Dupa nastere! Sfaturi de ingrijire testate de mamici

/ / Modificat: 2012-11-26
Dupa nastere! Sfaturi de ingrijire testate de mamici

Ingrijirea dupa nastere este un proces indelung si face parte din recuperarea organismului postpartum. Majoritatea mamicilor isi dedica timpul avand grija de bebelus si uita sa se mai ingrijeasca de propria imagine si sanatate.

Iata cateva sfaturi de la mamici care au trecut prin asa ceva!

Dupa nastere, treci printr-o perioada intensa de schimbari, in care organismul incearca din rasputeri sa revina la forma de dinainte de sarcina. Insa aceasta trecere nu este usoara si are o multime de efecte secundare, unele nu foarte placute, in plan fizic si psihic. Ingrijirea postpartum este esentiala.

Mentine-te mereu curata!

Este important sa fii mereu spalata si curata, mai ales ca intri permanent in contact cu nou-nascutul, care este extrem de sensibil la germeni Cel mai dificil este sa te speli si sa te cureti in zona genitala atunci cand nasti prin cezariana sau ti se face epiziotomie.

Mamicile sustin ca si asa, este util sa te stergi in primele zile cu un burete de baie pe care il inmoi in apa si sa folosesti servetele intime si dezinfectante pentru zone ca axile sau cea intima. Daca ai stat o perioada mai lunga in spital poti trece direct la dusuri atunci cand ajungi acasa. Perioada de spitalizare este suficienta pentru pauza de spalat cu apa. Ai grija ca apa sa nu fie firbinte si sa te cureti usor in zonele sensibile sau afectate la nastere.

Mananca sanatos si echilibrat!

Multe mamici trecute prin sarcina si nastere sustin ca o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete este esentiala atat pentru sanatatea mamicii, cat si pentru energia necesara ingrijirii unui nou-nascut. Mamicile recomanda cel putin 5 fructe si legume proaspete pe zi, produse din cereale integrale, lactate, oua, peste, carne slaba etc.

Nu interveni asupra tenului sau pielii!

Imediat dupa nastere, pielea ta inca ar putea avea aspectul din sarcina. Pot exista pete sau un ten acneic ori foarte gras. Mamicile experimentate sustin ca este contarindicat sa aplici alifii sau unguente cu diverse substante chimice in ele sau sa iei medicamente pentru aceste afectiuni, mai ales daca alaptezi.

Una dintre mamici sustine ca, in necunostinta de cauza, au aplicat tot soiul de unguente pe fata (care contineau si medicamente) si au afectat laptele matern, substantele ajungand la bebelus. Nu face aceeasi greseala, mai ales ca multe dintre afectiunile pielii in sarcina dispar de la sine, cu putina rabdare.

Odihneste-te suficient!

Nu numai ca ajuta la recuperarea organismului, dar iti ofera si energia necesara ingrijirii nou-nascutului. Probabil ca vei spune ca nu ai timp sa te odihnesti, insa cele care au trecut prin asta stiu. Daca nu o faci, vei claca si vei fi nevoita, dar in spital. In plus, lipsa odihnei conduce la slabirea sistemului imunitar si te predispune la boli.

Mamicile te sfatuiesc sa accepti toate sursele de ajutor care ti se ofera pentru a avea ceva timp si pentru tine. De asemenea, ele sustin ca au furat ceva minute sau ore de somn in timp ce dormea si bebelusul, ca au lasat micutul si in grija bunicilor si alte astfel de trucuri care sa te repuna pe picioare dupa nastere.

Fa-ti igiena intima corecta!

Pentru evitarea infectiilor, dar si pentru a te simti mereu curata si revigorata este esential sa respecti igiena zilnica dupa nastere. Aceasta include dusuri zilnice, bai de sezut, o lenjerie intima din materiale naturale si cat mai lejere sau absorbante (pentru sangerarile postpartum) schimbate cat mai des.

Fa miscare zilnic!

Este important sa iti mentii un nivel de activitate fizica destul de crescut. Aceasta te ajuta la recuperarea dupa nastere, dar si la mentinerea unui tonus fizic si psihic cat mai bun. In plus, fiecare femeie vrea sa dea cat mai repede kilogramele ramase jos si sportul este cel mai indicat ,,tratament" alaturi de o alimentatie echilibrata.

Daca nu ai timp de antrenamente sau de sala, poti opta, asa cum o fac si alte mamici, la plimbari indelungi cu bebelusul in parc (poti chiar sa faci jogging sau sa mergi cu rolele in timp ce impingi carutul).

Incearca sa ai o viata sociala activa!

Nu te izola in casa doar tu cu bebelusul si taticul. Este nesanatos si te aduce pe prapastia depresiei. Multe mamici sustin ca au reusit sa treaca peste greutati si oboseala cu ajutorul prietenilor, iesitului nin oras, minivacantelor si a altor momente departe de bebelus.

Taguri Sfaturi mamici Recuperare dupa nastere Slabit dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre