Acupunctura in tratamentul problemelor menstruale si al infertilitatii

/ / Modificat: 2014-05-23
Acupunctura in tratamentul problemelor menstruale si al infertilitatii

Problemele menstruale sunt normale?

Probabil ca ai inceput sa citesti acest articol in speranta ca poate gasesti aici o solutie pentru problemele care te chinuie de mult timp si pe care ai incercat sa le rezolvi cu atatea remedii si nici unul nu a fost satisfacator. Ei bine, e posibil sa fi gasit solutia – acupunctura.

Traim intr-o lume in care se pune foarte mult accent pe egalitatea intre sexe, dar indiferent de atitudinile noastre, exista anumite diferente intre sexe peste care nu putem trece si care fac multe dintre femei sa fie invidioase pe barbati.

Unele diferente sunt dureros de evidente (la propriu). Un barbat nu are niciodata probleme menstruale – ca sa nu mai vorbim de durerile si "binecuvantarile" facerii, dar asta intr-un articol viitor.

Si, desi menstruatia nu este o boala, pentru unele femei asa se simte, in special pentru cele care se bucura de acest "dar" cate 8-9 zile din luna, dar care vine cu "mici atentii" (cum ar fi un sindrom premenstrual) care mai tin si acestea o zi – doua – trei!

Si asa se face ca unele femei o tin intr-o hemoragie dureroasa jumatate din timp! Oare chiar nu exista remedii pentru acest lucru?

Ei bine, ba da. Corpul tau nu a fost proiectat sa te imobilizeze in casa o zi – doua in fiecare luna fiindca te simti rau. Acesta nu este normalul. Astfel incat daca revedem intrebarea de mai sus apropo de menstruatie, in cazul in care ai astfel de probleme, acestea sunt o boala. Vestea buna e ca poti sa scapi de ea.

Acupunctura si problemele menstruale

In mod normal, ciclul unei femei ar trebui sa vina regulat odata la 28-29 de zile si menstruatia sa tina aproximativ 4-5 zile, din care in primele 2 zile sa fie o sangerare mai abundenta, iar in ultimele zile sa se diminueze semnificativ. In toata aceasta perioada, discomfortul femeii ar trebui sa fie minim si de scurta durata, sau absent. Da, ai citit bine – poate fi chiar absent!

Poate ca ginecologul iti va prescrie anticonceptionale daca considera necesar sau daca mai ai si alte probleme asociate (cum ar fi ovarele polichistice) si, odata ce incepi sa le iei o sa observi ca multe probleme se rezolva ca prin minune si peste noapte! Acum intre noi fie vorba – crezi in lucruri care se rezolva ca prin minune si peste noapte? Ia intrerupe anticonceptionalele si s-ar putea sa fii surprinsa sa vezi ca aceleasi probleme pe care le aveai si inainte reapar ca niste haine vechi pe care le uitasei in dulap si pe care le imbraci din nou.

Acest lucru se intampla din cauza ca substitutia hormonala (anticonceptionalele) nu reprezinta un tratament etiologic al problemelor tale (care sa rezolve cauza), ci unul simptomatic. Adevarul medical este pentru unii socant – inca nu se cunoaste in totalitate mecanismul prin care corpul tau stie sa secrete o anumita cantitate de hormoni la un anumit moment dat si modul prin care se autoregleaza el, adaptandu-se vietii de zi cu zi.

De fapt cunoastem chiar foarte putin in acest domeniu extrem de complex, iar ce facem cu hormonii pe care ii luam sub forme de pilule sunt aproximari brute ale activitatii normale ale acelui organism.

Exista insa cineva care stie cum ar trebui sa fie ciclul tau si cum poti ajunge sa ai un ciclu normal. Acesta este chiar propriul tau corp. Ce este deosebit la terapiile naturiste, cum ar fi homeopatia, fitoterapia, acupunctura si altele, este ca, in loc sa intervina ele activ in corpul tau cu substante sintetizate in laborator, ele mai degraba incurajeaza corpul sa se vindece singur.

Aceasta premisa – abilitatea corpului nostru de a se vindeca singur – este cea care face diferenta. Daca stam sa ne gandim la cate abuzuri supunem corpul nostru (plecand de la poluare si stil de viata deficitar pana la toate chimicalele si "E"-urile pe care le mancam) este evident ca fara capacitatea corpului nostru de a se repara singur, am muri in primii ani de viata.

Cum si de ce vindeca acupunctura problemele menstruale

Ce face acupunctura? Ea identifica si elimina blocajele energetice care au aparut in corp si care au rezultat in mai multe semne si simptome patologice, unul dintre ele fiind si un ciclu dereglat. Suna prea simplu ca sa fie adevarat, nu? Ei bine – este. Aceasta e partea teoretica, caci in practica este mult mai complex de atat.

Fiecare femeie este altfel, si are o constitutie fizica, mentala, emotionala si spirituala unica. Provocarea terapeutica este diagnosticul corect si amanuntit al fiecarei persoane, ce permite individualizarea tratamentului. Nici o persoana nu este identica cu alta si, desi la prima vedere pare un truism, din punct de vedere terapeutic acest lucru se reflecta in acupunctura, fiecare persoana primind un tratament extrem de atent adaptat ei, atat in faza de planificare a strategiei de tratament, cat si in faza de adaptare continua de la o sedinta la alta si chiar in cadrul aceleiasi sedinte.

Ca sa iti dau cateva indicii apropo de accentul pus pe individualizarea tratamentului: prima sedinta in care se pune diagnosticul si se face primul tratament dureaza doua ore jumate, din care aproape doua ore sunt partea de diagnostic. Intre sedinte se face strategia de tratament pentru fiecare pacient in parte.

Apoi, inainte de fiecare sedinta se selecteaza niste puncte in concordanta cu strategia terapeutica stabilita. In final se adapteaza reteta de puncte pentru sedinta respectiva in functie de evaluarea factorilor de diagnostic folositi cum ar fi luatul pulsului, examinarea culorii fetei, a vocii, a starii emotionale etc.

In mai mult de 50% din cazuri se  aduc modificari retetei de puncte propuse pentru sedinta respectiva, deoarece corpul tau raspunde intr-un mod unic la tratament si terapeutul trebuie sa se adapteze la randul sau la reactia lui. Si nu uita! – aceasta e inca partea teoretica!

Inafara de individualizarea amanuntita si incurajarea organismului sa se vindece singur, acupunctura mai are inca un atu extraordinar de mare. Acela ca recunoaste posibilitatea ca anumite probleme sa vina de la alte nivele.

In acupunctura sunt recunoscute mai multe nivele ale omului: fizic, mental, emotional si spiritual. O sa te intrebi probabil unde intre acesta vine nivelul energetic? Toate aceste niveluri au legaturi stranse cu energia. Calitatea energiei difera, precum si punctele folosite pentru a influenta fiecare nivel (de exemplu, energia care hraneste partea fizica este considerata grosiera spre deosebire de energia care alimenteaza nivelul spiritual, care este mai rafinata).

Ideea este ca diagnosticul individualizat de care vorbeam mai devreme presupune o evaluare a fiecaruia din aceste nivele si inclusiv a interactiunilor dintre ele. Adica recunoaste faptul ca o problema emotionala se poate manifesta printr-un simptom fizic.

Aici mi se pare mie ca acupunctura isi demonstreaza calitatea terapeutica – anume in a nu face un tratament simptomatic la nivel fizic, daca problema porneste de la nivel emotional, ci de a actiona direct la nivelul emotional care a cauzat aparitia problemei.

Odata rezolvata problema emotionala, problema fizica dispare de la sine. O demonstratie simpla a acestei interactiuni – psihic/fizic –  o constituie stresul, un factor recunoscut in a declansa boli somatice: unele femei cu un ciclu de altfel normal pot experimenta intarzieri semnificative ale ciclului intr-o perioada de stres puternic sau in urma unui soc.

