Metode naturale de contraceptie

/ / Modificat: 2015-08-06
Metode naturale de contraceptie

Metodele naturale de contraceptie sunt metode de evitare a sarcinii prin abstinenta periodica sau prin intreruperea actului sexual. Ele se folosesc in perioada fertila a ciclului menstrual, adica in zilele in care femeia poate ramane gravida.



Cum se identifica perioada fertila?


Perioada fertila se poate identifica observand si inregistrand anumite semne precum temperatura corporala bazala, mucusul cervical sau pozitia cervixului.

Indiferent de metoda folosita, trebuie sa tii seama ca spermatozoidul traieste pana la sapte zile dupa ejaculare, iar ovulul supravietuieste pana la 72 de ore dupa ovulatie.

Identificarea perioadei fertile se poate face prin mai multe metode naturale:

metoda calendarului;
metoda inregistrarii temperaturii corpului;
metoda observarii modificarii mucusului cervical.


Combinarea a doua sau mai multor metode permite determinarea mai exacta a perioadei fertile.

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual incepe in prima zi a sangerarii menstruale si se termina in ziua dinaintea urmatoarei menstruatii. In general ciclul menstrual are o durata de 28 - 30 zile.

Momentul ovulatiei imparte ciclul menstrual in doua parti. Durata primei parti face ca ciclurile menstruale sa fie mai scurte sau mai lungi. (Sunt normale diferente de pana la zece zile). Durata celei de-a doua parti a ciclului menstrual este de 14 zile in mod constant. Aceasta inseamna ca ovulatia are loc totdeauna cu 14 zile inainte de menstruatia urmatoare.

Avantajele metodelor naturale

• pot fi folosite fie pentru a ramane insarcinata, fie pentru a evita o sarcina;
• nu presupun introducerea in organism a unor substante chimice sau a unor obiecte;
• nu necesita cheltuieli mari;
• pot fi folosite de toate cuplurile indiferent de starea de sanatate, obiceiuri (de ex. fumat), varsta;
• nu au efecte secundare fizice;
• partenerii impart responsabilitatea in ceea ce priveste planificarea familiei.

Dezavantajele metodelor naturale

• au o eficienta scazuta, de 65% - 80%;
• este nevoie de multa intelegere si acord din partea ambilor parteneri;
• este necesara o inregistrare atenta a datelor;
• evitarea contactelor sexuale poate duce la stres.

Metoda calendarului

Metoda calendarului este una dintre cele mai vechi metode de contraceptie cunoscute. E drept ca eficienta sa nu este de 100%, dar cel putin ai siguranta ca nu exista efecte secundare sau contraindicatii.

Ce trebuie sa stii: Prima zi a menstruatiei tale intr-o luna este considerata prima zi a ciclului menstrual. Un ciclu menstrual dureaza din prima zi de menstruatie dintr-o luna pana in prima zi a urmatoarei menstruatii.

Cum sa folosesti metoda calendarului

1. Tine o evidenta a ciclului tau menstrual timp de cateva luni. Daca se dovedeste ca ai un ciclu menstrual cat de cat regulat, metoda calendarului ar putea functiona in cazul tau. Foloseste un calendar pentru a marca prima si ultima zi a fiecarei menstruatii.

Majoritatea femeilor care au un ciclu menstrual de 26-30 de zile, gasesc metoda calendarului ca fiind una eficienta.

2. Ai liber la sex in zilele 1-8 ale ciclului menstrual. Metoda calendarului functioneaza pe principiul conform caruia ovulatia ta nu se va produce in aceasta parte a ciclului menstrual. Exista, desigur, si o rata de insucces a acestei metode care sa contrazica principiul sau de functionare.

3. Foloseste o alta metoda de contraceptie in zilele 9-18 ale ciclului tau menstrual. Poti alege dintre prezervativ, diafragma, spermicide in aceasta perioada.

4. Bucura-te de timpul pentrecut cu partenerul tau in zilele 14-17 ale ciclului menstrual, dar incearca sa eviti contactul sexual. Acestea sunt zilele tale cele mai fertile, cand se produce si ovulatia. Fara penetrare, nu exista riscul unei ejaculari accidentale sau al unui esec al metodelor de contraceptie.

5. Urmareste calendarul si verifica daca urmatoarea menstruatie apare la momentul potrivit pentru a fi sigura ca metoda calendarului a functionat.

Aceasta metoda de urmarire a ciclului menstrual poate fi folosita nu doar ca metoda contraceptiva, ci si ca metoda de planificare a sarcinii. Acelasi lucru este valabil si in cazul temperaturii bazale corporale si a mucusului cervical. Combinarea a doua sau mai multe astfel de metode poate creste rata de succes.

Nu uita ca metoda calendarului nu este una 100% sigura si nu te apara de bolile cu transmitere sexuala. Datorita faptului ca multe femei au un ciclu menstrual neregulat, aceasta metoda de contraceptie nu este tocmai recomandata de specialisti.

Daca stii ca ai un ciclu menstrual regulat si vrei sa calculezi mai usor perioada de maxima fertilitate si pe cea in care este cel mai putin probabil sa ramai insarcinata, Copilul.ro iti ofera calculatorul de fertilitate.

Metoda inregistrarii temperaturii corpului

Metoda inregistrarii temperaturii corpului presupune urmarirea si notarea zilnica a temperaturii bazale corporale, pe parcursul ciclului tau menstrual. Temperatura corpului unei femei creste usor in perioada de ovulatie, asa ca luandu-ti temperatura in fiecare dimineata, dupa cateva luni iti va fi usor sa depistezi zilele de maxima fertilitate in care nu ar trebui sa intretii relatii sexuale neprotejate.

Cum inregistrezi temperatura?


Pentru ca aceasta metoda naturala de contraceptie sa functioneze, trebuie sa-ti controlezi temperatura in fiecare dimineata, iar acesta trebuie sa fie primul lucru pe care il faci dimineata, chiar inainte de a te ridica din pat.

Noteaza temperatura intr-un calendar sau intr-o agenda, astfel incat sa poti observa cu usurinta cele mai usoare cresteri sau scaderi ale acesteia. In general, temperatura corpului tau ar trebui sa fie de 36,2 – 36,3 grade Celsius, dar poate urca sau scadea mai mult de la o zi la alta.

Atunci cand ovulezi, temperatura corpului tau va creste mai mult putand ajunge chiar pana la 36,6 – 36,7 grade Celsius, si va ramane crescuta datorita faptului ca organismul tau produce mai mult progesteron in aceasta perioada.

Pentru a-ti fi mai usor sa citesti si sa inregistrezi temperatura corpului tau din fiecare zi, poti folosi un termometru digital, care iti va arata cu exactitate ce temperatura are corpul tau la momentul respectiv.

Pentru a fi sigura ca valorile temperaturii corpului tau sunt relevante pentru aceasta metoda, ai putea sa-ti iei temperatura in fiecare dimineata la aceeasi ora.

O temperatura usor ridicata care dureaza cel putin 3 zile iti indica cu siguranta faptul ca ovulatia s-a produs, iar asta nu poate insemna decat ca in restul zilelor din respectivul ciclu menstrual poti intretine relatii sexuale cu sanse mai mici de a ramane insarcinata.

Dezavantajele metodei temperaturii bazale corporale

Un dezavantaj al metodei de urmarire a temperaturii corpului este acela ca de la menstruatie si pana la ovulatie, nu vei putea sti cu siguranta care este perioada in care nu ai ramane insarcinata.

Odata ce ovarele au eliminat un ovul, acesta nu are la dispozitie decat 24 de ore pentru a fi fertilizat. Nu uita insa ca viabilitatea spermatozoizilor este de 7 zile, asa ca sexul dinainte de ovulatie poate duce la... sarcina. Acesta este motivul pentru care majoritatea cuplurilor care folosesc metoda inregistrarii temperaturii corpului aleg sa se abtina de la sex inainte de ovulatie. Eficacitatea metodei creste astfel pana la 99%.

