Salpingectomia este o procedura chirurgicala de indepartare a uneia sau ambelor trompe uterine, atunci cand acestea nu mai sunt functionale. In cazul in care se indeparteaza doar una se numeste salpingectomie unilaterala, caz in care se mai pot concepe copii pe cale naturala. Atunci cand sunt indepartate ambele trompe se numeste salpingectomie bilaterala si se impune infertilitatea, dar se mai poate apela la reproducere umana asistata. In cazul in care apar complicatii si medicii sunt nevoiti sa indeparteze si ovarele sau uterul, apare sterilitatea definitiva.
De ce se apeleaza la salpingectomie?
Salpingectomia se face din mai multe motive. Principalele afectiuni pentru care se recurge la aceasta procedura sunt:
- sarcina ectopica (cand ovulul fertilizat ramane blocat si se dezvolta intr-o trompa uterina);
- infectii ale trompelor uterine (salpingita);
- boli cu transmitere sexuala (gonoreeam sifilis, clamidia).
In afara celor enumerate mai sus, se mai poate recurge la salpingectomie dupa un avort, nastere sau dupa folosirea unor dispozitive intrauterine, atunci cand apar infectii. In general, medicii apeleaza la salpingectomie unilaterala, incercand sa salveze macar o trompa. Salpingectomia bilaterala este realizata ca ultima solutie, atunci cand ambele trompe sunt afectate serios de infectii si nu raspund la tratamentul cu antibiotice.
Foto: clarionmedical.com
Cum se face salpingectomia?
Fiind o interventie chirurgicala, ea necesita internare in spital si anesteziere locala sau generala. Pentru realizarea procedurii se apeleaza la metoda laparoscopica si se face initial o mica incizie in abdomen, in buric sau in apropierea lui. Chirurgul insereaza apoi un telescop subtire, numit laparoscop. Se mai realizeaza o a doua incizie, chiar deasupra liniei parului pubian, pe unde se introduce o sonda si se indeparteaza trompa afectata.
Salpingectomia se mai poate face si prin alte metode - minilaparotomie, laparotomie, culdoscopie, colpotomie -, insa cea mai des folosita ramane laparoscopie. Totusi, alegerea metodei depinde de preferinta personala a fiecarei paciente, dar si de varsta, stare de sanatate, istoric de operatii in zona abdominala etc.
Salpingectomia afecteaza fertilitatea?
Nu este obligatoriu ca in urma unei salpingectomii sa nu se mai poata face copii. Cu siguranta scade sansele de a mai obtine o sarcina la fel de usor ca atunci cand avea ambele trompe, dar nu le anuleaza decat in cazul in care se efectueaza o salpingectomie bilaterala.
In cazul realizarii unei salpingectomii unilaterale si in lipsa altor complicatii la ovare sau organe invecinate, sarcina poate aparea chiar la urmatoarea ovulatie post-interventie, fertilizarea putand avea loc in trompa sanatoasa.
Indepartarea ambelor trompe face imposibila conceptia pe cale naturala. Dar asta nu inseamna ca nu se mai poate face copii in niciun fel. Fertilizarea in vitro si tehnicile de reproducere umana asistata care se bazeaza pe introducerea ovulului fertilizat direct in uter sunt solutii extrem de eficiente si ajuta femeile care sufera aceasta interventie sa mai aiba copii.
Exista situatii grave si complicatii in care medicii se vad nevoiti sa combine procedura cu histerectomia, adica indepartarea chirurgicala a uterului sau cu indepartarea ovarelor, ceea ce duce la imposibilitatea de a mai face copii, pe cale naturala sau artificiala.