Spectacolul incepe cu mult inainte de ridicarea cortinei. Afla despre activitatea oamenilor din spatele scenei si fa cunostinta cu cei care construiesc si reconstruiesc povesti, in fiecare zi.
Spectacolul incepe cu mult inainte de ridicarea cortinei. Afla despre activitatea oamenilor din spatele scenei si fa cunostinta cu cei care construiesc si reconstruiesc povesti, in fiecare zi.
Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", in parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano organizeaza, in perioada 3-5 iulie 2012, o serie de ateliere si lectii deschise in cadrul proiectului Sprijin pentru competente in artele spectacolului din Romania – SCENART.
SCENARTelier este un eveniment dedicat tuturor celor interesati sa descopere meseriile specifice artelor spectacolului si oamenii care creeaza spectacolul din spatele scenei si include o serie de ateliere interactive, sustinute de echipa de formatori romani, compusa din profesionisti ai Teatrului National de Opereta "Ion Dacian", dar si din liber-profesionisti de succes din domeniul artelor spectacolului din Romania.
Evenimentul ii are ca invitati si pe o parte dintre formatorii din partea partenerului transnational al proiectului, care vor sustine mai multe lectii deschise adresate celor interesati sa urmeze o cariera in domeniul artelor spectacolului. Printre invitati se numara: Angelo Linzalata (formator curs maestru de lumini), Christian van Goethem (formator curs manuitor montator decor), Andrea Minetto (formator curs organizator spectacole), Stefano Barzan (formator curs maestru de sunet) si Vinicio Bordin (formator curs designer video), profesionisti care activeaza in domeniul artelor spectacolului la nivel international, colaboratori ai Academiei Teatro alla Scala, care vor oferi demonstratii practice complexe specifice meseriei lor.
SCENARTelier face parte din activitatile A4 - Promovarea flexicuritatii pentru meserii cu ciclu de activitate redus din domeniul artelor spectacolului, in special pentru asigurarea imbatranirii active si abordeaza problematica reconversiei profesionale si a adaptabilitatii pe piata muncii. Evenimentul isi propune sa promoveze si sa disemineze concluziile studiului rezultat in etapa a patra a proiectului.
Pentru mai multe informatii despre formatori si ocupatiile pentru care se organizeaza evenimentele, va rugam sa accesati pagina oficiala a proiectului - www.scenart.ro - sau sa ne contactati pe adresa de email contact@scenart.ro sau la numarul de telefon 0758.111.270 – persoana de contact: Cristina Nichimis, Directia de Implementare SCENART.
Inscrierile pentru atelierele si lectiile deschise organizate in cadrul evenimentului se pot face pana la 29 iunie 2012, prin completarea formularului pe care il gasiti pe site-ul proiectului www.scenart.ro si trimiterea sa la adresa de e-mail contact@scenart.ro.
Participarea este gratuita.
Proiectul Sprijin pentru competente in artele spectacolului din Romania - SCENART se desfasoara pe o perioada de trei ani – de la 1 octombrie 2009 pana la 30 septembrie 2012 – si este primul proiect strategic din Romania dedicat dezvoltarii si imbunatatirii competentelor profesionistilor care lucreaza sau intentioneaza sa lucreze in domeniul artelor spectacolului. Astfel, acest proiect vine sa suplineasca o lipsa importanta din mediul educational si de pe piata muncii din Romania, fiind dedicat dezvoltarii unor profesii specifice domeniului care sunt putin sau deloc reprezentate in programele de studiu existente.
