6 temeri ale cuplurilor care incearca sa conceapa un copil

/ / Modificat: 2013-11-01
6 temeri ale cuplurilor care incearca sa conceapa un copil

Temerile aparute in jurul conceperii copilului sunt firesti si cuprind foarte multi viitori parinti. Acestia se confrunta cu frica de a nu fi cauza infertilitatii in cuplu, de a esua in a avea un copil sau chiar cu teama de a deveni parinti, considerandu-se inca nepregatiti. Iata cele mai frecvente temeri si ganduri negative care trec prin mintea cuplurilor care incearca sa conceapa un bebe!

Teama de a nu rata momentul ovulatiei si sansa de a ramane gravida!

In fiecare luna, treci prin acelasi scenariu de groaza: calculezi la milisecunde perioada in care trebuie sa intri la ovulatie si te stresezi incercand sa nimeresti cel mai potrivit moment pentru a face sex, astfel incat sa iti cresti sansele de a ramane gravida.

perioada_fertila_ovulatie_temperatura_bazala

Cu cat te stresezi mai mult, cu atat amani mai mult obtinerea sarcinii. Stresul este cauza psihologica numarul 1 a infertilitatii in cuplu. De aceea, este important sa lasi deoparte calculele si sa te bucuri de fiecare moment de intimitate cu partenerul tau, in special in perioada in care intuiesti ca intri la ovulatie.

Frica de a nu fi vinovat pentru esecul conceperii copilului

Sentimentele de vinovatie sunt unele dintre cele mai comune emotii care ies la suprafata in cazul cuplurilor care se confrunta cu infertilitatea. Atunci cand te straduiesti de ceva timp sa ai un copil si nu reusesti sa ramai insarcinata, este imposibil sa nu-ti treaca prin minte ca tu ai putea fi cauza infertilitatii.

concepere_copil_temeri_parinti

Indiferent daca tu sau partenerul are probleme care au condus la infertilitatea in cuplu, important este sa nu incercati sa va acuzati reciproc, ci sa va apropiati si mai mult comunicand si sprijinandu-va, astfel incat sa puteti trece peste acest hop.

Teama ca nu poti ramane insarcinata din cauza varstei

Daca ai trecut de 35 de ani si vrei sa ramai insarcinata, una dintre temerile frecvente cu care te vei confrunta este ca poate ai asteptat prea mult pentru a avea copilul si ca astfel, ti-ai limitat sansele de a deveni mama.

Regretele nu ajuta cu nimic in efortul tau de a avea un copil cu barbatul iubit. Important este sa mergi mai departe, sa vezi ce optiuni ai la varsta ta si sa ai incredere ca totul se va termina cu bine si ca, peste putin timp, iti vei putea tine bebelusul in brate.  

Teama ca nu sunteti pregatiti pentru a deveni parinti

Una dintre fricile care cuprind adesea un cuplu este legata de pasul important pe care urmeaza sa il faca in viata: acela de a fi parinti. Ati hotarat, intr-un moment de euforie sau impulsivitate, ca vreti sa faceti un copil si ati trecut la treaba.

discutie_parteneri_decizie_concepere_bebelusi

Vi se pare un vis frumos, dar la scurt timp dupa ce "rumegati" bine ideea, cand incepeti sa va ganditi la ce fel de angajament este acesta, va strabat fiori reci pe spate. Comunicati deschis despre grijile voastre si sprijiniti-va reciproc.

Frica de a nu pierde copilul dupa ce il concepi

Nici nu ai ramas insarcinata, ca gandurile tale zboara mai departe si fac previziuni sumbre cu privire la sansele de a duce la capat sarcina. Numai gandul ca ai putea suferi un avort sau ca ai putea pierde sarcina, te deprima. Aceste ganduri nu fac bine nici sanatatii tale emotionale, nici efortului de a ramane insarcinata. Incearca sa fii optimista, dar inainte de toate, traieste clipa.

Anticiparea unor probleme inexistente, de care este foarte probabil sa nu te lovesti niciodata, nu face decat sa-ti amarasca viata si sa-ti ingreuneze sansele de a concepe bebelusul.  

Teama ca relatia de cuplu sa nu aiba de suferit

Daca planuiti de ceva timp sa deveniti parinti si nu ati reusit inca, este posibil sa parcurgeti un traseu lung de teste si investigatii, care v-ar putea obosi si chiar indeparta unul de celelalt. Cu cat va loviti de mai multe impedimente de natura medicala in calea conceperii copilului, cu atat exista riscul mai multor tensiuni in cuplu.

cuplu-fertilitate

Riscati sa va indepartati unul de altul, sa va certati si chiar sa va despartiti, aspecte care te deprima doar la gandul ca ai putea trece prin asa ceva. Important este sa nu te gandesti in avans si sa fii mereu optimista cu privire la sansele pe care le aveti pentru a deveni parinti. De ce sa te gandesti la probleme cu care este foarte posibil sa nu te confrunti niciodata?

Mai cunosti si alte temeri cu care se confrunta frecvent cuplurile care incearca sa conceapa un copil? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Infertilitate cuplu

Articole recomandate

Citeste si despre