Fimoza la bebelusi

/ / Modificat: 2009-12-03
Fimoza la bebelusi





 

Fimoza presupune faptul ca orificiul preputial al baieteilor este prea mic si nu permite decalotarea glandului penian. Acest orificiu este, in mod normal, mic pana la varsta de 3-4 ani, deoarece zona genitala este inca in dezvoltare, iar decalotarea nu este necesara.

Preputul (pliu cutanat situat la extremitatea penisului, care acopera glandul) nu trebuie intins fortandu-l, iar daca nu prezinta  nici infectie, nici jena la urinare, nu este necesar un tratament.

 Ce trebuie sa mai stim despre fimoza

O fimoza este intotdeauna responsabila de probleme locale ca neevacuarea secretiilor, stagnare a urinei, impreuna cu o infectie. In caz de decalotaj fortat, o fimoza se poate transforma in parafimoza (strangularea bazei glandului printr-un inel preputial prea stramt).

Fimoza poate fi congenitala, prezenta doar la pubertate sau efect al unei afectiuni (diabet, infectie, tumora a penisului).

 Tipuri de abordare a fimozei la bebelusi

Atunci cand fimoza nu este prea grava se poate, dupa dezinfectarea locala, sa se largeasca treptat inelul preputial prin manevre blande si repetate de decalotaj. Cand fimoza este grava, este necesar sa se largeasca chirurgical inelul preputial sau sa se practice o incizie a preputului:

• O crestere permanenta a testului, prin cresterea unor noi celule, apare cand se aplica o intindere usoara intr-un interval de timp mai indelungat. Aceasta metoda nu este traumatica si nu dauneaza. Decalotarea treptata facuta manual poate fi efectuata fara ajutorul medicului.

• Unguentii cu steroizi sau fara steroizi ajuta la cresterea mai rapida a preputului si la decalotarea naturala, insa ar trebui sa te consulti cu un medic.

• Incizia preputului poate fi aborada ca ultima solutie, daca cele mentionate mai sus nu dau rezultate, si presupune o foarte mica taietura care va permite decalotarea normala.

Optional, se poate practica o circumcizie (inlaturarea preputului), insa numai dupa consultarea unui medic.

 Parerile specialistilor

"Inflamatiile localizate la nivelul penisului sunt cunoscute sub denumirea de balanita (inflamatia glandului penian) si balanopostita (inflamatia glandului penian si a preputului).

Aceste inflamatii sunt de obicei rezultatul suprainfectiei bacteriene sau fungice a smegmei - secretia locala care se acumuleaza ca urmare a unui deficit de igiena locala sau datorita existentei unor conditii locale: fimoza sau aderentele balano-preputiale.

Aderentele balanopreputiale (aderente intre gland si preput) sunt destul de frecvente copii sub 2 ani putand fi congenitale sau secundare unor infectii locale repetate; la randul lor prezenta acestor aderente favorizeaza infectiile locale, creandu-se astfel un cerc vicios care intretine recurenta infectiilor.

Fimoza este definita prin existenta unui orificiu preputial stramt care nu permite decalotarea. Intre preput si gland pot exista aderente stranse si se poate acumula smegma, ceea ce predispune la infectii.

Fimoza poate fi: congenitala (poate fi considerata fiziologica pana la varsta de 5 ani), poate pare ca rezultat al unor infectii locale sau dupa decalotarea fortata care lezeaza preputul si duce la formarea unor cicatrici neelastice avand ca rezultat final fimoza.

Alte cauze posibile ale balanitelor si balanopostitelor sunt alergiile la detergenti sau lenjerie.

Clinic apare durere spontana care se poate exacerba la urinare si la atingerea glandului si preputului, acestea fiind edematiate (umflate), eritematoase (rosii) iar la nivelul orificiului preputial se poate constata uneori prezenta secretiei purulente. Fenomene generale ca febra, frisoane se asociaza rar cu balanopostita, dar pot apare in cazul in care se asociaza infectia urinara.

Tratamentul consta in: debridare locala (daca nu se asociaza cu fimoza se practica liza blanda a aderentelor balanopreputiale daca acestea exista, decalotare, indepartarea smegmei), bai antiseptice locale (cu ceai de musetel sau cu betadina) de 3-4 ori pe zi, aplicarea unor unguente cu antibiotic sau administrarea orala a unui antibiotic. Daca edemul e important se pot asocia unguente steroidiene.

De obicei daca tratamentul este urmat corect, aceasta infectie ar trebui sa se remita in 7-10 zile. In cazul copiilor la care este prezenta fimoza sau care au prezentat cel putin 2 pusee de balanopostita se indica efectuarea circumciziei; aceasta se efectueaza insa numai dupa  vindecarea infectiei si dupa remiterea reactiilor inflamatorii locale.

Va sfatuiesc sa urmati tratamentul si indicatiile medicului: daca infectia persista si dupa terminarea tratamentului, solicitati un nou consult medicului pediatru (un examen bacteriologic al secretiei purulente poate fi de ajutor in alegerea unui antibiotic tintit pe agentul etiologic al infectiei).

Dupa remiterea inflamatiei trebuie sa aveti in vedere un consult la un medic specialist in chirurgie pediatrica, care va putea stabili necesitatea efectuarii unei circumcizii, pentru a preveni alte infectii."

 Ce spun mamicile despre fimoza la bebelusi

O mamica povesteste cum si-a dus unul din copii la pediatru cand acesta avea aproape un an de zile si a fost decalotat rapid. Au urmat trei zile de disconfort la urinat si nimic mai mult. Celalalt baietel a fost decalotat de catre medic din motive medicale cand avea aproximativ luna, insa fara nici o problema, a fost foarte firesc si fara vreun disconfort ulterior.

O alta mamica a reusit sa-l decaloteze singura pe bebelus in jurul varstei trei luni, dupa care a fost sfatuita de pediatru sa mai continue si a incercat acesta cu greu, iar mamicii i s-a parut ca fiului sau nu i-a facut bine interventia pediatrului. Ulterior mamica nu a mai incercat decalotarea manuala pentru a permite vindecarea, insa fimoza a aparut iar si a trebuit sa o ia de la capat. Incet si cu grija a reusit intr-un final.

O mamica recomanda ca, daca optezi pentru decalotare, sa te adresezi unui medic pediatru, urolog sau chirurg cand bebelusul este inca sub varsta de un anisor, deoarece daca nu reusesti tu, acestia, avand experienta, pot face decalotarea cu manevre delicate si fara instrumente chirurgicale.


Articole recomandate

Citeste si despre