Recoltarea celulelor stem, capabile sa trateze boli precum diabetul sau cancerul, se realizeaza in urma prelevarii si testarii sangelui placentar la nastere. Procedura nu prezinta niciun pericol pentru mama si bebelus, in schimb se poate transforma intr-un adevarat cec in alb pentru sanatate.
Un procent ingrijorator din randul bolnavilor de leucemie este constituit din copii, iar celulele stem (prezente in sangele placentar) ar putea reduce in mod considerabil rata deceselor infantile in toata lumea. Tratamentul prin transplantul sangelui matern ar putea fi eficient in tratarea diabetului, bolii Parkinson si Crohn, afectiunilor cardiace, bolilor genetice, cancerului sau a leziunilor medulo-spinale.
Celulele stem prezente in sangele placentar sunt pluripotente, mai exact pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 existente in organism. Ele se pot transforma in celule miocardice, pancreatice, nervoase, sangvine sau hepatice.
Prelevarea si testarea sangelui placentar
Sangele placentar este prelevat din cordonul ombilical imediat dupa nastere si procesat in vederea criogenarii, doar daca testarile il declara necontaminat. Cu toate ca placenta si cordonul ombilical sunt considerate deseuri ale nasterii, ele contin pretioasa comoara a sangelui matern bogat in celule stem.
Procedura de recoltare poate fi realizata de medicul care asista nasterea sau de un reprezentant al bancii de celule stem si poate dura intre 30 de secunde si 3 minute. Interventia nu supune mama sau fatul niciunui risc si se efectueaza in cazul oricarui tip de nastere fara complicatii obstreticale.
Buletinul complet al sangelui placentar, care contine testele bacteriologice, volumul recoltat (intre 20 si 200 ml) si numarul de celule stem, este eliberat intr-un interval de 2 pana la 8 saptamani. Cu cat volumul de sange este mai mare, cu atat va creste posibilitatea efectuarii unui transplant la varsta adulta.
Celulele stem sunt conservate in recipiente speciale cu azot lichid, la o temperatura de -196 de grade Celsius. Pentru a se impiedica formarea de cristale in timpul inghetarii, celulele sunt tratate cu o substanta chimica speciala menita sa le conserve pe tot parcursul vietii copilului.
Celulele extrase din sangele placentar au o compatibilitate de 100% cu organismul copilului, insa pot fi folosite pentru un singur transplant. Numarul de celule recoltate este suficient in raport cu un anumit numar de kilograme: un volum mic de sange prelevat la nastere functioneaza pentru o greutate de maximum 5-10 kilograme.
O cantitate mare de celule stem poate da rezultate si la varsta adulta, pentru o persoana de 80, 90 si chiar 100 de kilograme.
Validarea testarii sangelui placentar
Conservarea celulelor stem se realizeaza doar in cazul in care analizele atesta faptul ca sangele placentar nu este contaminat.
In cazul in care testarea produsului recoltat indica infectii cu virusul HIV, sifilis activ, rubeola, toxoplasmoza sau virusurile hepatitelor B si C, materialul genetic devine inutil.
Bolile tratate cu ajutorul sangelui placentar
Transplantul cu celule stem extrase din sangele placentar urmareste inlocuirea celulelor bolnave cu cele sanatoase.
Prin urmare, tratamentul poate vindeca boli de sange (leucemii, limfoame), boli cardiace, cancer (de san, ovarian, pulmonar), boli metabolice, hepatice, afectiuni la nivelul maduvei spinale, boli autoimune (lupus, Crohn) si boli neuromusculare.