Alimente sanatoase de toamna pentru toata familia

/ / Modificat: 2009-10-08
Alimente sanatoase de toamna pentru toata familia





 

Exista o multime de alimente sanatoase de toamna pe care poti sa le incluzi in dieta ta alimentara: merele, perele, smochinele, afinele, sfecla, ardeiul gras, dovleceii, pastranacul si cartofii dulci sunt numai cateva dintre ele. Afla citind mai departe ce beneficii iti pot aduce fiecare.

Fructe de toamna

Merele sunt unele dintre cele mai populare fructe de toamna. Un mar are numai 80 de calorii, vitamina C si multe fibre care imbunatatesc digestia si nivelul colesterolului. Alege dintre multitudinea de soiuri disponibile pentru a descoperi care este cel preferat de familia ta. Un mar pe zi poate fi si o completare sanatoasa la pachetelul copilului tau scolar.

Smochinele sunt niste fructe mici, cu putine calorii, dar sunt pline de beneficii nutritionale. Potasiul este continut din abudenta in smochine si este esential pentru o inima sanatoasa si o functionare propice a ficatului si muschilor.

Si calciul este continut de smochine, fiind esential pentru sanatatea oaselor. Smochinele mai contin si multe fibre si vitamine antioxidante. Extractul din frunzele de smochin pare sa ajute si la tratarea diabetului.

Perele, desi sunt mai fine, mai dulci si mai delicate, au la fel de multa vitamina C ca si merele. Perele contin si un puternic antioxidant mineral: cuprul. Au o textura foarte placuta si sunt ideale in salate sau cu cereale.

Legume de toamna

Sfecla are putine calorii, este dulce in mod natural si are o multime de nutrienti: vitamina B, pigmenti antioxidanti, fibre si un nutrient care protejeaza inima numit betaine.

Ardeiul gras este foarte bun in perioada august-octombrie. Fara capsaicin, ce face ca alti ardei sa fie iuti, ardeii grasi au un gust mai racoritor si suav. Sunt plini de vitamina C, vitamina A si antioxidanti. Ii poti manca cruzi, in salata, sau ii poti adauga in mancarea de pui sau de legume.

Dovleacul este bogat in vitamina A (beta-caronten). Beta-carotenul este un antioxidant ce ajuta vederea, poate ajuta sistemul imunitar si poate proteja impotriva radicalilor liberi ce cauzeaza probleme ale vaselor de sange si cancer.

Dovleacul contine si potasiu, care ajuta inima, ficatul si muschii. Dovleacul mai are si fibre ce pot reduce nivelul colesterolului si pot modera nivelurile de zahar in sange. Poti folosi dovlecelul verde in ciorbe sau il poti face pane. Copiilor le place foarte mult placinta de dovleac galben.

Pastarnacul, folosit mai mult la supe si ciorbe, are mult potasiu, vitamina B, dar si fibre, proteine si vitamina C.

Cartofii dulci au mai putine calorii decat cartofii obisnuiti. Ei au de asemenea mai mult fier, antioxidantul vitamina A si niveluri ridicate de vitamina B6.


Articole recomandate

Citeste si despre