Nasterea sub hipnoza

/ / Modificat: 2011-11-16
Nasterea sub hipnoza





 

Nasterea cu ajutorul hipnozei se foloseste de starea naturala de transa hipnotica si relaxarea profunda pentru a lasa inconstientul sa depaseasca teama si anxietatea asociate travaliului si nasterii. Hipnoza, in acest caz, creste siguranta de sine si increderea gravidei in capacitatea naturala a organismului de a da nastere si poate reduce durerea.

In starea de inconstienta, mintea nu face diferenta intre real si imaginar, asa cum se intampla si in cazul viselor care iti par foarte reale. Prin hipnoza si prin tehnicile de imagerie mentala se poate experimenta o nastere ideala si se poate repeta oricand in minte.

Hipnoza in timpul nasterii poate fi de doua feluri: auto-hipnoza, in care femeia incearca sa intre singura in starea de hipnoza fara ajutorul unui hipnoterapeut sau hipnoza care necesita ajutorul unui hipnoterapeut, prezent in timpul nasterii. Mai nou, exista CD-uri destinate ascultarii pe timpul travaliului si al nasterii, pentru a nu mai fi nevoie de prezenta implicita a psihoterapeutului.

O nastere reusita prin hipnoza se bazeaza pe abilitatea de a-ti folosi puterea mintii si pe autosugestie. Gravida poate face fata cu succes durerilor fara a necesita vreun medicament, numai cu putin optimism, fara frica si cu sugestii bune in timpul travaliului, controlandu-si gandurile, sentimentele si frecventa respiratorie.

 Tehnica hipnozei la nastere

In prealabil se fac la psihoterapeut sedinte de acomodare cu intregul proces de hipnoza, deoarece prin repetare inveti procedeul si esti pregatita in momentul nasterii. Cu circa o luna inainte de nastetere se fac mai multe sedinte de hipnoza (in jur de 10), in care se invata autohipnoza, se primesc sugestii de analgezie la nastere, se paroleaza starea de transa etc.

Din anamneza reiese tipul de personalitate, maturitatea emotionala, nivelul IQ-ului, iar la testul de sugestibilitate Barber se va afla capacitatea de hipnotizabilitate pe care o ai si care sunt elementele care te vor ajuta (de exemplu, senzatia de usor).

Transa incepe in acelasi timp cu dilatarea, iar pishoterapeutul induce transa cu sugestii de dilatare a colului uterin, care scad timpul de dilatare si grabesc iesirea din travaliu. Mentinand inductia hipnotica, psihoterapeutul administreaza sugestii de analgezie in sala de nastere, astfel ca fatul poate fi expulzat fara probleme.

Nasterea sub hipnoza nu este o noutate din punct de vedere european, insa local este un lucru nou si nu foarte practicat.

 Avantajele nasterii sub hipnoza

Nasterea sub hipnoza nu are efecte  negative, iar contraindicatiile pentru aceasta practica sunt aceleasi ca si pentru hipnoterapie (psihoze, epilepsie, somnambulism). Prin nasterea sub hipnoza, gravida poate:

• sa isi vada fatul in timpul nasterii, deoarece nu este adormita;

• sa fie relaxata, fara dureri;

• sa fie constienta de contractiile uterului, care vor curge natural cu ajutorul relaxarii profunde, a tehnicilor de respiratie si a capacitatii naturale de a influenta si utiliza propriile analgezice (endorfinele secretate de corpul uman);

• sa scape de stresul si teama nasterii;

• sa evite administrearea de anestezice, care ar ajunge si in placenta.

Miturile legate de hipnoza sunt false, cum ar fi cele ca nu te mai trezesti, faci tot ce ti se spune, iti dezvalui secretele. Gravida are posibilitatea sa iasa din starea de transa daca ceva nu i se pare in ordine.

 Unele persoane sunt mai susceptibile hipnozei

Analgezia la nastere prin hipnoza presupune disponibilitatea psihica a persoanei pentru aceasta, o inteligenta cel putin medie, absenta unor rigiditati, seriozitate si perseverenta.

Hipnotizabilitatea usoara sau medie  este o caracteristica naturala, oricine poate fi hipnotizat (mai greu sau deloc persoanele cu retard mental). Oamenii traiesc zilnic stari de transa naturala atunci cand sunt absorbiti de o activitate (un film, o carte).


Articole recomandate

Citeste si despre