod traditional Ziua Pacalelilor. Spre deosebire de alte sarbatori, aceasta nu este nici legala si nici foarte bine inradacinata in istorie. Totusi, este o zi amuzanta, in care copii se pot distra copios pe seama farselor facute celor din jur, strigand in gura mare "pacaleala de 1 aprilie"!

Ziua Pacalelilor este sarbatorita simultan in mai multe tari si culturi. Ea are o istorie destul de incerta. In secolele 14-16 majoritatea tarilor occidentale sarbatoreau Anul Nou nu pe data de 1 ianuarie, ca acum, ci in perioada dintre 25 martie – 1 aprilie. Petrecerea culmina in data de 1 aprilie, conform calendarului gregorian specific acelei perioade.

Dupa adoptarea calendarului de reforma de catre Carol al 9-lea in in secolul 16, Anul Nou a fost marcat pe data de 1 ianuarie. Cum a si ramas pana in zilele noastre.

Unele persoane, care se impotriveau schimbarii traditiei, tot mai sarbatoreau Anul Nou in ritul vechi, pe data de 1 aprilie, fiind astfel tinta multor glume ale celor din jur si fiind denumiti "nebuni de aprilie" (april fools) sau "peste de Aprilie". Pestele este in considerat naiv, pentru ca poate fi pacalit usor si se lasa prins repede. Celor pacaliti li se lipea o poza cu un peste pe spate, fiind astfel insemnati ca victime ale farselor.

In timp, totul s-a transformat intr-o traditie de talie internationala, iar prima zi a lunii Aprilie a devenit Ziua Pacalelii. Fiecare tara a adoptat-o asa cum a crezut de cuviinta si si-a creat propriile traditii, insa ideea centrala este aceeasi: in aceasta zi se fac tot felul de farse si pozne inofensive celor din jur.

Traditia spune ca toate farsele trebuie facute pana in ora 12:00, altfel ele se intorc impotriva celui care le face.

Povesteste copilului istoria acestei zile pline de amuzament, dar si mai important, invata-l sa faca farse. Mai bine invata de la tine, pentru ca este extrem de important sa stie care sunt limitele. Trebuie sa respecte masuri de siguranta si sa nu se puna nici el si nici pe altii in pericol prin aceste mici pozne copilaresti.

De aceea, este indicat sa il inveti cateva farse dragute, dar sigure pe care sa le faca colegilor:

  • sa le puna un paianjen sau un sarpe de plastic in ghiozdan;

  • sa aduca diverse alimente "surpriza" pe care sa le imparta colegilor (prajituri cu sare, bauturi cu sare, bezele de „creta”, jeleuri de plastic etc.;

  • sa lipeasca semne amuzante pe spatele colegilor etc.

Taguri 1 aprilie copii Ziua pacalelilor copii

Articole recomandate

Citeste si despre