Diagnosticul de infertilitate este pus in urma unor analize la care este supus un cuplu care nu reuseste sa conceapa un copil, desi incearca de cel putin 6 luni sau 1 an, in special in functie de varsta femeii. Ambii parteneri sunt trecuti prin mai multe teste cu scopul de a afla cauzele care stau la baza diagnosticului si la care dintre parteneri sunt depistate.
Exista situatii in care ambii parteneri sunt diagnosticati cu probleme care stau in calea conceptiei bebelusului, dar in cele mai multe cazuri doar unul dintre parteneri este suspect si diagnosticat cu infertilitate.
Desi se considera ca infertilitatea este cel mai adesea diagnosticata la femei, specialistii sustin ca statisticile sunt aproximativ egale: o treime dintre cazuri are la baza probleme depistate la femei, o alta treime la barbati, in timp ce ultima treime identifica probleme la ambii parteneri sau infertilitatea este diagnosticata cu cauze necunoscute.
Ce medic pune diagnosticul de infertilitate?
In cele mai multe cazuri, medicul ginecolog este cel care descopera problemele responsabile pentru incapacitatea ta de a concepe copii, in timp ce partenerul tau este supus testelor pe care le recomanda un urolog.
Inainte de orice, mergi la medicul de familie daca suspectezi probleme de fertilitate la unul dintre voi. Veti fi supusi amandoi unor analize standard de sange, iar pe baza rezultatelor medicul va face trimiteri catre ginecologie, urologie, endocrinologie sau alti specialisti care se ocupa de problema pe care medicul o suspecteaza ca ar sta la baza infertilitatii cuplului vostru.
In cazul in care rezultatele testelor si analizelor realizate la astfel de specialisti depasesc competentele lor profesionale, acesti medici va vor indruma pasii catre clinici speciale de fertilitate. Prezentati-va la specialistii din astfel de clinici cu dosarul complet de analize si teste facute la medicii pe care deja i-ati frecventat.
Care sunt cauzele frecvente ale infertilitatii?
Punerea diagnosticului se face in 2 etape: un diagnostic general de infertilitate, pe baza informatiilor acumulate de la voi, iar cea de-a doua se refera la punerea diagnosticului final, dupa identificarea unei cauze exacte a infertilitatii.
Infertilitatea este si ea la randul ei un simptom al unei alte afectiuni, care trebuie depistata pentru a fi tratata. Odata ce aceasta este tratata, simptomele dispar si se restabileste fertilitatea.
Cele mai frecvente cauze care stau la baza infertilitatii feminine sunt fie ovulatorii, fie anatomice:
- probleme ovulatorii;
Infertilitatea la barbati este cauzata cel mai adesea de:
- productia scazuta de sperma (azoospermie - lipsa completa a spermatozoizilor din lichidul seminal ejaculat sau oligospermie - prea putini spermatozoizi in lichidul seminal ejaculat);
- malformatii ale spermatozoizilor;
Diagnosticul de infertilitate nu inseamna sfarsitul visului de a concepe copii. Exista o multime de probleme care se pot trata cu usurinta, iar in cazul altora exista tehnici de reproducere umana asistata care pot fi folosite cu succes.
Foto: rmact.com