- Intrucat momentan ma aflu intr-o tara straina, iar controlul ginecologic pe care l-am facut aici nu m-a multumit pe deplin, as dori, daca se poate si opinia dvs. Eu si sotul meu, incercam de 10 luni sa avem un copil. In urma controlului pe care l-am facut aici, mi s-a spus ca totul e ok si ca trebuie incercat cel putin un an. Eu sunt deja mama unei fetite de 6 ani, insa sotul meu a suferit o rasucire a unui testicul care a necesitat o interventie chirurgicala. Acest lucru poate avea o anume importanta, in conditiile in care medicul respectiv l-a asigurat ca nu va fi nici o problema in ceea ce priveste conceperea unui copil? Si ce analize sunt necesare pt ambii parteneri pt a vedea ce nu e in regula in aceasta situatie? Va multumesc anticipat.
Raspuns:
Indiferent de tipul interventiei chirurgicale suferita de sotul dumneavoastra, atat timp cat celalalt testicul a ramas functional, acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru conceperea unui nou copil (acest lucru se poate intampla daca analiza spermei certifica fertilitatea acesteia). Intr-adevar diagnosticul de infertilitate este pus in cazul in care un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina in urma unei perioade de minim un an (dupa unii autori chiar doi ani) de incercari concretizate prin contacte heterosexuale normale, regulate, corect coordonate referitor la perioada de ovulatie (este perioada cea mai fertila, situata de obicei in mijlocul perioadei dintre doua menstre).
In privinta investigatiilor ce trebuie facute pentru a certifica functionalitatea aparatului reproducator, atat al dumneavoastra cat si al sotului, sunt mai multe protocoale de diagnostic care in principal ating cam aceleasi puncte, dupa cum urmeaza:
Se mai efectueaza de asemenea:
Sotul dumneavoastra va trebui sa se prezinte si el la cabinet alaturi de dumneavoastra si in afara unor examene comune cum ar fi examinarea clinica, istoricul familial si al starii de sanatete (va trebui sa prezinte situatia referitor la interventia chirurgicala efectuata in antecedente si ar fi bine daca puteti prezenta un act doveditor asupra ceea ce s-a intamplat atunci); el va trebui sa efectueze o spermograma (analiza spermei in vederea stabilirii fertilitatii acesteia).
In functie de protocolul folosit de fiecare medic in parte si de rezultatele primate pe parcurs la investigatiile cerute deja, se mai pot adauga diverse investigatii, sau pot sa lipseasca unele dintre ele.
Multa sanatate!
dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu<