ADHD-ul sau deficitul de atentie este reprezinta una dintre cele mai comune tulburari comportamentale ale copiilor. Nu exista niciun tratament care sa vindece complet aceasta afectiune, toate incercarile concentrandu-se asupra controlarii cat mai eficiente a simptomelor. Acelasi lucru incearca si terapiile alternative, unele chiar naturiste, care fac tot posibilul sa asigure copiilor o viata cat mai calitativa prin dieta, sport sau suplimente alimentare!
Arta
Unii specialistii considera ca implicarea copiilor in activitati creative ca desenat, ascultat muzica sau dansat ajuta copiii sa se relaxeze si sa se concentreze mai bine. Explicatia consta in faptul ca artele sunt activitati care folosesc partea din creier ce controleaza emotiile. Copiii cu ADHD au probleme in a-si controla eficient emotiile. In plus, acestea ii ajuta sa isi consolideze mai mult stima de sine.
Acupunctura
Acupunctura este o metoda care presupune stimularea anumitor puncte-cheie ale corpului cu ajutorul unor ace pentru a imbunatati functiile organismului. Desi metoda nu si-a dovedit stiintific utilitatea in controlul bolii, specialistii sustin ca rezultatele de pana acum sunt promitatoare: mai mult de jumatate dintre copiii pe care s-a folosit metoda au aratat imbunatatiri semnificative ale simptomelor.
Biofeedback
Biofeedback-ul este o metoda care ajuta copiii bolnavi sa se relaxeze si sa se concetreze prin utilizarea unei masinarii speciale care controleaza raspunsurile corpului la stres, inclusiv puls, rata de respiratie si tensiune musculara. Atunci cand copilul este conectat la aparat specialistii afla exact cand anume copilul este prea stresat, cand gradul de excitabilitate este mare, cand este trist, suparat etc. Expertii spun ca prin mult exercitiu si prin cunoasterea acestor momente copiii se pot autoeduca sa isi controleze starile si sa se calmeze singuri pentru a face fata simptomelor ADHD.
Dieta
Exista cateva date stiintifice care atesta si promoveaza ideea ca ADHD ar putea fi provocat de anumite alimente care contin unii aditivi alimentari. Din acest motiv, ei considera ca unele schimbari alimentare din meniul copiilor ar putea fi solutia pentru ameliorarea simptomelor si asigurarea unui stil de viata normal. Printre acestea sunt de evitat:
-
eliminarea colorantii si aditivii alimentari nocivi;
-
evitarea salicilatilor si alergenilor;
-
limitarea carbohidratilor din alimentatie;
-
limitarea zaharului.
Terapia cognitiv-comportamentala
Este o forma de psihoterapie care se bazeaza pe ideea ca o persoana trebuie sa se gandeasca la motivatie inainte de a face o actiune. Totusi, multi specialisti considera ca aceasta da rezultate mai bune in cazul adultilor bolnavi de ADHD si functioneaza mai putin la copii. Ei sustin ca este eficienta la copii daca este asociata cu alte tehnici disciplinare.
Suplimentele alimentare
Exista voci, si mai putin teorii demonstrate stiinftic care atesta faptul ca administrarea unor suplimente alimentare copiilor ajuta la ameliorarea si controlarea pe termen lung a simptomelor bolii:
-
acizii grasi Omega 3;
-
multivitamine si nutrienti esentiali (vitamina B6 si B12, zinc etc.);
-
homeopatia;
-
fitoterapia (terapia prin plante).