Pentru parinti mai informati si copii mai sanatosi
In luna copiilor, Societatea Romana de Pediatrie, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) Romania, lanseaza campania nationala de informare si educare "Sa protejam impreuna copilaria". Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: tara noastra are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana la copiii de pana in 5 ani, numarul cazurilor de imbolnavire cauzate de bolile infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani, iar parintii considera in continuare ca au putine surse de informare corecte despre protectia copiilor.
Sub sloganul "Stiu ca ma iubesti. Afla cum poti sa ma ingrijesti si mai bine", campania va aborda de-a lungul unui an de zile, aspecte esentiale legate de protectia bebelusului in special in primul an de viata, considerata a fi perioada critica pentru dezvoltarea copilului. Astfel, actiunile de informare a parintilor se vor concentra pe Nutritie/Alimentatie sanatoasa, Siguranta copilului si Imunizare, acestea fiind considerate piloni esentiali in ingrijirea si protectia copilului.
In cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie lanseaza primul ghid practic de profilaxie a bolilor infectioase pediatrice din Romania, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de vaccinare.
Platforma online www.protejamcopilaria.ro sta la dispozitia parintilor cu informatii noi si relevante despre Nutritie/Alimentatie sanatoasa, Siguranta copilului si Imunizare.
Campania isi propune sa aduca impreuna cele mai importante categorii care pot actiona pentru o mai buna protejare a copiiilor in Romania: parinti, medici de familie si pediatri, asistente medicale si chiar moase, intr-o initiativa care se inscrie in efortul de imbunatatire a starii generale de sanatate a populatiei, ce face parte din obiectivele Societatii Romane de Pediatrie.
"Sanatatea copilului este un indicator cheie pentru sanatatea unei societati, iar in prezent, acest subiect in Romania se afla din nou pe agenda publica din cauza incidentei ridicate a cazurilor de boala, de mortalitate infantila etc, in comparatie cu alte tari. Societatea Romana de Pediatrie a initiat aceasta campanie pentru a oferi copiilor din Romania sansa de a avea cel mai bun start in viata prin educarea parintilor si sprijinirea medicilor in activitatea zilnica, cu informatii referitoare la subiectele cele mai importante pentru ingrijirea copilului", declara Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
Datele despre mortalitatea infantila si cauzele acesteia in Romania arata ca majoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani pot fi prevenite. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou nascuti), aproape dubla fata de media europeana.
Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala, in aproape jumatate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare (30%) si accidentele (10%).
Imbunatatirea alimentatiei, prevenirea si tratamentul bolilor copilariei, imunizarea, cresterea accesului la informatie sunt factori care pot duce la scaderea ratei mortalitatii infantile, iar campania initiata de Societatea Romana de Pediatrie vizeaza sprijinirea parintilor in aceste directii, atat cu informatii, cat si in mod aplicat.
Ghid practic de profilaxie
Societatea Romana de Pediatrie da startul campaniei facand public primul ghid practic de profilaxie a bolilor infectioase pediatrice din Romania, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de vaccinare, care va sta la dispozitia medicilor, fiind un suport real, cu argumente, in dorinta acestora de a educa si informa in mod cat mai corect parintii cu privire la acest aspect esential al ingrijirii copilului.
Datele statistice disponibile indica in 2010 si 2011 indica o crestere ingrijoratoare a numarului de imbolnaviri cu boli infectioase ale copilariei, fata de anii precedenti:
- Romania este una dintre tarile cu incidenta ridicata la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 in Europa sau hepatita B – locul 6 in Europa.
- In 2011 s-a inregistrat o crestere a cazurilor de imbolnavire de rujeola raportate (4239 cazuri), comparativ cu aceeasi perioada in 2010 (193 cazuri), in 79.6% fiind vorba despre nevaccinati.
- In cazul varicelei, in anul 2011, au fost raportate la nivel national 52.342 cazuri de varicela, fata de 36.245 in 2010.
- Si numarul de imbolnaviri cu rubeola a crescut in 2011, de la 350 in 2010 la 3494 in 2011.
- Tot in Romania, in 2011, au fost inregistrate 37.595 de cazuri de boala diareica acuta spitalizate. Gastroenterita cauzata de rotavirus este o afectiune foarte frecventa, in special la copiii mici: se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani.
- In Romania, doar 3% dintre copii sunt vaccinati antipneumococic, mai putin de 3% sunt complet protejati impotriva varicelei si numai 2% sunt vaccinati anti-rotavirus.
In acelasi timp, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul copiilor care mor anual la nivel mondial a scazut, pentru prima data in istorie, sub 10 milioane – ca rezultat atat al imbunatatirii accesului la imunizare, al solutiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cat si al folosirii apei potabile si a normelor elementare de igiena. De asemenea, imunizarea previne anual un numar estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din intreaga lume - decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsiva sau rujeola (pojarul).
"Ne dorim ca acest prim ghid practic de profilaxie sa ii ajute pe medici in efortul lor de zi cu zi de a le oferi parintilor cele mai bune solutii de profilaxie si ingrijire pentru copii. Cu totii suntem preocupati de cresterea numarului de cazuri de imbolnaviri datorate bolilor infectioase in ultimii ani, precum si de rata de mortalitate infantila inca foarte ridicata in Romania. Protectia copiilor este in mare masura si responsabilitatea si efortul de echipa al parintilor, medicului pediatru si medicului de familie, al asistentelor medicale si moaselor, care trebuie sa impartaseasca aceeasi viziune asupra a ceea ce inseamna un stil de viata sanatos pentru copil. Obiectivul acestui ghid este de a oferi acest numitor comun specialistilor implicati in cresterea copilului, astfel incat parintii sa beneficieze de sprijin medical optim", declara doamna Prof. Univ. Dr. Doina Azoicai, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa"- Iasi, membru al comitetului de lucru al Recomandarilor de Vaccinare in Pediatrie.
Platforma online pentru parinti
De asemenea, in cadrul acestui proiect, parintii vor putea avea acces permanent la informatii legate de nutritie, siguranta si imunizare direct pe platforma online a campaniei: www.protejamcopilaria.ro. Website-ul isi propune sa fie un instrument util si un partener de incredere pentru parinti inca din perioada sarcinii, cu informatii si mai ales cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Este pentru prima oara cand viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii provenite de la medici specialisti pe o platforma online adresata publicului larg. Pentru a veni si mai mult in sprijinul parintilor, website-ul contine si rubrica "Intreaba", in cadrul careia raspunsurile vor fi date numai de specialisti.
Campania va continua cu actiuni specifice legate de cei trei piloni mari care definesc protectia copilului si care se vor adresa parintilor, dar si celorlalte parti implicate in actul de ingrijire a bebelusului.
Program de training pentru asistente si moase
Societatea Romana de Pediatrie va lansa, in toamna acestui an, un program de training pentru asistente medicale si moase, pentru ca acestea sa poata fi un sprijin pentru proaspetii parinti in primele zile, nu numai in cadrul unitatii medicale, dar si la domiciliu. Trainingul va contine informatii de ultima ora, in linie cu cele mai bune practici la nivel international, din zonele identificate ca fiind de maxima importanta pentru parinti. Scopul acestui program este sa ii ajute pe acestia, prin intermediul personalului calificat, sa depaseasca cu usurinta perioada de incertitudini, imediat dupa ce copilul este adus acasa de la maternitate si sa le ofere bebelusilor lor cea mai buna ingrijire.