- As dori sa aflu cat de grave sunt efectele fumatului in timpul alaptarii? Mentionez ca dupa ce am aflat ca sunt insarcinata cu greu am putut renunta la fumat si am facut apoi cea mai mare prostie sa ma apuc de nou cand fetita mea avea 8 luni.In prezent are 1 an si mai suge de 3 ori pe zi si uneori noaptea, iar imediat dupa alaptare fumez cate o tigara, insa sunt zile cand ajung sa fumez si 5. Deasemenea, fetitei mele i-a fost diagnosticat la nastere suflu sistolic gr.II si am citit undeva ca fumatul in timpul alaptarii poate duce la cresterea ritmului cardiac.
Raspuns:
Fumatul, indiferent sub ce forma, activ sau pasiv, are aceleasi efecte nocive asupra tuturor. Este nociv atat prin nicotina cat si prin eliberarea de monoxid de carbon si a altor substante (gudroane) rezultate din arderea tutunului, care ajung in aparatul respirator si circulatia sangvina atat a celui care fumeaza cat si a persoanelor din jur, care inhalaeaza fumul de tigara.
Din circulatia sangvina, in timpul sarcinii aceste substante ajung prin placenta la fat, iar in timpul alaptarii prin lapte se transmit la sugar. Asadar se poate spune ca daca mama fumeaza si fatul, respectiv sugarul fumeaza.
Efectele sunt multiple, dependente de doza si de perioada de expunere, unele dintre ele nefiind inca foarte bine cunoscute.
Se stie insa azi, cu certitudine, ca nicotina este factor favorizant pentru cancerul pulmonar si ca monoxidul de carbon, legandu-se de hemoglobina in detrimentul oxigenului, scade gradul de oxigenare al sangelui si consecutiv al tuturor tesuturilor.
Tesuturile au nevoie de oxigen pentru toate reactiile chimice care au loc la nivelul lor, inclusiv pentru cresterea si dezvoltarea lor. Scaderea oxigenarii la nivelul tesuturilor are in principal doua consecinte: o dezvoltare insuficienta si o stimulare suplimentara a cordului si a aparatului respirator pentru a aduce mai mult oxigen., ceea ce se poate traduce clinic prin cresterea ritmului cardiac si a frecventei respiratorii.
In acelasi timp substantele toxice inspirate din fumul de tigara, ajung la nivelul cailor respiratorii determinand o iritatie la acest nivel pe de o parte, iar pe de alta parte inhiba mecanismele de aparare antiinfectioase ale cailor respiratorii. Aceasta este doar o redare schematica a efectelor nocive ale fumatului, in realitate mecanismele si efectele fumatului fiind mult mai complexe.
In concluzie, copiii fumatoarelor se nasc mai frecvent cu greutate mica la nastere, sunt mai vulnerabili la probleme respiratorii, fac mai frecvent infectii respiratorii, au un risc mai mare de moarte subita, au mai frecvent tulburari de crestere staturo-ponderala in copilarie si riscul de a deveni dependenti de fumat la varsta adulta este semnificativ crescut.
Ce alta motivatie mai buna sa renuntati la fumat exista decat un copil? Cu fiecare tigara neaprinsa copilul dumneavoastra va respira un aer "un pic" mai curat, "un pic" mai sanatos si dumneavoastra ii veti arata "un pic" mai multa dragoste si veti face "un pic" mai mult pentru ca viata lui sa fie mai frumoasa.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist