In Romania, alegerile parintilor pentru numele copiilor au cunoscut schimbari constante si s-au adaptat adesea tendintelor preluate de afara si nu numai. In 2011, parintii de baietei au renuntat sa mai puna baieteilor nume traditionale, de tipul Ionut, Mihai, Constantin, preferand sa combine numele clasice cu unele originale sau "importate" ori sa readuca in topul preferintelor nume ceva mai vechi, "prafuite" de timp si istorie. Asa au luat nastere cele mai populare nume de baieti din Romania in 2011!
Foto: baby-pictures.org
Cand vine vorba de alegerea numelor de copii, inspiratia parintilor nu are limite. Cu toate ca exista o multime de influente internationale, de preferinte personale, sugestii originale si creative, multi parinti de pe plaiuri mioritice raman fideli numelor populare, traditionale romanesti.
Asistam la o tendinta de globalizare in lume si acest lucru se simte si in alegerea numelor pentru copii. Nu mai conteaza faptul ca sunt americane, englezesti sau nemtesti sau ca sunt combinate cu nume originale romanesti, acestea incep sa se infiltreze din ce in ce mai repede pe taramurile noastre si in botezul a tot mai multi copilasi.
Chiar daca tendintele pe care le impun vedetele sunt ciudate sau numele imprumutate din strainatate sunt mai interesante si unice, in 2011, parintii romani au ramas fideli numelor traditionale si cu inspiratie biblica - Cristian, David, Andrei si au readus in tendinte nume invechite, uitate, de tipul Calin, Luca sau Cezar.
David
David este unul dintre cele mai cautate nume de baietei in Romania. S-a impus inca din 2011, cand a urcat rapid pe primul loc al clasamentului celor mai populare nume de copii si a reusit sa se mentina fruntas chiar si in acest an.
Prenumele David este extrem de raspandit, atat pe continentul european, cat si american, si este considerat de inspiratie biblica.
Se traduce prin "cel mai iubit de parinti" sau "conducatorul", semnificatii care au captat atentia multor parinti romani.
Andrei
Andrei este un alt prenume care nu iese deloc din tendinte si care se regaseste frecvent in optiunile parintilor autohtoni. Fie ca este ales singur, fie ca este combinat in diverse versiuni, Andrei ramane un nume important si popular printre copiii romani.
Semnificatia acestui prenume ii indruma adesea pe parinti sa il aleaga pentru botezul baietelului lor, deoarece simbolizeaza curajul, barbatia, vitejia.
Matei
Cu traducerea de "copil al lui Dumnezeu" sau "dar de la Dumnezeu", Matei ramane unul dintre cele mai indragite si preferate nume de copii din Romania, iar in 2011 nu a facut exceptie.
Este un prenume biblic, fiind purtat de unul dintre cei 12 apostoli ai Mantuitorului.
Luca
Prenumele masculin Luca se regaseste, cu precadere, pe taramuri italiene, dar este foarte raspandit si printre romani si unguri. Provenienta numelui este legata de o regiune din Italia, numita Lucania.
In 2011, Luca este numele care a facut furori printre alegerile parintilor pentru baietei.
Stefan
Stefan este unul dintre cele mai populare nume printre romani, fiind extrem de iubit si indragit in tara noastra.
Este un nume biblic, fiind purtat de cel dintai mucenic al crestinitatii si de primul martir crestin condamnat la moarte de autoritatile iudaice.
Alexandru
Prenumele Alexandru are origini grecesti, avand semnificatia de a apara, a proteja, dar este si un nume biblic, fiind purtat de un important Sfant al crestinatatii.
Este un nume masculin extrem de vechi si se traduce prin "cel care protejeaza oamenii" sau "cel care are grija de oameni".
Calin
Calin este unul dintre putinele nume 100% romanesti. Se pare ca popularitatea lui a crescut semnificativ in anul 2011, cand a intrat puternic in topul celor mai preferate prenume de baietei ale anului.
Calin aduce aminte de Sfantul Calinic, avand origini biblice, dar este un nume romanesc vechi cu o simbolistica importanta - inseamna "cel bun" sau "cel victorios".
Cezar
Cezar este un nume de origine latina, extrem de impozant si rezonant pentru istorie, deoarece are semnificatia de "cel puternic", fiind purtat de regi si imparati ai vremurilor stravechi.
Prenumele s-a impus rapid printre preferintele romanilor in anul 2011, ocupand un loc in primele zece optiuni ale parintilor.
Darius
Darius este un prenume masculin ceva mai neobisnuit pentru copii. De obicei, se alege varianta feminina a lui, Daria, care este mult mai cautata si des intalnita in moda numelor de copii.
Insa multi parintii au recurs, in 2011, si la varianta masculina a lui, prenumele Darius fiind extrem de la moda printre nou-nascutii anului trecut.
Este un prenume latinesc provenit din greaca, de la Dareios, si se traduce prin "cel care poseda bunuri" sau "cel care mentine binele".
Vlad
Vlad este un alt nume dragut, impozant, care si-a castigat dreptul de a intra in topul celor mai cautate nume in 2011. Parintii au optat in numar mare pentru acest prenume in 2011 si au reusit sa il readuca in atentia tuturor celor care se confrunta cu dilema alegerii numelui de copil.
Este un prenume de origine slava si se traduce prin "cel care poarta pacea" sau "cel care stapaneste lumea".
Cristian
Cristian este unul dintre cele mai importante nume pentru crestinitate, avand in religia romano-catolica semnificatia de "urmasul lui Hristos" sau de "a unge".
Fabian
Fabian este un nume destul de neobisnuit printre romani, chiar usor exotic, insa acest lucru nu i-a impiedicat pe parinti sa il aleaga din ce in ce mai mult pentru baieteii lor, in special in 2011, cand a intrat curajos in topul celor mai poulare nume de copii ale anului.
La moda sau nu, popular sau rar, parintii trebuie sa aleaga pentru copiii lor numele care li se pare ca se potriveste cel mai bine cu personalitatea viitorului copil si care are o insemnatate speciala pentru ei.
Cum ti se par cele mai la moda nume de copii ale anului trecut? Pe prichindelul tau cum il cheama? De ce ai ales sa il numesti asa? A fost grea decizia? Spune-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!