Boala gura-mana-picior este o infectie virala foarte contagioasa, care apare frecvent la copii mici si este cauzata de un virus din familia enterovirusurilor non polio. Se caracterizeaza prin eruptii veziculare la nivelul tegumentului gurii, dar si pe maini (palme) sau picioare (talpi). Nu exista un tratament pentru boala mana-picior-gura, care, desi nu este grava si trece de la sine, este inconfortabila si neplacuta, de aceea, este foarte importanta prevenirea ei!
Care sunt cauzele bolii mana-picior-gura?
Principala cauza a acestei boli este considerata infectia cu virusul Coxsackie A16, care apartine familiei enterovirusurilor non polio.
Infectia este foarte contagioasa, in special intre copii, in colectivitati mari, asa cum sunt gradinita si scoala.
Se transmite prin contactul direct cu un copil bolnav sau prin atingerea unor obiecte ori suprafete contaminate, prin:
• secretii nazale sau din gat;
• saliva;
• fecale;
• fluide din pustule sau basici;
• tuse, stranut.
Chiar daca gradul de contagiozitate este mai crescut in prima saptamana de la declansarea bolii, virusul ramane in organism o perioada mai lunga de timp si micutul poate transmite boala altor copii, chiar si dupa ce simptomele dispar.
Principalul factor de risc in cazul acestei boli este varsta. Afectiunea apare adesea la copiii cu varsta mai mica de 10 ani si mai ales la cei care petrec mult timp in colectivitati mari - cresa, scoala, gradinita.
Care sunt simptomele bolii gura-mana-picior?
Boala are mai multe simptome specifice, pe baza carora medicii pun diagnosticul. Tine cont de faptul ca nu este obligatoriu ca micutul tau se le manifeste pe toate. Febra este adesea principalul semn al bolii, iar primele simptome isi fac aparitia cam la 3-7 zile dupa contaminarea cu virusul cauzator de boala.
Daca observi ca cel mic manifesta si doar 2-3 dintre urmatoarele simptome, este important sa il consulte un medic. Iata care sunt cele mai importante dintre ele:
• febra;
• durere in gat;
• pustule rosiatice si dureroase pe limba, gingii si pe interiorul obrajilor;
• eruptie cutanata rosie, asociata cu prurit si uneori cu pustule pe palme, talpi si, ocazional, pe fese;
• iritabilitate la sugari si copii mici;
• inapetenta;
• stare generala alterata.
Cum se trateaza boala gura-picior-mana la copii?
Fiind o infectie virala, boala nu poate fi tratata cu medicamente. In general, simptomatologia bolii dispare cam in 7-10 zile de la declansarea ei.
Medicul ar putea recomanda anestezice topice orale sau calmante pentru ameliorarea simptomelor extrem de neplacute la copil.
Medicii sustin insa ca cel mai bun tratament ramane preventia si ca invatarea regulilor de igiena la copil, respectarea acestora si precautia in contactul cu persoane bolnave il pot feri pe micutul tau de aceasta afectiune nu foarte grava, dar destul de incomoda si neplacuta.
Odata ce a avut boala, poate fi reinfectat?
Dupa vindecare copilul ramane cu imunitate impotriva virusului, dar asta nu inseamna ca nu va mai putea contacta boala, intrucat tulpinile sunt foarte numeroase.
Poate afecta adultii?
Boala afecteaza foarte rar adultii sanatosi, insa cei infectati prezinta doar o stare generala proasta, simptomatologia completa nemanifestandu-se decat la copiii mici.
Dar femeile insarcinate?
Nu s-a demonstrat o afectare specifica a femeilor insarcinate, dar in rare cazuri fetusul poate fi afectat. Daca femeia are contact cu un copil infectat, trebuie sa se spele pe maini frecvent si sa poarte manusi daca e nevoie sa-i schimbe scutecul.
Micutul tau a facut vreodata boala mana-picior-gura? Cum l-ai ajutat sa treaca peste simptomele neplacute? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!