Problemele de infertilitate secundara presupun, in esenta, dificultatea de a concepe un copil dupa o sarcina si o nastere anterioara. Majoritatea oamenilor considera ca, odata ce o femeie a reusit sa aduca pe lume un bebelus, cu siguranta va reusi sa repete experienta in viitor. In realitate, aproape 60% din cuplurile afectate de imposibilitatea reproducerii sunt cele care isi doresc sa devina parinti a doua oara.
Spre deosebire de partenerii care nu au avut niciodata o sarcina dusa la termen, cei care se confrunta cu problemele de infertilitate secundara sunt mai putin dispusi sa apeleze la un tratament de specialitate. Aceasta greseala isi are originea in convingerea gresita ca, daca ai fost o data fertil, asa vei ramane intotdeauna. Mai mult decat atat, medicii incurajeaza asteptarea in cazurile cu sarcini anterioare, contribuind la frustrarile adanci nascute din esecurile repetate de conceptie.
Cauzele infertilitatii secundare
Cauzele infertilitatii secundare sunt similare cu cele ale problemelor reproductive primare. Acestea pot fi leziunile de la baza pelvisului, blocarea trompelor uterine, endometrioza, ovulatia defectiva, calitatea slaba a spermei etc. Orice afectiune care a functionat ca un obstacol de conceptie la prima sarcina se poate agrava ulterior, iar complicatiile suferite la nastere pot da si ele startul unor boli nediagnosticate.
Varsta isi spune cuvantul in cazul infertilitatii secundare. Imbatranirea ovulelor sau inrautatirea conditiei fizice a celor doi parteneri constituie o amenintare pentru sanatatea reproductiva. Alte cauze tipice sunt:
- anomaliile spermei dezvoltate in timp;
Cauze frecvente intalnite la barbati
-
cantitate scazuta de sperma la o ejaculare sau alte probleme de fertilitate ale barbatului;
-
probleme cu erectia sau ejacularea;
-
probleme ale calitatii spermei;
-
dezechilibre hormonale;
-
varsta;
-
stilul de viata (dieta, sedentarismul, alcoolul, fumatul etc.).
Cauze frecvente intalnite la femei
-
probleme ovulatorii cauzate de ovare polichistice;
-
afectiuni sau deteriorari ale trompelor uterine;
-
anexita sau boala inflamatorie pelvina;
-
probleme de fertilizare sau implantare cauzate de fibroame;
-
adeziuni uterine, posibil determinate de o cezariana anterioara;
-
tulburari hormonale;
-
endometrioza sau alta conditie medicala care afecteaza uterul etc.;
-
varsta;
-
menopauza prematura etc.
In general, in urma investigatiilor si testarilor medicale se reuseste depistarea cauzei. Doar in 19% din cazuri medicii nu reusesc sa identifice problema care sta la baza infertilitatii. Chiar si cuplurile cu "infertilitate inexplicabila" au sanse de a concepe un copil, daca insista si urmeaza tratamente specifice.
Exista si o serie de boli cronice si tipuri de tratamente medicamentoase care pot cauza infertilitatea secundara:
- hipertensiunea arteriala;
- tratamentele pentru cancer (chimioterapia sau radioterapia);
Diagnosticul infertilitatii secundare
Daca ai sub 35 de ani, faci dragoste in mod regulat si neprotejat de aproximativ un an si nu ai ramas insarcinata, este recomandat sa ceri o evaluare medicului specialist. In situatia in care ai depasit deja acest prag de varsta, micsoreaza intervalul asteptarii pana la 6 luni sau chiar mai devreme.
In cazul in care ai doua pierderi de sarcina sau mai multe, ciclul menstrual este neregulat si dureros sau observi modificari in scurgerile vaginale, consulta specialistul cat mai curand posibil. De asemenea, daca partenerul tau are un libido scazut, ejaculari dureroase sau tulburari erectile, o evaluare medicala de urgenta se impune fara echivoc.
Testele pentru infertilitatea secundara nu difera cu nimic de metodele de evaluare clasice pentru imposibilitatea de conceptie pe cale naturala. Tratamentul se aplica diferentiat, in functie de cauza specifica.
Cum te poate ajuta medicul?
Ginecologul iti va recomanda o serie de teste si analize, te va intreba diverse lucruri cu privire la istoricul tau medical si eventual te va trimite la un specialist in probleme de fertilitate.
Este important sa mergeti amandoi la medic pentru a fi suspusi investigatiilor. Exista teste de fertilitate care se fac in cuplu sau separat si de aceea este necesara prezenta ambilor parteneri la consult.
In functie de rezultatele testelor, medicul poate prescrie tratamente specifice pentru a spori sansele cuplului de a face un copil. De asemenea, in astfel de cazuri sunt recomandate si tehnicile de reproducere umana asistata.
Provocarile psihologice ale infertilitatii secundare
Intrucat infertilitatea secundara este identificata rareori ca fiind o problema, multe cupluri se confrunta cu lipsa sprijinului si intelegerii din partea familiei si a prietenilor. Provocarile psihologice sunt cu atat mai mari, cu cat cei din jur tind sa le blameze suferinta daca exista deja un copil in familie.
Cat despre relatia de cuplu, infertilitatea secundara poate fi o amenintare pentru echilibrul acesteia. Modurile in care oamenii reusesc sa faca fata unor situatii dificile pot fi extrem de diferite, insa toate conduc la o comunicare defectuoasa, care favorizeaza distantarea intre parteneri.
Copilul deja nascut ar putea suferi si el de pe urma tensiunilor create pe fondul infertilitatii secundare. Iata de ce, pe langa tratamentul medical, orice sprijin emotional este crucial pentru depasirea acestui moment delicat.