Este corpul tau pregatit pentru o sarcina?

/ / Modificat: 2016-05-31
Este corpul tau pregatit pentru o sarcina?

regina_mariaDe ce a fi pregatita pentru o sarcina este atat de important?

Conceptia are loc cu aproximativ 2 saptamani inainte de aparitia menstruatiei. Ca urmare, este posibil sa nu stii ca esti insarcinata pana in a 3-a saptamana de sarcina. Intre saptamanile 2 si 8 dupa conceptie, organele fatului (ca de exemplu, inima) incep sa se dezvolte si, ca urmare, orice mananci sau bei, fumul de tigara sau alte substante la care esti expusa, pot sa afecteze fatul.

Orice femeie poate invata care sunt pasii pe care ar fi bine sa-i faca inainte de a ramane insarcinata, astfel incat sa-si protejeze propria sanatate si sa-i ofere copilului ei cea mai buna sansa de a fi sanatos.


Cand trebuie sa vorbesc cu medicul meu despre sarcina?

Poti vorbi cu medicul in orice moment, chiar daca intentionezi sau nu sa ramai insarcinata. Anumite recomandari de baza ale ingrijirii preconceptionale includ o greutate si alimentatie sanatoasa, precum si identificarea si tratamentul anumitor conditii medicale. Toate femeile ar trebui sa renunte la fumat si sa evite expunerea la substante nocive. Acestea sunt obiective importante de sanatate pentru oricine, nu numai pentru femeia insarcinata. Cu cat vei cunoaste mai mult despre ce este important pentru sanatatea ta, cu atat vei putea face alegeri intelepte pentru tine.


Cu cat timp inainte de a ramane insarcinata ar trebui sa incep sa ma pregatesc pentru sarcina?

Fiecare barbat si femeie ar trebui sa se pregateasca pentru sarcina inainte de a deveni activi sexual sau cel putin cu 3 luni inainte. Femeile ar trebui sa inceapa sa aplice unele dintre recomandari, cum ar fi renuntarea la fumat, obtinerea unei greutati sanatoase si ajustarea medicatiei chiar mai devreme.


Care sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui sa tin cont inainte de conceptie pentru sanatatea mea si a copilului meu?

Planifica o consultatie preconceptionala

Daca intentionezi sa ramai insarcinata, fa o programare la medicul tau. Consultatia preconceptionala poate sa te ajute sa devii cat mai sanatoasa posibil inainte de a concepe. Medicul se va concentra pe acele conditii si factori de risc care ar putea sa aiba un impact asupra sanatatii tale sau asupra sarcinii.


Trebuie sa-mi modific stilul de viata?

Medicul iti va pune intrebari despre viata de familie, serviciu si stilul de viata pentru a intelege daca ai putea sa fii expusa la vreun risc. Te va intreba si depre ce faci in timpul liber, ce preferinte alimentare ai si daca practici vreo activitate fizica. Raspunsurile tale il vor ajuta pe medic sa inteleaga daca va trebui sa faci anumite schimbari pentru a te pregati pentru sarcina.

Dieta si nutritia

Medicul va revizui dieta ta si te va sfatui in legatura cu greutatea, suplimentele alimentare si vitaminele, precum si obiceiurile de a manca, cum ar fi dieta vegetariana sau infometarea.

Acidul folic

Tot acum este momentul sa discutati despre inceperea administrarii de acid folic. De ce atat de devreme?  


Acidul folic este o forma de vitamina B care ajuta la reducerea semnificativa (cu pana la 95%) a riscului de defect de tub neural la nivelul fatului. Tubul neural, care va deveni creierul si maduva spinarii copilului, incepe sa se formeze devreme in sarcina, pana in ziua 28, cand femeia, de cele mai multe ori, nici nu a realizat ca a ramas insarcinata. A lua multivitamine inainte de a concepe este modalitatea cea mai buna pentru a preveni defectele de tub neural.

Cafeina

Cafeina este un stimulant care se gaseste in multe alimente, bauturi si anumite medicamente. Principala sursa de cafeina pentru cei mai multi adulti este cafeaua. Specialistii recomanda ca femeile insarcinate sau cele care intentioneaza sa devina insarcinate sa nu consume mai mult decat 300 mg de cafeina pe zi. Aceasta cantitate se gaseste, de exemplu, in 3 cesti de cate 100 ml de cafea.


Alcoolul, fumatul, drogurile

Alcoolul, fumatul si drogurile in sarcina afecteaza copilul. Chiar si cand folosesti aceste substante intermitent sau in cantitati mici, ele pot avea efecte asupra copilului sau sa scada sansa ta de a concepe. Daca folosesti oricare dintre aceste droguri, acum este cel mai bun moment sa renunti; daca ai nevoie de ajutor, spune-i medicului pentru a facilita trimiterea pentru consiliere sau tratament.


Exista in jurul meu substante de care ar trebui sa ma protejez?

Evita expunerea la radiatii, metale grele (plumb si mercur), carbon disulfid si gaze anestezice; expunerea la radiatia ecranelor computerelor pare sa nu fie daunatoare. Vorbeste cu doctorul despre expunerea la locul de munca; daca exista vreun risc va trebui sa folositi echipament de protectie sau, in anumite cazuri, sa obtii un transfer pe durata de dinainte si in timpul sarcinii.

Expunerea la fecale de pisica

Daca ai pisica, nu este bine sa vii in contact cu materiile fecale ale acesteia datorita riscului de toxoplasmoza. Aceasta afectiune nu este periculoasa pentru copii si adulti, insa poate determina la fat malformatii congenitale, inclusiv afectare cerebrala si orbire.

Ce conditii medicale ar trebui tratate inainte de a ramane gravida?

Femeile care au astm, diabet, hipertensiune arteriala, epilepsie, boli de inima, hipotiroidism sau sunt obeze vor avea nevoie de ingrijiri speciale in timpul sarcinii. Tratamentul trebuie, de asemenea, ajustat atat pentru pregatirea pentru a ramane gravida, cat si in timpul sarcinii.

Care sunt vaccinurile necesare inainte de sarcina?

In timpul consultatiei preconceptionale, medicul poate recolta o proba de sange pentru a testa daca esti imuna la rubeola si varicela; aceste afectiuni, daca ar aparea in timpul sarcinii, pot avea efecte semnificative la nivelul fatului si mamei. Daca o femeie nu este imuna, ea va trebui sa fie vaccinata inainte de a ramane gravida si sa astepte 1 luna pana la o noua incercare.

marius_calomfirescuConsultant: Dr. Marius Calomfirescu,
Medic primar obstetrica-ginecologie,
Supraspecializare in medicina materno-fetala
Competenta in ecografie obstreticala si ginecologica
    
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager Regina Maria


Taguri Preconceptie Preconceptie analize Analize medicale preconceptie Analize necesare inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre