Menstruatia este un subiect delicat de abordat chiar si in discutiile cu prietenele apropiate, daramite cu persoane necunoscute. Fiecare femeie experimenteaza o problema medicala legata de menstruatie sau manifesta o curiozitate jenanta cu privire la anumite simptome sau aspecte legate de ingrijirea intima din acea perioada. Noi am facut o lista cu cele mai stanjenitoare intrebari pe care femeile se feresc sa le puna despre aceasta perioada delicata a lunii, dar si raspunsurile pertinente pentru ele!
De ce petele sunt maronii la inceputul si sfarsitul menstruatiei?
Daca observi ca pe lenjeria intima apar urme de sange mai inchise la culoare (usor maronii) la inceputul sau sfarsitul menstruatiei, nu trebuie sa te impacientezi. Inseamna doar ca sangele menstrual se scurge cu o viteza mai mica in aceste intervale, iar pana ajunge sa fie eliminat din corp se oxideaza si inchide la culoare.
Am cheaguri in sangele menstrual. Trebuie sa ma ingrijorez?
In cele mai multe cazuri, cheagurile de dimensiuni foarte reduse, care apar ocazional, sunt considerate fiziologice. Acestea se formeaza atunci cand in drumul spre "iesire", cantitati mici de sange stagneaza in uter sau vagin si se coaguleaza. Doar in cazul in care cheagurile sunt foarte mari si manifesti o menstruatie abundenta, este indicat sa te prezinti la medic, intrucat pot fi semnul unei patologii.
Daca mi-a venit menstruatia, inseamna ca nu sunt gravida, nu-i asa?
Atentie, nu intotdeauna instalarea menstruatiei este un indicator care te anunta ca nu esti insarcinata. Exista multe femei care manifesta menstruatie peste sarcina, in special in prima luna dupa conceptie.
Daca te simti cu musca pe caciula si stii ca ai avut contacte sexuale neprotejate in luna anterioara, cel mai indicat este sa urmaresti daca menstruatia este normala - din punct de vedere cantitativ, al consistentei si al duratei - , dar si eventualele semne care te pot avertiza ca esti gravida: ameteli, dureri de cap, oboseala etc.
Este adevarat ca tampoanele pot cauza sindromul de soc toxic, care este fatal?
Folosirea tampoanelor a fost asociata cu declansarea sindromului de soc toxic, o infectie bacteriana grava, care prezinta un risc crescut de deces. Patologia apare in cazuri extrem de rare si doar in anumite conditii.
Folosirea indelungata a tampoanelor si neschimbarea lor frecventa, in timpul menstruatiei, reprezinta principalii factori de risc. Daca folosesti regulat tampoane si manifesti totusi febra, crampe abdominale si eruptii neobisnuite pe piele, mergi de urgenta la medic.
Metode naturiste pentru reglarea menstruatiei
Cate zile trebuie sa dureze menstruatia?
Durata menstruatiei variaza de la o femeie la alta, in functie de mai multi factori. Insa medicii sustin ca la o femeie sanatoasa, cu ciclu menstrual regulat, menstruatia ar trebui sa tina undeva intre 3 si 5 zile. Insa daca te tine mai mult, 6-7 zile, nu trebuie sa te ingrijorezi. Doar in cazul in care dureaza mai mult de 7 zile, este abundenta si asociata cu alte simptome neobisnuite, este indicat sa ceri sfatul specialistului.
Pot face sex in timpul menstruatiei?
Nu exista niciun motiv pentru care sa nu faci sex in timpul menstruatiei, atat timp cat tu si partenerul tau nu sunteti deranjati de micile inconveniente care apar - patarea lenjeriei, scurgerile neobisnuite etc. Este totusi important sa tineti cont de cateva aspecte. Desi ati putea fi tentati sa faceti sex neprotejat, este bine sa fii constienta de faptul ca poti ramane insarcinata si ca esti mai predispusa la infectii decat de obicei.
Sexul protejat, cu prezervativ, te scapa de ambele griji, de aceea, este recomandat sa fiti precauti si sa folositi aceasta bariera de protectie.
Mi se poate face sex oral cand sunt la menstruatie?
Sexul oral nu este interzis in timpul menstruatiei, insa poate fi destul de stanjenitor si neplacut pentru partenerul tau. In cazul in care este confortabil cu aceasta situatie si nu manifesta infectii in cavitatea bucala pe care ti le-ar putea transmite, nu exista niciun impediment pentru a va abtine de la aceasta forma de placere sexuala.
Ce alte intrebari stanjenitoare legate de menstruatie ti-au mai trecut prin minte, de-a lungul timpului? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!
- Sursa foto: Freepik