Daca nu vrei sa practici abstinenta inainte de ovulatie, poti urmari mai multe cicluri la rand cam in ce zi a ciclului menstrual apare cresterea temperaturii si respectiv ovulatia. Vei sti astfel cu aproximatie care sunt zilele "sigure" pentru sex.


Nu uita:
ultima zi in care poti avea relatii sexuale fara probleme trebuie sa fie cu circa 7 zile inainte de prima zi in care se inregistreaza cresterea temperaturii.

In medie, metoda inregistratii temperaturii corpului are o rata de esec de 15%.

Nota bene: Daca intr-o luna ai probleme de sanatate care pot provoca variatii de temperatura sau daca intr-una din zile ai uitat sa-ti iei temperatura, in luna respectiva metoda isi pierde acuratetea.

Metoda observarii mucusului cervical

Metoda observarii mucusului cervical necesita in primul rand o buna cunoastere a organismului tau. Aceasta metoda naturala de contraceptie este bazata pe ideea conform careia lipsa mucusului cervical indica faptul ca ovulul nu a fost inca eliberat de ovare. In plus, in absenta mucusului cervical, spermatozoizii nu vor putea supravietui in vagin pana in momentul eliberarii unul ovul.

Aceasta metoda se bazeaza pe faptul ca mucusul cervical - secretia colului uterin - trece prin modificari caracteristice pentru diferitele etape ale ciclului menstrual. Pentru a recunoaste aceste modificari trebuie sa le inregistrezi pe durata a doua, trei cicluri.

Ca si restul sistemului tau reproductiv, cervixul tau este afectat de modificarile lunare din corpul tau. Dupa menstruatie, cervixul produce foarte putin (sau chiar deloc) mucus, de aceea ai putea observa ca vaginul tau este mai uscat decat de obicei.

Mucusul este in cantitate redusa si mai gros in perioadele nefertile, iar in perioada fertila incepe sa fie lipicios, apoi devine abundent, clar, asemanator albusului de ou.

Pe masura ce te apropii de ovulatie, mucusul tau cervical isi va schimba consistenta, devenind mai vascos. Cand ovulatia este foarte aproape, mucusul cervical va capata o consistenta similara albusului de ou. Acum mucusul este ideal pentru a permite spermatozoizilor sa migreze catre uterul tau.

Acesta este momentul in care relatiile tale sexuale trebuie sa fie oprite sau sa incepi sa folosesti o metoda de bariera precum prezervativul.

Dupa ovulatia, productia de mucus este din nou incetinita. Daca mai observi mucus in zona ta genitala, vei vedea ca acesta are o alta consistenta, fiind mai dens.

Totodata, poti observa schimbari ale colului uterin, care coboara, devine rigid si se inchide in perioadele nefertile iar in perioada fertila se deschide, revine la pozitia initiala si este mai moale.

Verificarea mucusului cervical


Exista 3 modalitati prin care iti poti verifica mucusul cervical:

• Foloseste propriul tau deget sau hartie igienica pentru a sterge deschizatura vaginului si apoi pur si simplu uita-te la mucus.

• Foloseste un abosorbant zilnic si apoi examineaza eventualele urme de mucus de pe el. (Aceasta metoda s-ar putea dovedi destul de dificila.)

• Cea mai buna modalitate de verificare a mucusului cervical este sa prelevezi o mostra de mucus cervical direct din vagin. Verifica-i apoi consistenta si incearca sa-l "intinzi" intre degete. Daca se intinde cel putin 5 centimetri fara sa se "rupa", ovulatia este pe cale sa se produca.

Daca nu vrei sa ramai insarcinata, relatiile sexuale ar trebui evitate din prima clipa cand observi ca mucusul se subtiaza, pana in a doua sau a treia zi dupa ce acesta dispare.

Eficienta

Folosita singura, aceasta metoda naturala de contraceptie nu este la fel de sigura ca alte astfel de metode si are o rata de esec de 20% pe an. Totusi, folosind-o odata cu o alta metoda, precum metoda verificarii temperaturii corpului, iti poate oferi date mai exacte asupra momentului tau de maxima fertilitate.

Taguri Calendarul ciclului menstrual

Articole recomandate

Citeste si despre