Alergiile alimentare la bebelusi

/ / Modificat: 2016-05-30
Alergiile alimentare la bebelusi

Alergiile alimentare la bebelusi se numara printre grijile frecvente ale mamicilor atunci cand fac tranzitia catre hrana solida. Prin urmare, cunoasterea alimentelor care provoaca de regula reactii alergice in primele luni de viata te ajuta sa reduci la minimum riscul aparitiei problemelor digestive in cauza. Introducerea substantelor noi in meniul zilnic se face gradual, astfel incat sa poti identifica eventualele alimente pe care micutul tau nu le tolereaza prea bine.

Foto: neocate.com

Nu conteaza cate alimente adaugi in hrana bebelusului si care este ordinea lor, cata vreme urmaresti cu atentie reactiile organismului micutului si astepti in medie 3-5 zile pana sa completezi lista cu un nou element. In caz contrar, va fi mult mai dificil sa iti dai seama care a fost cauza exacta a alergiei alimentare.

Alergiile alimentare si impactul lor asupra bebelusilor

Atunci cand sistemul imunitar al bebelusilor confunda o substanta inofensiva cu una nociva, se produce asa-zisa reactie alergica. Alergiile alimentare sunt de fapt produsul luptei anticorpilor cu proteinele din alimentele-problema, denumite medical alergeni.

Atentie insa, alergia alimentara nu este acelasi lucru cu intoleranta alimentara sau cu o problema digestiva propriu-zisa. Simptomele alergice sunt provocate de sistemul imunitar hiperactiv, in timp ce intoleranta in fata anumitor alimente presupune incapacitatea bebelusului de a digera un tip de hrana.

Tipurile frecvente de alergeni

Exista aproximativ 160 de tipuri de alergeni responsabili cu declansarea de alergii alimentare la bebelusi, insa urmatoarele alimente si categorii de hrana se regasesc in lista cauzelor in proportie de 90%. Prin urmare, orice mamica este sfatuita sa introduca mai tarziu in meniul copilului ei urmatoarele produse, in special alunele (medicii recomanda ca acestea sa fie servite micutilor dupa varsta de 3 anisori).

Pentru o lista mai completa, poti solicita ajutorul medicului pediatru, pregatit cu informatii adaptate situatiei tale particulare.

  • laptele integral de origine animala;
  • ouale;
  • alunele;
  • migdalele si nucile;
  • pestele;
  • scoicile;
  • soia;
  • graul.

Simptomele alergiilor alimentare la bebelusi

Chiar daca sunt precauti in introducerea noilor alimente in meniul bebelusilor, parintii nu sunt intotdeauna siguri care sunt acele simptome alarmante in cazul alergiilor alimentare si cum difera ele in raport cu intoleranta in fata anumitor alimente. Asadar, reactia alergica se poate recunoaste dupa urmatoarele manifestari:

  • eruptii cutanate (pete, urticarie);
  • respiratie suieratoare si tuse;
  • crampe stomacale;
  • umflarea fetei, a buzelor si a limbii;
  • tulburari respiratorii;
  • pierderea constientei.

Alte simptome, precum balonarea, scaunele anormale si gazele in exces sunt mai degraba specifice intolerantei alimentare. Orice forma de sufocare, umflatura a fetei sau deshidratare puternica dupa masa presupune interventia medicala de urgenta, deoarece reactiile alergice grave pot fi chiar fatale.

Refuzul bebelusului de a manca anumite produse alimentare nu indica o alergie, ci o obisnuire mai lenta a micutului tau cu anumite gusturi si mirosuri. Daca suspectezi o alergie sau intoleranta la un tip de hrana, amana introducerea lui in masa copilului timp de 3 luni si incearca din nou. Discuta cu medicul pediatru daca puiul tau a avut o reactie fiziologica mai pronuntata in urma ingerarii, precum suieratul, iritatiile cutanate sau varsaturile.

Metode de precautie

Specialistii in nutritia infantila sustin cu tarie ca orice mamica sa astepte pana cand bebelusul ei implineste 9 sau 10 luni de viata inainte sa ii introduca in meniu alimentele cu potential alergen. Orice reactie alergica poate fi controlata mai eficient la o varsta mai mare. Alti medici pediatri, ingrijorati de potentialul patologic al scoicilor si al alunelor in alergiile infantile, recomanda excluderea lor din alimentatie pana la 3 ani.

Laptele de vaca integral nu este indicat bebelusilor mai mici de 1 an, deoarece proteinele pot irita stomacelul lor sensibil. Iaurtul si branzica dietetica sunt permise, deoarece proteinele lor nu sunt suficient de puternice pentru a cauza neplaceri digestive.

De asemenea, expertii te sfatuiesc sa amani pana la 2 ani adaugarea de miere in alimentatie, deoarece aceasta poate sa cauzeze sugarilor o boala grava, numita botulism infantil (produsa de bacteria Clostridium botulinum).

Taguri Alergii alimentare bebelusi Alergii alimentare Alergii bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre