Infectiile postpartum sau puerpelare

/ / Modificat: 2014-01-31
Infectiile postpartum sau puerpelare

Fie ca nasti natural sau prin cezariana, infectiile postpartum sau puerpelare sunt un risc la care esti supusa. Acesta difera de la mama la mama, insa in unele cazuri un organism care se afla in proces de recuperare este mai vulnerabil la unele infectii. Desi cele mai multe apar local, in zona genitala sau in zona operatiei, exista si infectii postnatale care se manifesta in alte zone. Afla ce trebuie sa stii despre infectiile postnatala la care esti expusa!

Cele mai comune infectii postpartum

Endometrita postpartum

Cea mai frecventa infectie postnatala este endometrita postpartum. Este o infectie a endometrului, adica a tesutului care captuseste uterul.

Aceasta este o infectie polimicrobian care apare in mbele tipuri de nasteri, atat naturale, cat si la cele prin cezariana.

Esti predispusa la a dezvolta o astfel de infectie daca:

  • distanta de timp dintre ruperea apei si momentul nasterii a fost prea mare;

  • daca ai facut cezariana (cezariana prezinta un risc mai mare de endometrita, iar acesta creste daca aceasta survine dupa ruperea apei);

  • cele care nasc asistat pe cale naturala au un risc mai crescut decat cele care nasc pe cale naturala, dar aceasta apare spontan.

Mastita

Mastita este o infectie a sanului frecventa in perioada pospartum. Ea apare cam la 1 din 20 de femei care alapteaza, iar riscul creste in cazul in care ai sfarcuri crapate..

Infectie locala

Daca ai facut cezariana exista sanse foarte mari sa apara o infectie locala, in zona inciziei. In cazul nasterii naturale, este foarte probabil sa apara o infectie daca ai suferit o epiziotomie.

Infectie urinara

Chiar daca nu sunt foarte comune in perioada imediat de dupa nastere, infectiile urinare trebuie luate in considerare. Acestea pot aparea postpartum ca urmare a introducerii unui cateter in vezica urinara in timpul nasterii, acolo unde este cazul.

Septicemia

Septicemia este cea mai grava complicatie care poate aparea in urma unei infectii pospartum. Aceasta este de fapt o infectie generalizata. Acest lucru inseamna ca o infectie locala netratata (in acest caz la nivel genital) se extinde la nivelul mai multor organe, uneori afectandu-le iremediabil, decesul fiind iminent. Aceasta complicatie este destul de rara, majoritatea acestor infectii puerpelare fiind descoperite in timp util. Este importanta vizita constanta la medic pentru a evita aceste probleme nedorite.

Simptome ale infectiilor postpartum

Exista o serie de simptome comune tuturor infectiilor care pot aparea:

  • febra;

  • stare generala alterata;

  • stari asociate unei raceli.

Dar exista si o simptomatologie care nu este neaparat specifica in care poti resimti:

  • dureri ale abdomenului inferior;

  • o zona dureroasa, tare, ferma, rosiatica la nivelul sanilor;

  • dureri musculare;

  • oboseala;

  • dureri de cap;

  • roseata, umflatura, senzatie de caldura, durere si secretie la nivelul inciziei;

  • mictiuni dificile, dureroase sau frecvente si in cantitati foarte mici; urina neclara sau cu sange.

Ce trebuie sa faci daca manifesti semne de infectie?

Daca in urma nasterii constati aparitia unora dintre semnele prezentate mai sus este imperios necesar sa apelezi la medic. Infectiile sunt afectiuni extrem de periculoase, care iti pun sanatatea si chiar si viata in pericol daca se transforma in septicemi.

Medicul iti va prescrie antibiotice pentru tratarea infectiei in functie de zona si de cat de avansata este aceasta. De obicei, acestea se iau pe cale orala, dar daca infectia este foarte avansata este posibil sa ai nevoie de administrare intravenoasa.

Simptomele ar trebui sa dispara in cateva zile, insa este necesar sa urmezi un tratamanet intreg, chiar daca incepi sa te simti mai bine. Bea foarte multe lichide pentru a preveni deshidratarea si odihneste-te cat mai mult pentru a ajuta organismul sa lupte eficient cu infectia.

Taguri Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre