Consumul de alcool in preconceptie poate avea efecte secundare asupra unei viitoare sarcini. Modul tau de viata inainte de sarcina este la fel de important ca cel din timpul in care esti insarcinata. Evita si consumul de droguri, fumatul, cafeina in exces si unele medicamente.
Influenta asupra dezvoltarii sarcinii si fatului
Daca bei alcool sau consumi droguri inainte de a ramane insarcinata poti sa iti expui viitorul copil la mai multe probleme de dezvoltare, inclusiv retard mental, malformatii, greutate scazuta la nastere si Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS).
Mai mult, defectele congenitale asociate consumului de alcool in preconceptie pot aparea in primele 3 pana la 8 saptamani de sarcina, chiar inainte sa stii ca esti insarcinata.
Daca bei alcool in primele saptamani de sarcina, cand probabil nici nu stii ca porti in pantece un bebelus, poti creste riscul de avort spontan.
Influenta asupra dezvoltarii sarcinii in primele saptamani
Multe femei nici nu isi dau seama ca sunt insarcinate in primele saptamani. Tocmai de aceea, ele nu tin cont de ceea ce consuma in aceasta perioada, iar riscurile pot aparea rapid, mai ales daca vorbim de consum de alcool, tigari, cafea sau diverse medicamente.
Consumul de alcool in primele 12 saptamani de sarcina poate fi extrem de periculos pentru fat, deoarece alcoolul trece rapid prin tesutul embrionar putand afecta fatul, nivelul alcoolului din sange crescand la fel de mult ca cel al mamei, dar cu un risc mult mai mare pentru fat.
In prima parte a sarcinii, chiar si un pahar de alcool, care pe tine nu te afecteaza in niciun fel, poate fi fatal pentru fetusul mai mic decat palma, acesta putand fi chiar otravit de alcool. Din moment ce organele fatului sunt inca in dezvoltare, este foarte greu pentru medici sa detoxifieze organismul acestuia.
Un alt risc la care te supui atunci cand bei alcool in primul trimestru de sarcina este avortul spontan, dovedindu-se ca alcoolul are acest efect asupra unei sarcini timpurii.
Ce defecte pot aparea la fat?
In urma consumului de alcool, cei care este supusi unor riscuri iremediabile sunt chiar bebelusii, care pot suferi o multitudine de anomalii.
Unul dintre ele este Sindromul Alcoolismului Fetal, care are ca efect malformatiile faciale la bebelusii nascuti de mame care au consumat in mod constant alcool in timpul sarcinii. Pe langa aceasta anomalie localizata la nivelul fetei, medicul francez Paul Lemoin a semnalat si alte anomalii:
- deficiente de crestere – acesti bebelusi se nasc oricum cu o greutate si o dimensiune destul de mici, si cu multe dintre organe insuficient dezvoltate, iar dezvoltarea normala le este pusa in pericol.
- retard mintal – aceasta este poate cea mai severa consecinta, avand un IQ mediu de 65, care se va observa in anii scolari.
- disfunctii ale sistemului nervos central – inca din timpul vietii embrionare pot aparea aceste deficite neurologice, care sunt determinate de distrugerea neuronilor cerebrali in urma consumului de alcool.
Fertilitatea, afectata de alcool
Si fertilitatea este afectata de alcool. Daca incerci sa ramai insarcinata, berea, vinul si bauturile spirtoase iti pot cauza probleme, deoarece femeile care consuma alcool raman insarcinate mai greu. Chiar si cantitati mici de alcool pot afecta abilitatea de a ramane insarcinata, consumul de alcool reducand fertilitatea cu pana la 50%.
Si fertilitatea masculina e afectata, pentru ca alcoolul scade productia de sperma si calitatea ei si intervine in abilitatea de a avea si mentine o erectie.
Nu exista o cantitate "sigura" de alcool pe care sa o consumi in preconceptie. Specialistii recomanda sa intrerupi consumul de alcool cu trei luni inainte sa incerci sa ramai insarcinata. Daca nu poti renunta complet insa, incearca sa nu bei in partea a doua a ciclului menstrual, dupa ce ai ovulat, pentru ca exista sansa sa fii deja insarcinata.
Daca iti vine menstruatia, poti bea cateva pahare de vin in prima parte a ciclului menstrual, inainte de perioada fertila.
Ce mai trebuie sa eviti in preconceptie
Nu numai alcoolul reprezinta un factor mare de risc pentru proaspetele mamici sau pentru cele in devenire; exista alimente si bauturi carora trebuie sa le acorzi maxim de atentie in aceasta perioada.
In cantitati mari, cafeina poate avea un efect negativ redus asupra fertilitatii femeilor, dar ar putea creste mobilitatea spermatozoizilor daca este consumata inainte de actul sexual.
Citeste mai multe despre cofeina in preconceptie.
Totusi, studiile au aratat ca, in timpul sarcinii, cafeina poate cauza avort spontan sau poate incetini dezvoltarea bebelusului la un consum mai mare de 300 de mg (3 cesti de cafea) pe zi.
Fumatul este un obicei la care trebuie sa renunti cu orice pret inainte de sarcina deoarece provoaca pierderi de sarcina, sangerari, nastere prematura si o greutate mica la nastere a copilului.
Alte substante, cum ar fi drogurile (marijuana, cocaina s.a.), cresc riscul pierderii de sarcina, nasterii premature sau al aparitiei defectelor din nastere.
In cazul anumitor droguri, copilul va deveni dependent de substanta folosita si dupa nastere va trece prin sevraj.
Medicamentele – in perioada de preconceptie, dar si in timpul sarcinii, este bine sa ceri parerea medicului cu privire la orice tip de medicament consumat. Lista celor mai comune tipuri de medicatii asupra carora trebuie sa ceri sfatul medicului contine:
-
vitaminele pentru ingirijirea pielii;
-
medicatia pentru astm;
-
pilulele de slabit;
-
tratamentul de hipertensiune;
-
medicatia contra depresiei;
-
antibioticele;
-
medicatia pentru tiroida;
-
laxativele si medicamentele pentru diaree;
-
medicatia contra racelii si gripei;
-
calmantele.
Evita antiinflamatoarele nesteroidiene cum ar fi Aspirina si Ibuprofenul deoarece acestea pot creste foarte mult riscul de pierdere a sarcinii, mai ales daca sunt luate in perioada de conceptie sau pentru o perioada mai mare de o saptamana.