Infertilitatea este de departe una dintre cele mai complexe si misterioase probleme cu care se confrunta medicii specializati in reproducere umana.
Atunci cand un cuplu incearca in mod repetat sa conceapa un bebelus si nu reuseste, primul gand este acela ca unul din ei sau ambii ar putea suferi de infertilitate. Din acel moment incep adevarate perindari prin cabinetele medicilor pentru realizarea diverselor metode de diagnosticare a infertilitatii.
Teste de sange (hormonale)
Testele uzuale de sange pot identifica probleme de infertilitate pe baza verificarii hormonilor de ovulatie care include:
-
hormonul foliculostimulant
-
hormonul luteinizat
-
prolactina
Biopsia endometriala
Acest test se face intre zilele de 7-12 dupa ovulatie. Acesta este un test esential care are rolul de a depista problemele endometriale (ale mucoasei uterului) care ar putea sta in calea fertilitatii.
Ultrasunete (ecografie)
Ultrasonografia foloseste undele sonore pentru vizualizarea organelor reproductive, cum ar fi uterul si ovarele. Aceasta se poate realiza prin abdomenul pacientei sau prin interiorul vaginului.
Ea ajuta la descoperirea afectiunilor anatomice, dar si de functionare a organelor implicate in conceptie, precum si a altor probleme de fertilitate. Cu cat problemele de fertilitate sunt depistate mai repede cu atat creste posibilitatea gasirii unei scheme de tratament eficiente.
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)
IRM-ul ofera o imagine clara a tractului reproductiv. Ea are o acuratete crescuta, putand depista chiar si cele mai sensibile sau complicate afectiuni ovariene sau ale uterului.
Spermograma
Analiza lichidului seminal sau spermograma este cea mai importanta analiza pentru determinarea sterilitatii la barbati. Cu ajutorul acesteia sunt testate 3 proprietati esentiale ale spermei pentru conceptie:
-
calitate;
-
cantitate;
-
mobilitate.
Histerosalpingografia
Histerosalpingografia este un test care se realizeaza pentru depistarea problemelor de infertilitate la femei. Cu ajutorul ei se exploreaza in detaliu ovarul si trompele uterine in vederea diagnosticarii:
-
afectiuni genitale;
-
afectiunile anatomice sau malformatiile congenitale ale uterului;
-
permeabilitatea trompelor uterine;
-
cicatrice ale cavitatii peritoneala etc.
Histerosalpingografia este si o metoda prin care se pot trata astfel de afectiuni, ea avand dublu rol: de diagnostic si tratament.
Laparoscopia
Laparoscopia este o metoda de exploatare a organelor reprductive ale femeii, prin intermediul unui dispozitiv inserat prin abdomenul femeii. Este o metoda minim invaziva. Cu ajutorul ei se examineaza trompele, ovarele si uterul. In plus, prin aceeasi metoda se pot si trata unele afectiuni, si aceasta analiza putand fi folosita atat ca metoda de diagnosticare, cat si de tratament.