Circumcizia la nou-nascut

/ / Modificat: 2009-11-10
Circumcizia la nou-nascut





 

Daca ai un baietel, va trebui sa te gandesti daca vei alege sau nu circumcizia lui. Trebuie sa ai in vedere atat avantajele, cat si dezavantajele acestei proceduri. Circumcizia reprezinta indepartarea pe cale chirurgicala a pielii care acopera capul penisului bebelusului, aceasta piele poarta si denumirea de preput.

Multe persoane, printre care si medici, au pareri foarte diferite despre acesta procedura, existand puncte de vedere foarte diferite asupra acestui subiect, atat de controversat. In majoritatea situatiilor apar si discutii de ordin legal sau etic. Unii parinti recurg la circumcizie pentru ca este un ritual stravechi si important, iar altii vad acest procedeu ca pe unul ce ofera avantaje medicale.

Circumcizia se realizeaza de mai bine de o mie de ani, a inceput ca fiind o metoda de igiena in zonele calde, uscate si apoi in timp a devenit un adevarat ritual cultural si religios. In ultimii 100 de ani, rata realizarii circumciziei a crescut astfel incat in anul 1950 in Anglia, majoritatea baietilor erau circumcisi. Recent, numarul baietilor circumcisi a scazut, iar acum in Australia, mai putin de 10% sunt circumcisi, iar in Europa chiar mai putin de 10%.

Majoritatea circumciziilor sunt realizate in familie sau din motive culturale si religioase, insa cateodata trebuie realizate si din motive medicale, de exemplu atunci cand orificiul uretral se ingusteaza.

Parerile sunt impartite, pentru anumiti parinti, aceasta procedura este un ritual religios, pentru altii aceasta este un obicei care se pastreaza in familie, alti parinti considera ca astfel pot preveni infectiile si pot ajuta la igiena personala a baietelului sau. Pentru altii in schimb, aceasta este doar o procedura care nu este necesara.

Academia Americana a Pediatrilor ne precizeaza ca in momentul de fata nu exista destule avantaje pentru a realiza o circumcizie de rutina la toti bebelusii nascuti de sex masculin, iar acestia lasa decizia in mana parintilor.

Avantajele circumciziei

Circumcizia are si cateva avantaje, printre care se numara:

• Igiena personala. Circumcizia permite spalarea si curatarea mult mai usoara a penisului bebelusului, desi este la fel de simplu sa ingrijesti si un bebelus necircumcis.

• Scade riscul unor infectii ale tractului urinar. Riscul de a avea infectii ale tractului urinar in primul an de viata este scazut, insa aceste infectii pot fi de 10 ori mai intalnite printre baieteii necircumcisi. Infectiile severe prezentate in primii ani de viata pot crea riscul unor probleme renale mai tarziu in viata.

• Previne afectiunile la nivelul penisului. Ocazional, preputul unui penis necircumscris se poate ingusta foarte mult facand dificila sau imposibila retractia. Aceasta poate duce la inflamarea capului penisului.

• Scade riscul aparitiei cancerului penisului. Desi acest tip de cancer este foarte rar, este mult mai putin intalnit in randul baieteilor necircumcisi.

 Circumcizia prezinta totusi si cateva dezavantaje, precum:

• Riscuri chirurgicale. Sangerarea excesiva si infectia sunt foarte rare, insa posibile. Preputul poate fi taiat prea mult sau prea putin sau chiar exista posibilitatea de a nu se vindeca singur.

• Durerea. Circumcizia este foarte dureroasa. Anestezia locala poate bloca terminatiile nervoase de la acest nivel pe toata perioada procedurii.

• Caracterul permanent al circumciziei. Aceasta procedura este ireversibila. Circumcizia ar trebui realizata atunci cand orificiul uretral al bebelusului este localizat anormal pe o parte sau la baza penisului. Aceasta problema medicala este tratata chirurgical si va avea nevoie de repararea preputului.

Circumcizia nu este o optiune in cazul bebelusilor care au in familie cazuri de hemofilie. Circumcizia nu afecteaza fertilitatea.

Circumcizia trebuie realizata de catre specialisti in cadrul unul spital. Copilul tau va sta intins pe spate, iar mainile si picioarele ii vor fi tinute de catre o persoana specializata. Dupa ce se realizeaza dezinfectarea zonei, un anestezic local va fi injectat la nivelul bazei penisului.

I se va atasa un inel de plastic la nivelul penisului, iar pielea ii va fi indepartata. Dupa acest procedeu, penisul va fi acoperit cu un unguent pentru prevenirea infectiei. Intregul procedeu va dura in jur de 15 minute.

Parintii sunt constienti de faptul ca prezenta pielii este normala si prezinta un rol important in protejarea capului delicat al penisului. Unii doresc sa evite o operatie pentru ca orice operatie isi are riscurile ei. Complicatiile sunt rare, insa pot aparea sangerari, infectii sau orice alt tip de probleme la nivelul capului penisului.

Circumcizia poate fi dureroasa pentru copil, atat in momentul in care este realizata, cat si dupa cateva zile. Multe persoane considera ca dupa indepartarea pielii, capul penisului va fi desensibilizat, ducand la lipsa placerii sexuale in viitor. Parintii doresc ca baietelul lor sa fie la fel ca cei de varsta lui, in cazul in care ceilalti baietei nu au fost circumcisi.

Multi parinti care aleg circumcizia, o fac din motive culturale sau pentru ca baiatul lor seamana cu tatal sau sau cu un alt membru al familiei (de exemplu, frati mai mari). Cercetarile arata ca dupa circumcizie, aceasta scade cu mult riscul de a avea o infectie urinara in primul an de viata fata de baietii care nu au fost circumcisi.

Cei circumcisi au o sansa de 1 la 500 de a avea o infectie de-a lungul tractului urinar, pe cand, cei care nu au fost circumcisi, au o sansa de 1 la 100.

Circumcizia previne aparitia unor infectii sub preput in perioada copilariei. In orice caz, daca infectia apare, aceasta poate fi tratata cu ajutorul unor creme si nu necesita neaparat tratament chirurgical. S-ar spune ca circumcizia previne un tip foarte rar de cancer al penisului.

Acesta poate aparea la 1 din 100.000 de barbati necircumcisi, dar poate fi prevenit prin spalarea de fiecare data in mod corespunzator. In 99% din cazuri, barbatii necircumcisi nu fac cancer.

Barbatii circumcisi au sanse mai scazute de a contacta boli cu transmitere sexuala, posibil si HIV. In orice caz, circumcizia nu inlocuieste prezervativele! Mai multe grupuri de specialisti din Australia, Noua Zeelanda, Canada si Statele Unite au spus ca: "Nu exista niciun motiv medical pentru circumcizia unui baietel".

Cu alte cuvinte, circumcizia ar trebui realizata numai daca:

• Baietelul are probleme medicale si numai daca medicul copilului recomanda acest procedeu.

• Exista motive culturale care sunt importante pentru parinti.

• Daca esti sigur ca doresti sa apelezi la circumcizie in cazul baietelului tau

• Parintii trebuie sa fie siguri de faptul ca medicul de familie le va recomanda un chirurg bun si cu experienta in circumcizii.

• Locul in care are loc circumcizia are aparatura necesara si specializata (cel mai adesea in spital).

• Pentru a reduce atat riscurile cat si disconfortul, copilul peste 6 luni ar trebuie sa fie anesteziat general.

Probleme legale, medicale si etice legate de circumcizie



Circumcizia, o problema ce tine de drepturile omului

Circumcizia a devenit o problema ce tine de drepturile omului deoarece aceasta procedura medicala nu este considerata necesara si este facuta copilului fara acordul sau, indepartand o parte sanatoasa din corpul lui, cauzandu-i durere si predispunandu-l la riscuri care nu sunt necesare.

Circumcizia la femei a fost vazuta de la inceput ca un abuz si a fost interzisa in multe parti ale lumii. Intrebarea este: de ce circumcizia nu este vazuta la baieti la fel? Drepturile legale ale parintilor asupra copilului lor sunt puse sub semnul intrebarii.

Ei au drepturi date de lege, dreptul sa hotarasca tratarea copilului in cazuri de boala, insa oare au ei dreptul de a aproba o operatie atunci cand copilul este sanatos?

Este posibil ca o persoana sa ia masuri contra deciziilor parintilor sai pentru a aproba sau nu circumcizia, insa inca nu au fost luate masuri in cazul unor astfel de legi.

Cand ar trebui sa se realizeze circumcizia?

Daca ai luat aceasta decizie in legatura cu copilul tau incearca sa discuti aceasta problema cu medicul tau inainte ca bebelusul sa se nasca. Astfel, vei avea mai mult timp de a te informa si de a hotara in aceasta privinta. In cazul in care ai ales ca aceasta sa aiba loc pe viitor, discuta cu medicul despre anestezie si despre momentul cel mai potrivit cand ar putea avea loc.

Complicatiile circumciziei

Dincolo de stress, durere si efectele anesteziei locale, s-au raportat complicatii ale circumciziilor. Majoritatea complicatiilor sunt minore, dar unele pot fi severe, ca de exemplu amputatia penisului sau chiar moartea. Rata complicatiilor este de 0.06% - 55%, depinzand de locul si de modul in care a fost facuta. Astfel pot aparea urmatoarele complicatii:

• Hemoragii

• Infectii

• Ranire uretrei

• Indepartarea unei cantitati prea mare de piele

• Pierderea penisului (sansa de 1 la 1 milion)

• Complicatii anestezice

• Trauma psihologica

Starea postoperator

Dupa circumcizie, penisul si scrotul pot avea o culoare rosu-brun datorita solutiei folosite la dezinfectia locala inainte de interventia chirurgicala. Sutura de la nivelul penisului (de unde s-a indepartat preputul) poate fi tumefiata si sangeranda. Aceasta stare va disparea treptat in urmatoarele zile.

Copilul va fi tinut sub observatie 2-4 ore dupa interventia chirurgicala. Personalul medical va supraveghea penisul pentru o eventuala sangerare si pe zona de circumcizie se va aplica un pansament cu un unguent cicatrizant. Pansamentul va fi pastrat timp de 24 de ore. Cand se indeparteaza pansamentul, in prealabil, se imbiba cu apa calduta si apoi se desface cu blandete.

Dupa interventia chirurgicala, in mod obisnuit copilul prezinta urmatoarele simptome:

• durere la urinat - Disconfortul sau durerea pot apare cand zona de circumcizie, in curs de vindecare, vine in contact cu urina sau materiile fecale. Acest disconfort dispare, de obicei, in 3-4 zile dar poate persista pana la 2 saptamani.

• iritabilitate - Copilul poate prezenta tulburari de somn sau poate fi agitat pe perioada vindecarii circumciziei.

• aparitia unei secretii fine de culoare galbena la nivelul zonei de circumcizie a doua zi dupa interventie - Aceasta face parte din procesul de vindecare si va disparea in cateva zile.

La copiii mici, nu se sutureaza pielea la locul unde a fost efectuata circumcizia. Sutura se practica doar la copiii mai mari si la adulti.

Ingrijirea penisului dupa circumcizie

Parintii pot face copilul sa se simta mai bine dupa interventie si vindecarea sa fie mai rapida daca:

• la fiecare schimbare a scutecului se face toaleta penisului cu apa calda si sapun. Nu se recomanda indepartarea crustei de la locul inciziei, aceasta se va indeparta singura.

• la fiecare schimbare a scutecului se recomanda folosirea unui unguent cicatrizant. care se va aplica la nivelul varfului penisului si pe marginile cicatricei. Unguentul impiedica lipirea crustei de scutec.

• scutecul este fixat un pic mai larg pentru a se evita iritatia penisului

• se cere parerea medicului in privinta administrarii de Acetaminofen (Paracematol) pentru ameliorarea durerii postoperatorii

• copiii mai mari sau adultii isi pot relua activitatea la scurt timp dupa interventie, cu conditia sa evite orice poate irita sau produce durere penisului

Consult de specialitate

Penisul copilului va fi examinat in timpul examenelor medicale de rutina.

Daca apar probleme dupa interventia chirurgicala pentru circumcizie, trebuie anuntat medicul.

Medicul trebuie anuntat in urmatoarele situatii:

• copilul are varsta mai mare de 3 luni, iar temperatura rectala este mai mare de 38 grade C

• daca apar semne de infectie la locul circumciziei sau in jurul inciziei, ca de exemplu tumefiere accentuata a zonei, roseata, o zona rosie aparuta pe penis sau o secretie vascoasa, galbena de la nivelul penisului

• locul circumciziei sangereaza mai mult decat trebuie pentru o astfel de incizie sau sangele de pe scutec sau pansament este pe o suprafata mai mare decat un dop de sticla

• copilul este foarte agitat, plange foarte mult sau refuza alimentarea

• nu a urinat in urmatoarele 12 ore dupa circumcizie.

Medici specialisti recomandati

Personalul medical care executa aceasta interventie la copii mici este reprezentat de:

• medicii pediatrii

• obstetricienii

• medicii de familie

• urologii

• chirurgii

Chirurgii sau urologii efectueaza circumcizii, de obicei, la copii mai mari, la adolescenti sau adulti.

Sfaturile medicilor

"In cazul copiilor la care este prezenta fimoza sau care au prezentat cel putin 2 pusee de balanopostita se indica efectuarea circumciziei; aceasta se efectueaza insa numai dupa  vindecarea infectiei si dupa remiterea reactiilor inflamatorii locale."

Alina Pop-Began

Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva

"Parintii pot decide daca se va efectua sau nu circumcizia la copil. Aceasta posibilitate trebuie discutata, iar o decizie in acest sens trebuie luata chiar inainte de nasterea copilului. Daca se intarzie luarea deciziei, emotia si oboseala din timpul nasterii pot influenta abilitatea de a lua in considerare beneficiile si riscurile acestui act chirurgical pentru copil.

Daca parinti decid in favoarea circumciziei la nou nascut, trebuie discutat cu medicul toate aspectele privind temerile si preferintele acestora in legatura cu circumcizia.

In timpul interventiei chirurgicale ar trebui folosita anestezia.

Daca medicul in mod curent nu foloseste anestezia in timpul circumciziei, parintii ar trebui sa o solicite. Parintii trebuie sa se intereseze ce fel de anestezie prefera medicul, blocarea nervului dorsal al penisului sau anestezie locala.

In cazul in care parintii decid sa nu efectueze circumcizie copilului lor, trebuie sa solicite medicului informatii privind ingrijirea unui penis necircumcis. Ingrijirea riguroasa a penisului previne infectiile bacteriene si reduce riscul de cancer de penis." Sursa: Sfatul Medicului

Parerile mamicilor

Parerile mamicilor in legatura cu circumcizia sunt impartite. Unele sunt de acord cu ea si chiar le-au facut circumcizie copiilor lor, din motive religioase sau pentru ca li se pare mai igienic. In general ele au admis ca operatia a fost dureroasa si ca bebelusul a fost nelinistit o perioada dupa aceea, dar ca s-a vindecat bine.

Mamicile care au fost de acord ca bebelusii lor sa faca operatie de circumcizie au preferat sa fie facuta cat mai curand dupa nastere pentru ca micutul sa nu isi aduca aminte de durere. Ele cred ca astfel se previn pe termen lung si multe alte afectiuni (fimoza, cancerul de penis etc).

Mamicile care au optat sa nu le faca bebelusilor lor circumcizie sunt de parere ca operatia este prea dureroasa si ca printr-o igiena riguroasa se pot evita infectiile.

Simona Chiric, Alexandra Ilie

Redactori Copilul.ro


Articole recomandate

Citeste si despre