PROGRAM
Marti, 3 iulie
11:00 – Conferinta de presa pentru deschiderea evenimentului / Hotel Howard Johnson
12:00 - 15:00 – Lectie deschisa pe tema: Structurile organizationale si dinamica relatiilor in cadrul unui proiect cultural
Sustine: Andrea Minetto (formator curs Organizator spectacole) – specialist in consiliere si organizare in domeniul artelor spectacolului, in special in domeniul festivalurilor in institutii publice din Italia
Locatie de desfasurare: Hotel Howard Johnson
12:00 - 14:00 – Prima serie de ateliere* (se desfasoara in paralel) / Hotel Howard Johnson:
Secretar artistic – formatori Ludmila Patlanjoglu si Laura Sterian
Asistent de regizor artistic – formator Raluca Popa
Recuziter – formator George Calin
Maestru de lumini – formator Daniel Klinger
Machior spectacole – formator Mariana Socolovschi
14:00 - 16:00 – A doua serie de ateliere* (se desfasoara in paralel) / Hotel Howard Johnson:
Organizator spectacole – formatori Ludmila Patlanjoglu si Cristina Nichimis
Producator delegat pentru teatru – formatori Razvan Ioan Dinca si Ofelia Stanciu
Electrician iluminare scena – formatori Cristian Stalpeanu si Florin Costache
Maestru de sunet – formator Marius Mitrofan
Costumier – formator Silvia Sohterus
16:00 - 18:00 – A treia serie de ateliere* (se desfasoara in paralel) / Hotel Howard Johnson:
Manager de proiect – formator Alina Moldovan
Regizor de scena – formator Sorin Ciuca
Manuitor montator decor – formatori Serban Tomescu si Lucian Ghimisi
Designer video – formator Andreea Ciolacu
Croitor confectioner costume teatru – formator Ovidiu Huminiuc
*Atelierele se organizeaza pentru fiecare dintre meseriile pentru care au fost derulate cursuri de formare profesionala in cadrul etapelor A2 - Imbunatatirea competentelor personalului angajat al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” prin intermediul desfasurarii de module de formare specifice, respectiv A3 - Imbunatatirea competentelor profesionistilor din institutiile asociate proiectului, prin intermediul modulelor de formare externa specifice.
Miercuri, 4 iulie
10:00 - 14:00 – Lectie deschisa pe tema: Light design-ul – o perspectiva din punct de vedere tehnico–artistic
Sustine: Angelo Linzalata (formator curs Maestru de lumini) – scenograf si light designer, colaborator al Academiei Teatro alla Scala, specializat in design de lumini si scenografie pentru spectacole de opera, opereta si teatru contemporan si pentru festivaluri si proiecte muzicale internationale in Italia, Austria, China si Brazilia.
Locatie de desfasurare: Teatrul Odeon, Sala Studio
15:00 - 18:00 – Lectie deschisa pe tema: Sound design-ul – o perspectiva din punct de vedere tehnico – artistic
Sustine: Stefano Barzan (formator curs Maestru de sunet) – coordonatorul cursului de tehnologie audio din cadrul Accademia Teatro alla Scala si sound designer pentru Festivalul de la San Remo
Locatie de desfasurare: Teatrul Odeon, Sala Studio
Joi, 5 iulie
14:00 - 17:00 – Lectie deschisa pe tema: Sanatate si Securitate in Munca
Sustine: Christian van Goethem (formator curs Manuitor montator decor) – activeaza in domeniu de peste 25 de ani, iar in prezent este profesor la Universitatea din Antwerp, Vicepresedinte al Comisiei pentru Educatie si OISTAT (Organizatia Scenografilor, Tehnicienilor si Arhitectilor din Teatru), consultant tehnic si lector la Erasmus Hogeschool Bruxelles
Locatie de desfasurare: Hotel Howard Johnson
14:00 - 18:00 – Lectie deschisa pe tema: Tehnici de video-proiectie pe scena
Sustine Vinicio Bordin (formator curs Designer video) – membru al grupului Stalkervideo, o casa de productie independenta care se ocupa de aprofundarea dinamicilor derivate din imbinarea imaginii video cu alte discipline; in prezent colaboreaza cu Studioul Ennezerotre in sfera creatiei multimedia)
Locatie de desfasurare: Teatrul Odeon, Sala Studio