Granulomul de fir dupa cezariana (infectie postoperatorie tardiva) este o problema cu care se confrunta unele femei in urma operatiei de cezariana.
Atunci cand in jurul unui fir neresorbabil se dezvolta o excrescenta a unui tesut conjunctiv aberant, mamica proaspat operata va avea dureri acute, rana va supura, aparand vezicule si chiar sangerari in zona operatiei.
Aparitia granulomului de fir dupa cezariana nu depinde nici de proprietatile firului de sutura si nici de calitatea suturii, ci de raspunsul organismului si de eventualele infectii ale mediului in care se gaseste firul. Este necesara prezentarea de urgenta la medic (de preferat cel care a facut operatia), in vederea unui tratament adecvat.
Cauzele si tratamentul granulomului de fir dupa cezariana
Granulomul de fir poate aparea rareori ca reactie de respingere a firului de catre organism; de cele mai multe ori apare in urma infectarii acestuia cu anumiti germeni. Pentru ca organismul percepe firul de sutura ca pe un corp strain, are loc un proces de separare totala a procesului inflamator de restul tesutului neafectat prin formarea unui invelis conjunctiv
Daca observi ca in zona operatiei de cezariana se formeaza un abces cu puroi, adreseaza-te imediat medicului. Este posibil sa ti se recomande tratamentul cu antibiotice inaintea interventiei chirurgicale. Nu uita sa-i comunici medicului curant daca alaptezi, pentru a ti se prescrie un antibiotic compatibil cu alaptatul.
Atunci cand granulomul de fir se manifesta dupa luni si chiar ani de zile (s-au intalnit si cazuri de aparitie a granulomului de fir la 10 ani de la operatie) vorbim de un granulom de corp strain cu zone de fibrozare. Se impune examenul bacteriologic al secretiei, care este aproape intotdeauna pozitiv. Germenii cel mai frecvent implicati in aparitia granulomului de fir sunt stafilococul auriu sau alb, dar pot fi prezenti si alti microbi (enterococ, E. coli).
Acesti germeni colonizati in zona respectiva nu devin virulenti decat dupa o perioada variabila de latenta, cand sunt brusc activati de prezenta unor factori locali si/sau generali favorizanti, mai mult sau mai putin evidenti. Granuloamele pot fi unice sau multiple, iar manifestarea clinica - simultana sau separata.
Granulomul de fir dupa cezariana nu se trateaza decat prin interventie chirurgicala. Este vorba de o interventie minora care nu implica riscuri. Inainte de operatie, zona trebuie sa fie mentinuta curata si dezinfectata.
Foarte eficienta este solutia Betadine pe care ti-o poti procura de la farmacie. Interventia chirurgicala consta in deschiderea, curatarea si suturarea plagii cu 1-2 fire; este posibil sa se astepte vindecarea secundara, pentru ca si firele folosite in aceasta interventie ar putea fi ''refuzate" de organism.
Speriate de complicatiile postoperatorii ale cezarienei, multe mamici prefera nasterea naturala. Desi felul in care nasti este in mare parte o decizie personala, alegerea modului de a-ti aduce pe lume copilul trebuie facuta impreuna cu medicul ginecolog.
Acesta ti-a urmarit sarcina si poate sa-ti recomande ce e mai potrivit pentru tine. In orice caz, o nastere nu seamana cu alta si, fie ca este nastere naturala, fie ca este cezariana, recuperarea depinde in cea mai mare masura de "materialul clientului".