Bineinteles, nu toate problemele fizice au radacini in alte nivele, dar ponderea celor care au este mult mai mare in era noastra cand nu mai stam in lanurile de orez in ploaie si vant, ci in fata calculatorului 8 ore pe zi.

Ideea este ca se poate rezolva elegant, comod si natural! Si vei fi fericita sa afli ca datorita modului in care actioneaza acupunctura, majoritatea pacientilor experimenteaza beneficii secundare cum ar fi ameliorarea multor alte probleme de sanatate, unele din ele pe care au si uitat sa le mentioneze, o stare generala de bine – acel "feel-good factor", un tonus mai bun, mai multa energie si pofta de viata.

Infertilitatea si acupunctura

Infertilitatea din perspectiva medicinei vestice

Infertilitatea este una din cele mai devastatoare boli posibile pentru cuplurile care isi doresc un copil. Nu exista poate blestem mai crunt decat atat – sa nu poti sa dai viata unei fiinte care este rodul iubirii tale si sa trebuiasca sa iti refuzi bucuria de a-i indruma primii pasi precum si principiile si deciziile din anii mai mari.

Nu e deci greu de vazut motivul pentru care multi oameni recurg la masuri terapeutice medicale extrem de costisitoare, invazive si cu sanse scazute de reusita pentru a "incerca tot ce e posibil" ca sa aiba un copil.

Din pacate medicina vestica lasa mult de dorit in acest domeniu din simplul motiv al lipsei de intelegere destul de profunda al aparatului reproducator feminin. Daca in cazul problemelor menstruale exista macar modalitati de a trata simptomatic problema, in cazul infertilitatii e mult mai dificila implementarea unui tratament "simptomatic".

Bineinteles ca la capitolul infertilitate intra si infertilitatea masculina, dar aparatul reproducator masculin e mai simplu decat cel feminin, neexistand atat de multe variabile.

Infertilitatea din perspectiva orientala

Orientalii vad corpul uman prin cu totul alti ochelari decat medicina vestica. Viziunea lor despre corpul uman si reproducere presupune existenta unei asa-zise "esente" – jing – care este primita de la parinti, un soi de energie concentrata finita care se epuizeaza incet pe  parcursul vietii.

Conceptul vestic cel mai apropiat de aceasta este de constitutie puternica si slaba. Astfel cineva cu o constitutie slaba (jing slab) va fi o persoana bolnavicioasa care daca poate sa se imbolnaveasca de ceva o va face si care poate sa fi venit pe lume cu diverse malformatii congenitale minore. Asemenea persoane sunt cateodata si infertile.

Infertilitatea nu este determinata insa doar de o astfel de constitutie slaba. Exista si alte motive pentru care o persoana poate fi infertila din punct de vedere al medicinii orientale. Printre acestea se numara dezechilibre energetice de aceeasi natura cu cele discutate la capitolul referitor la probleme menstruale, la care se adauga desincronizari ale sistemului energetic de ritmurile naturale (in special cele lunare) sau blocaje ale unuia sau mai multora din cele opt canale extraordinare.

Acestea sunt un fel de meridiane-rezervor, asemanatoare intr-o anumita masura cu cele 12 meridiane "comune", dar fara a avea puncte proprii de acupunctura, putand fi insa influentate prin puncte de acupunctura de pe meridianele comune, puncte unde cele 8 canale extraordinare se intersecteaza cu cele 12 meridiane principale.

Desi tratamentul cu acupunctura nu garanteaza sub nici o forma faptul ca femeia va ramane insarcinata deoarece exista anumite defecte iremediabile, este o metoda recunoscuta stiintific ca fiind benefica in tratamentul infertilitatii cu sau fara adjuvante din partea medicinii vestice.

Taguri Acupunctura Acupunctura fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre