Poti programa cand sa ramai insarcinata?

/ / Modificat: 2011-02-25
Poti programa cand sa ramai insarcinata?

Stii clar ca vei ramane insarcinata atunci cand te vei simti pregatita sa devii mama si cand vei hotari impreuna cu partenerul tau ca e momentul sa aveti un bebelus. Acest lucru e usor de dedus sau planuit. Insa in timp ce planul de renuntare la metodele de contraceptie pentru acest scop este foarte la-ndemana, cel de a-ti planifica exact perioada in care ramai insarcinata nu este atat de simplu de pus practica.

Momentul renuntarii la metodele contraceptive in vederea concepterii unui bebe nu corespunde aproape niciodata cu momentul in care si ramai insarcinata. Multe femei incearca sa isi programeze sarcina si fac calcule privind momentul oportun pentru aceasta. Insa atunci cand exista probleme de fertilitate sau ai un ciclu mentrual neregulat, acest lucru nu este deloc usor.

Planuirea momentului in care sa ramai insarcinata nu este usoara

Exista o conceptie care a capatat amploare in randul tot mai multor viitoare mamici. Ele considera ca odata cu dezvoltarea stiintifica si cu noile descoperiri in domeniul fertilitatii sau al conceptiei, sarcina reprezinta doar un punct din agenda lor anuala pe care trebuie sa il bifeze. Este normal sa iti faci planuri sa ramai insarcinata dupa terminarea facultatii sau a unui proiect important si eventual sa treci prin primul trimestru (care are momente mai putin placute) inainte de a merge in vacanta sau de a da startul unui nou proiect ambitios.

Fii realista!

Insa trebuie sa fii realista si sa nu faci o drama daca acest lucru nu se intampla. Psihologii sustin ca este recomandat sa gandesti pozitiv si optimist in legatura cu planificarea sarcinii si sa iti pui sperantele ca asa se va intampla, insa nu trebuie sa te concentrezi numai asupra acelei perioade. Pana la urma nu exista un moment bun sau rau sa ramai insarcinata, atata timp cat dai nastere unui bebe sanatos.

Problema incepe sa apara cand viitoarele mamici au din ce in ce mai multe asteptari cu privire la data la care isi propun sa apara sarcina. Psihologii sustin ca experienta arata ca atunci cand oamenii isi creeaza un set de asteptari pe care se concentreaza constant, sfarsesc prin a ramane dezamagiti.

De aceea este important ca atunci cand iti propui momentul conceptiei sa fii destul de flexibila in gandire. Sa acorzi un termen limita mai lung pentru momentul in care testul de sarcina va iesi positiv(de exemplu nu planifica pentru prima saptamana din martie, ci pentru luna martie). Viitorii parinti trebuie sa inteleaga ca exista sanse mari sa dureze mai mult decat considera pentru a concepe bebele.

In plus sa iei in calcul faptul ca unele perioade ale anului esti mai fertila decat in altele. Medicii sustin ca primavara este sezonul in care atat barbatii, cat si femeile sunt mai fertili asa ca este un moment mult maibun pentru conceptie.

Nivelul de stres este un alt impediment in calea conceptiei bebelusului mult dorit la femei. S-a dovedit ca stresul favorizeaza infertilitatea la femei. Atentie, spun psihologii, pe langa stresul zilnic si grijile cotidiene de care ai parte, simpla idee de a planifica momentul conceptiei poate reprezenta o sursa de stres.

Specialistii recomanda femeilor sa decida perioada cea mai buna in care sa ramana gravide pe baza unor factori personali, decat sa incerce sa conceapa bebele doar pentru ca sezonul este mai bun, pentru ca exista sansa sa fie de un anumit sex sau ca tin neaparat sa aiba o zodie anume atunci cand se naste.

Alte considerente sunt mai importante:

  • in functie de varsta celorlalti copii (daca mai are);

  • cum va impacta sarcina evolutia profesionala si locul de munca;

  • cum va afecta familia;

  • daca este sau nu pregatita emotional si mental pentru aceasta schimbare in viata ei;

  • daca exista suport financiar necesar pentru intretinerea sarcinii si cresterea unui copil etc.

Taguri Programare sarcina Preconceptie Fertilitate Concepere bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre