Cum va fi nasterea? Tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2013-03-07
Cum va fi nasterea? Tot ce trebuie sa stii

Nasterea este unul dintre cele mai emotionante momente din viata unei femei si aduce cu sine atat clipe tensionate, cat si senzatii placute si ganduri frumoase. Ca orice viitoare mamica, trebuie sa stii totul despre nastere. Cu siguranta ai auzit diverse lucruri de la prietene apropiate sau de pe forumuri, dar nu intotdeauna ceea ce spun altii ti se potriveste. Iata ce trebuie sa stii despre nastere.

Contractiile si dilatatia

Inainte ca nasterea sa inceapa, este posibil ca din cand in cand sa simtiti o presiune pe uter, fara dureri, numite contractii Braxton-Hicks. Aceste contractii pregatesc uterul pentru munca grea de nastere. Cervixul devine mai moale pregatindu-se pentru procesul de dilatare (intindere) din timpul nasterii.

Contractiile de inceput pot fi percepute ca si dureri puternice (crampe) menstruale sau ca si intermitente dureri de spate. La inceput contractiile vor fi destul de scurte (poate 30-40 de secunde) la intervale de 15 sau 20 de minute. Aceste contractii de inceput vor inmuia cervixul, subtiindu-l si incepand sa il deschida.

Fatul e protejat in uter printr-un dop gros de mucus la deschizatura cervixului. Pe masura ce cervixul devine moale si incepe sa se deschida, mucusul vine in afara (de obicei amestecat cu un pic de sange).

Dilatatia este esentiala pentru a permite deplasarea fatului spre exterior. La prima nastere, dilatatia colului uterin poate fi un proces indelungat si dificil. Daca dilatatia nu se produce natural, medicii pot decide inducerea travaliului cu prostaglandine, adica substante derivate din acizii grasi care se regasesc si in sperma.

Cu cateva saptamani inainte de nastere, fatul se deplaseaza spre josul pelvisului si apasa pe vezica. Vei simti mai des nevoia de a merge la baie, dar vei respira mai usor datorita acestei "mutari" a fatului.  

Procedurile medicale de rutina

Dupa ce te internezi in spital pentru a naste, medicii vor dispune executarea unor proceduri de rutina, prin care se asigura ca totul decurge bine si nu sunt probleme. Iti va fi masurata tensiunea, apoi ti se vor masura pulsul si contractiile.

Procedura care vizeaza monitorizarea fatului presupune masurarea batailor cordului fetal. In anumite clinici, o procedura de rutina este si clisma. Acest procedeu are rolul de a elimina materiile fecale din instestin inainte ca acestea sa fie eliminate in expulzie.

Anestezia epidurala este cea mai comuna metoda prin care medicii alunga durerile specifice nasterii, iar in multe spitale este o procedura medicala de rutina. Acest tip de anestezie presupune injectarea unui anestezic local in spatiul epidural ce inconjoara maduva spinarii.

Inceputul nasterii

Nasterea incepe in momentul in care contractiile uterine devin dureroase, energice si intermitente. La inceput, contractiile au o durata de 20 de secunde si apar la fiecare 15-20 de minute. Ulterior, contractiile se amplifica si dureaza mai mult timp, dar sunt utile deoarece ajuta la dilatarea colului uterin.  

Etapa expulziei

Etapa expulziei dureaza aproximativ 30 de minute. Medicul te asaza pe masa de nastere, iar asistenta iti dezinfecteaza regiunea ano-vulvara cu tinctura de iod. Odata ce incepe expulzia, echipa de medici are in sarcina degajarea craniului fetal si a umerilor, astfel incat sa nu survina rupturi de vagin sau perineu.

In cazul in care expulzia este ingreunata, medicul poate decida sa iti sectioneze perineul (epiziotomie). Acest procedeu scurteaza expulzia cu aproximativ 10 minute, dar prezinta mai multe dezavantaje, printre care riscul de hemoragie si infectii, durere locala pe termen lung (cateva luni), contacte sexuale dureroase pentru o vreme.

Dupa expulzie, asistenta sectioneaza cordonul ombilical al bebelusului si il leaga. Dupa 20-30 de minute de la expulzie, placenta se desprinde de pe suprafata uterului si este eliminata odata cu o cantitate de sange.

Dupa nasterea copilului, ti se poate administra o injectie cu oxytocin sau oxytocin si ergometrin. Aceste substante sunt preparate hormonale care ajuta uterul sa se contracte eficient si sa elimine placenta dupa nasterea copilului.

Nasterea prin cezariana

Cezariana este o alternativa la nasterea vaginala. Medicii recomanda aceasta metoda daca placenta blocheaza colul uterin, placenta este dezlipita, bebelusul este infasurat in cordonul ombilical, travaliul este lung si dureros sau fatul nu este asezat cu capul in jos.

Cum poti invata mai multe despre nastere

Astazi, este foarte usor sa stii tot ceea ce te asteapta in timpul nasterii. Poti cere sfaturi de la medicul tau, dar poti opta si pentru cursurile prenatale. In timpul sedintelor, vei invata tehnici de respiratie esentiale pentru a avea o nastere usoara, fara dureri si implicit fara anestezie.

Cea mai cunoscuta metoda pentru nasterea vaginala este metoda Lamaze. Aceasta se invata in timpul cursurilor prenatale si presupune sa iti concentrezi atentia asupra relaxarii musculaturii prin controlul respiratiei.

Poti incepe cursurile prenatale din primul trimestru de sarcina. Cursurile au o durata de 6 saptamani si pot ajunge sa coste cateva sute de lei.

Taguri Nastere Travaliu Contractii nastere Etape travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre